Ένα εκατομμύριο βιβλία πρόκειται να ψηφιοποιήσει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Internet Archive, τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε τυφλούς και σε δυσλεξικούς. Ο οργανισμός «σκανάρει» τα βιβλία και τα μετατρέπει στην προσβάσιμη μορφή για τους τυφλούς daisy (Digital Audio-based Information SYstem).

Ads

Σε αυτή τη μορφή τα βιβλία μπορούν να αναγνωστούν από το ειδικό λογισμικό και τις συσκευές που χρησιμοποιούν οι τυφλοί και μετατρέπουν τις γραπτές σελίδες σε λόγο, προκειμένου να ακούνε τα βιβλία αντί να τα διαβάζουν.

Η πρωτοβουλία θα χρηματοδοτηθεί από φιλανθρωπικά ιδρύματα, βιβλιοθήκες, επιχειρήσεις και την αμερικανική κυβέρνηση. Τα βιβλία θα είναι από μυθιστορήματα μέχρι εκπαιδευτικά. Ο οργανισμός έχει στήσει 20 κέντρα ψηφιοποίησης σε πέντε χώρες και έχει ξεχωρίσει βιβλία από συνολικά 150 βιβλιοθήκες.

Οι εκδοτικοί οίκοι προσφέρουν ορισμένα ηλεκτρονικά βιβλία για άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά συνήθως μόνο τους πιο πρόσφατους και εμπορικούς τίτλους, ενώ το Internet Archive θα προσφέρει μια τεράστια ποικιλία βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων παλαιότερων, σπάνιων και τίτλων που δεν κυκλοφορούν πια στο εμπόριο.

Ads

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να «κατεβάσουν» δωρεάν τα βιβλία από το site του Internet Archive.