Την 70η θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα στην ετήσια έκθεση της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» για την ελευθερία του Τύπου. Η χώρα μας, που υποχώρησε από την 35η, μοιράζεται την ίδια θέση με το Μπενίν, τη Βουλγαρία, τις νήσους Κομόρες και την Κένυα.

Ads

Η έκθεση επισημαίνει ότι η ΕΕ κινδυνεύει να χάσει τον ηγετικό της ρόλο στην ελευθερία του τύπου. Δεκατρείς από τις 27 χώρες – μέλη μπορεί να κατατάσσονται στις 20 πρώτες θέσεις του σχετικού πίνακα, οι υπόλοιπες 14 ωστόσο δεν φαίνεται να εξελίσσονται το ίδιο καλά: η Γαλλία βρίσκεται στην 44η θέση, η Ιταλία στην 49η, η Ρουμανία στην 52η, ενώ Ελλάδα και Βουλγαρία βρίσκονται στην χειρότερη θέση απ’ όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, έξι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να μοιράζονται από το 2002 τις πρώτες θέσεις. Πρόκειται για τη Φινλανδία, την Ισλανδία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και την Ελβετία, οι οποίες θεωρούνται πρότυπο όσον αφορά το σεβασμό των δημοσιογράφων και την προστασία των μέσων ενημέρωσης.

Οι Φιλιππίνες, η Ουκρανία, η Κιργιζία και η Ελλάδα καταγράφουν, μεταξύ άλλων, τη μεγαλύτερη πτώση. Στην Ελλάδα η πτώση αποδίδεται κυρίως στις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, ενώ αναφέρεται ενδεικτικά ότι η χώρα μας έρχεται μετά το Τόγκο, το Μπουτάν και την Τανζανία.

Ads

Η Κύπρος βρίσκεται στην 45η θέση και η Τουρκία στην 138η θέση. H Ρουάντα, η Υεμένη και η Συρία βρίσκονται μεταξύ των 10 χειρότερων παραβατών της ελευθερίας του τύπου.