Επανερχόμενο στη συζήτηση για το διαδίκτυο και την ανωνυμία, το tvxs.gr ζήτησε από γνωστούς bloggers την άποψή τους. Μετά τη δημοσίευση των απόψεων των SykoFantiS Bastoyni, Bασίλης Σωτηρόπουλος, Γιώργος Γκριτζάλας και Νίκος Δρανδάκης την Κυριακή και τη χθεσινή δημοσίευση της άποψης της Σοφίας Γκιούσου, σήμερα συνεχίζουμε με την άποψη του Πρέζα TV από το prezatv.blogspot.com.

Ads

1. Διατυπώθηκαν τελευταία διάφορες απόψεις που περιγράφουν μια ζοφερή εικόνα για την blogόσφαιρα (ή ένα μέρος της) στην Ελλάδα. Συμμερίζεστε τις απόψεις αυτές και, αν ναι, πού αποδίδετε την κατάσταση;

Δυστυχώς στην Ελλάδα πάντα έχουμε τη τάση να βλέπουμε μόνο το δέντρο και να χάνουμε το δάσος…Και γιατί το λέμε αυτό;;; Διότι απο τα 53000 περίπου blogs που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, ενεργά με τουλάχιστον 1 ανανέωση την εβδομάδα είναι περίπου τα 5000…Όλοι ασχολούνται με το τι γράφουν τα 10-20 πρώτα σε επισκέψεις ή δημοφιλή blogs…και αγνοούν εντελώς αυτά που γράφουν τα υπόλοιπα 4480 blogs!!!

Αναφορικά με τη ζοφερή εικόνα που λέτε πως ίσως υπάρχει,εμείς θα την αποδώσουμε κυρίως στην ένταξη των δημοσιοκαφρων μέσα στην Ελληνική blogoσφαιρα. Και για να γίνουμε πιο ξεκάθαροι… Απο τότε που κάποια λαμογια της δημοσιογραφίας τα οποία πλέον τα έχει ξεράσει το σύστημα το οποίο οι ίδιοι δημιούργησαν και αποφάσισαν να μεταφέρουν τις βρομοδουλειές που έκαναν στις εφημερίδες και στους σταθμούς τους οποίους εργάζονταν, στα blogs με τη δημιουργία προσωπικού τους blog η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει.

Ads

Η ιστορία και οι ιστορίες ειναι άλλωστε γνωστές για το ποιοι δημοσιοκαφροι κρύβονται πίσω απο συγκεκριμένα Blogs Και το ποια συμφέροντα εξυπηρετούν, ανάλογα πάντα με τους χορηγούς που έχουν και είναι μαλακία να κρυβόμαστε πίσω απο το κωλοδαχτυλο μας… Συνεπώς τη ζοφερή κατάσταση εμείς θα την αποδώσουμε σε αυτή τη μερίδα των δημοσιοκαφρων, που αγωνίζονται να βγάλουν βρόμικα το ψωμί τους…μεταφέροντας τις ανώνυμες στήλες των φυλλάδων…στα διαδικτυακά ημερολόγια…

2. Μια από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν για την βελτίωση της κατάστασης είναι η συμφωνία γύρω από ένα κώδικα “δεοντολογίας” πάνω στο τρίπτυχο ελευθερία δημοσιεύσεων- διαφάνεια- επωνυμία. Πιστεύετε ότι θα βοηθούσε και συμφωνείτε με το τρίπτυχο;

Δεν μπορούμε να μιλάμε για ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης…βάζοντας μετά την λέξη «αλλά»… «Γράψε ο,τι θες, αλλά…». Βάζοντας τη λέξη «αλλά» η ελευθερία παύει να είναι ελευθερία. Ελευθερίες με «αλλά» δεν είναι ελευθερίες, αλλά «σκλαβιές» καλυμμένες πίσω από τη μπουργκα της ελευθερίας.

Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν είμαστε υπέρ της άρσης της ανωνυμίας στα blogs και στη θέσπιση νομικού εκπροσώπου για το κάθε blog. Με αυτό το τρόπο,αυτόματα θα εισαχθεί στη blogoσφαιρα το φαινόμενο της αυτολογοκρισίας το οποίο είναι χειρότερο απο τη στεγνή λογοκρισία….καθώς οι περισσότεροι θα σκέπτονται…να γράψω πχ πως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι άχρηστοι…ή μιας και κάτι τέτοιο αποτελεί συκοφαντική δυσφήμιση θα με μαζέψουν;;; Να γράψω πχ πως στο τάδε εστιατόριο που πήγα το φαγητό ήταν μπαγιάτικο…ή θα με κυνηγάει μετά όλη η δικηγορική ομάδα του επιχειρηματία που το έχει…

Επίσης,σε περίπτωση που στα blogs μπει νομικός εκπρόσωπος ή πρέπει να δηλώνεται το ποιοι είναι οι διαχειριστές του,αυτόματα όλοι θα στοχοποιουνται απο διάφορων ειδών ακραία στοιχειά,πράγμα το οποίο σημαίνει πως ίσως μελλοντικά…κάποιες αναρτήσεις που δεν θα αρέσουν σε κάποιους…να αποτελέσουν αφορμή για εγκλήματα κατά της ζωής, όπως δολοφονίες, στημένα τροχαία, προειδοποιητικές επιθέσεις τύπου Κουνεβα και πάει κλαίγοντας. Συνεπώς καλύτερα να επικρατεί το ρομαντικό χάος που υπάρχει στα Ελληνικά blogs παρά να βάλουμε όρια και φραγμούς σε αυτά που θέλουμε να πούμε…

3. Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιπτώσεις (όπως η παραβίαση νόμου) στις οποίες θα πρέπει να αίρεται η ανωνυμία;

Ο υπάρχον νόμος είναι πέρα για πέρα ξεκάθαρος και σωστός. Άρση της ανωνυμίας,για blogs τα οποία ειναι σε .com και υπάγονται στην Αμερικάνικη νομοθεσία όπως τα blogs της Google (Blogspot),γίνεται αποκλειστικά και μόνο για κακουργηματικές πράξεις,όπως εκβιασμοί,εμπόριο ναρκωτικών,διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας κ.α Άρση του απορρήτου για συκοφαντική δυσφήμιση δεν γίνεται και δεν πρέπει να γίνεται διότι:
1) δυσφήμιση μπορεί να θεωρηθεί το παραμικρό
2) το ενα blog θα κλείνει μετά το άλλο μιας και όσοι διαφωνούν θα τους κάνουν αγωγές και μηνύσεις και θα είμαστε όλοι κάθε μέρα στα δικαστήρια
3) στη τελική οποίος δυσφημείται μπορεί να στέλνει mail στο εκάστοτε blog για να λέει το πως έχει η κατάσταση και να δημοσιεύεται μετά απο το συκοφαντικό κείμενο…
Σε περίπτωση που δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο ας στείλει Mail σε άλλα blogs ή στη τελική ας ανοίξει δικό του…

4. Αν συμβουλεύατε την κυβέρνηση να πάρει κάποια μέτρα για το Ιντερνετ και τα blog, ποια θα ήταν αυτά;

1) Να βουλώσει τα στόματα στα στελέχη της τα οποία δίνουν αποκλειστικά θέματα και τροφή στους πολίτικους συντάκτες που διατηρούν blogs για να εκτελούν διαφόρων ειδών συμβόλαια και συμφέροντα.
2) να σταματήσουν τα στελέχη της την προπαγάνδα ενάντια στα blogs η οποία γίνεται με δηλώσεις του τύπου…εκει μέσα υπάρχουν τρομοκράτες, ακραία στοιχεία που απειλούν τη δημοπρασια μας κτλ… (Όλοι θυμόμαστε πως πρόπερσι, μέχρι και ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Κώστας Καραλαμανλης, ειχε πει πως μεσα απο τα blogs οργανώθηκαν οι ομάδες που συγκεντρώνονταν και κατέστρεφαν το κέντρο της Αθήνας μετά από της μαθητικές πορείες..!!!)
3) Να εισάγει ειδικό μάθημα για τη δημιουργία blogs και για το τι είναι blogs στα σχολεία…μιας και τα ιστολογια απο εδω και περα (αν τα αφησουν παντα) θα είναι μοναδικός τρόπος έκφρασης και εξωτερίκευσης της σκέψης και φυσικά της ανταλλαγής απόψεων και ιδεών.
4) να μην τολμήσουν σε καμιά περίπτωση με το πρόσχημα της πάταξης της τρομοκρατίας ή της μαύρης εργασίας αρθρογράφων στα blogs ή το οτιδήποτε άλλο…να άρουν την ανωνυμία στα blogs… διότι θα μας βρουν μπροστά τους.
Δεν ζητάμε τίποτε περισσότερο από το αυτονόητο…Το να μπορούμε να εκφραζόμαστε και να γράφουμε ελεύθερα.

*Όποιος μπλόγκερ επιθυμεί να εκφράσει την άποψή του, είναι ευπρόσδεκτος να μας στείλει τις απαντήσεις του [email protected].

Διαβάστε επίσης: