Επανερχόμενο στη συζήτηση για το διαδίκτυο και την ανωνυμία, το tvxs.gr ζήτησε από 8 γνωστούς bloggers την άποψή τους. Μετά τη χθεσινή δημοσίευση των απόψεων τεσσάρων γνωστών bloggers, σήμερα δημοσιεύουμε την άποψη της Σοφίας Γκιούσου, από το www.digital-era.org/blog, ενώ οι υπόλοιπες θα δημοσιευθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ads

1. Διατυπώθηκαν τελευταία διάφορες απόψεις που περιγράφουν μια ζοφερή εικόνα για την blogόσφαιρα (ή ένα μέρος της) στην Ελλάδα. Συμμερίζεστε τις απόψεις αυτές και, αν ναι, πού αποδίδετε την κατάσταση;

Δεν είμαι βέβαιη ότι η ζοφερή εικόνα που παρουσιάζεται αφορά σε όλα τα blogs της Ελλάδας. Η ανάλυση αυτές τις μέρες δυστυχώς γίνεται μέσα από το πρίσμα ενός βίαιου γεγονότος και δεν ξέρω αν αυτό επιτρέπει την ψύχραιμη και ισορροπημένη κριτική των Ελληνικών blogs. Για μένα η δύναμη ενός blog είναι κυρίως στην εμπιστοσύνη που έχουν οι αναγνώστες του ως προς τα γραφόμενα και τον γράφοντα – παρά σε στατιστικά κίνησης. Αν λοιπόν οι αναγνώστες δείχνουν εμπιστοσύνη σε περιεχόμενο που από κάποιους κύκλους θεωρείται κατακριτέο δεν ξέρω πρέπει αυτοί οι κύκλοι να αναζητούν το φταίξιμο στα blogs.

2. Μια από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν για την βελτίωση της κατάστασης είναι η συμφωνία γύρω από ένα κώδικα “δεοντολογίας” πάνω στο τρίπτυχο ελευθερία δημοσιεύσεων- διαφάνεια- επωνυμία. Πιστεύετε ότι θα βοηθούσε και συμφωνείτε με το τρίπτυχο;

Ads

Διάβασα με ενδιαφέρον την πρόταση του κ. Ανδριωτάκη και τη θεωρώ αξιόλογη. Τέτοιες προτάσεις σαφώς ενθαρρύνουν συζητήσεις και προβληματισμό που πάντα μπορούν να επιφέρουν κάτι το θετικό. Παρόλα αυτά μιλάτε με έναν άνθρωπο που έγραφε πάντα υποκειμενικά και προσωπικά. Η δεοντολογία που ακολουθώ στο δικό μου blog – γιατί μόνο για αυτό έχω δικαίωμα να μιλήσω – συνδέεται άρρητα με την προσωπική μου δεοντολογία και ηθική. Δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσα να ακολουθώ έναν ομαδικό κώδικα, αφού για μένα το να είμαι καλά με τη δική μου συνείδηση στον προσωπικό μου ηλεκτρονικό χώρο είναι πάντα πιο σημαντικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι διαφωνώ με την πρόταση του τρίπτυχου – αλλά θέλω να συνεχίσω να κρίνομαι σύμφωνα με τη δική μου ηθική, όπως συμβαίνει και τόσα χρόνια. Αν δεν γίνουμε εμείς οι ίδιοι πρώτα οι αυστηρότεροι κριτές της γραφής μας και του περιεχομένου μας δεν ξέρω πόσο μπορεί να βοηθήσει ένα κώδικας, όσο αξιόλογος κι αν είναι.

3. Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιπτώσεις (όπως η παραβίαση νόμου) στις οποίες θα πρέπει να αίρεται η ανωνυμία;

Πιστεύω ότι ο νόμος θα έπρεπε να ισχύει το ίδιο για όλους. Είναι σίγουρο ότι ο νομοθέτης συνήθως είναι λίγα βήματα (ή αρκετά) πιο πίσω από την τεχνολογία. Δυστυχώς είναι και κάποιοι θεσμοί πίσω και δεν ξέρω κατά πόσο αρμόδιοι φορείς μπορούν να αντιμετωπίσουν γρήγορα και αποτελεσματικά θέματα που έχουν να κάνουν με blogs και Διαδίκτυο. Θα ήθελα να ήταν δυνατόν η ανωνυμία να είναι το τελευταίο καταφύγιο σε περιπτώσεις που υπάρχει πραγματική ανάγκη. Δυστυχώς υποπτεύομαι ότι σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται εργαλείο κακεντρέχειας. Έτσι λοιπόν παραμένω αναποφάσιστη διότι πιστεύω στον νόμο γνωρίζω όμως ότι οι θεσμοί δεν βοηθούν στη λογική εφαρμογή του.

4. Αν συμβουλεύατε την κυβέρνηση να πάρει κάποια μέτρα για το Ιντερνετ και τα blog, ποια θα ήταν αυτά;

Αν μιλήσουμε ρεαλιστικά όσα μέτρα και να πάρει η κυβέρνηση ή οποιοσδήποτε φορέας δεν μπορούν να έχουν πραγματικό και ουσιαστικό αποτέλεσμα στο Διαδίκτυο. Από τη φύση του το μέσο δεν είναι συγκεντρωτικό οπότε ο οποιοσδήποτε έλεγχος γίνεται σχεδόν ανόητος. Αυτό που προέχει για μένα είναι η παιδεία, γιατί αυτό πιστεύω ότι λείπει σε μεγάλο βαθμό. Η παιδεία γύρω από την τεχνολογία, την έκφραση, την κοινωνία της πληροφορίας. Και όταν λέω παιδεία, δεν εννοώ τα σχολεία, ή όχι μόνο αυτά. Κυρίως θα ήθελα να δω προσπάθειες ενθάρρυνσης για μάθηση γύρω από αυτά τα θέματα σε όλους του φορείς της ίδιας της κυβέρνησης και του κράτους, ειδικά νομοθετών, δικαστών και άλλων σχετικών υπηρεσιών. Ο εκφοβισμός και η περιχαράκωση γύρω από τα πράγματα που ήδη γνωρίζουμε – ειδικά σε εποχές που η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία και η ανάγκη για προσωπική έκφραση βρίσκει εύκολα διέξοδο – μόνο σε αρνητισμό και παρανόηση μπορούν να οδηγήσουν.

*Όποιος μπλόγκερ επιθυμεί να εκφράσει την άποψή του, είναι ευπρόσδεκτος να μας στείλει τις απαντήσεις του [email protected].