Οι εργαζόμενοι του Ριζοσπάστη με επιστολή τους προς την ΕΣΗΕΑ καλούν το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών «να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους». Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει ξεκινήσει στο Ριζοσπάστη πρόγραμμα μαζικών απολύσεων, ενώ τους οφείλονται δεδουλευμένα έξι μηνών.

Ads

 
O πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Τρίμης, μιλώντας στο tvxs.gr, ανέφερε πως τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τη διοίκηση του Ριζοσπάστη, αλλά και γενική συνέλευση των εργαζομένων στο χώρο του σωματείου, ώστε να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις. Το tvxs.gr επικοινώνησε και με το ΚΚΕ, ωστόσο το γραφείο Τύπου δεν θέλησε να σχολιάσει την επιστολή των εργαζομένων. 
 
Αναλυτικά η επιστολή των εργαζομένων του Ριζοσπάστη που εστάλη προς την ΕΣΗΕΑ στις 11 Φεβρουαρίου : « Συνάδελφοι, όπως γνωρίζετε, από τον περασμένο Δεκέμβρη έχει ξεκινήσει στο «Ριζοσπάστη» πρόγραμμα μαζικών απολύσεων άγνωστης διάρκειας. Ήδη έχουν απολυθεί 9 εργαζόμενοι, ενώ παραμένει άγνωστο πόσοι θα απολυθούν ακόμα. Την ίδια ώρα στους εργαζόμενους οφείλονται δεδουλευμένα έξι μηνών, γεγονός που έχει οδηγήσει τους ίδιους και τις οικογένειές τους στα όρια της ανέχειας και της εξαθλίωσης.
 
Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας η διεύθυνση της εφημερίδας έχει αποφύγει να δώσει σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουμε θέσει, δηλαδή πόσοι και μέχρι πότε θα απολυθούν, πόσοι και με ποιο εργασιακό καθεστώς θα συνεχίσουν να εργάζονται. Ταυτόχρονα έχει διαφωνήσει με την πρόταση για διεξαγωγή γενικής συνέλευσης όλων των εργαζομένων προκειμένου να αναζητηθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις και να συζητηθούν εναλλακτικές προτάσεις ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις.
 
Είναι ολοφάνερο ότι οι αντοχές μας έχουν προ πολλού εξαντληθεί και διεκδικούμε να ξεκινήσει άμεσα η εξόφληση των δεδουλευμένων καθώς και να σταματήσουν οι απολύσεις. Καλούμε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων».

 
Νωρίτερα, στις 4 Φεβρουαρίου, οι εργαζόμενοι είχαν στείλει επιστολή προς τη διεύθυνση της εφημερίδας στην οποία τόνιζαν πως «η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, εξαιτίας της μη καταβολής των δεδουλευμένων έξι μηνών και των απολύσεων, δεν πάει άλλο».
 
«Εμείς και οι οικογένειές μας αντιμετωπίζουμε το φάσμα της πείνας και της εξαθλίωσης και το χειρότερο είναι ότι δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει αυτό το μαρτύριο», ανέφεραν στην ανακοίνωση, σημειώνοντας πως «η Διεύθυνση έχει αποφύγει να δώσει σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που είχαμε θέσει, δηλαδή πόσες απολύσεις θα γίνουν και μέχρι πότε, πόσοι θα μείνουν, με ποιους μισθούς και ποιο εργασιακό καθεστώς, ενώ δεν δέχθηκε να γίνει συνέλευση όλων των εργαζομένων στην εφημερίδα για να συζητηθεί η κατάσταση και να αναζητηθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις».
 
«Οι ανησυχίες μας ενισχύονται από το γεγονός ότι έχουν απορριφθεί εναλλακτικές προτάσεις, προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις. Τα περιθώρια αντοχής μας έχουν εξαντληθεί προ πολλού και απευθύνουμε ύστατη έκκληση προς τη διεύθυνση της εφημερίδας να ξεκαθαρίσει άμεσα τις προθέσεις της. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η καταβολή των δεδουλευμένων. Με δέος μαθαίνουμε ότι το Λογιστήριο «προειδοποιεί» ότι δεν θα γίνουν πληρωμές μέσα στο Φλεβάρη», επισήμαιναν στην επιστολή και κατέληγαν:
 
«Είναι αυτονόητο ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο από το να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους με κάθε μορφή αγώνα, όπως γράφουμε καθημερινά στην εφημερίδα και διακηρύσσει το Κόμμα».