Για παραβίαση του γερμανικού νόμου για την προστασία της ιδιωτικής ζωής κατηγορείται το Facebook, καθώς συνέλεξε και ταξινόμησε διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανθρώπων οι οποίοι δεν διαθέτουν λογαριασμούς στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Ads

«Το Facebook έχει κληθεί να απαντήσει επισήμως για το ζήτημα μέχρι τις 11 Αυγούστου» δήλωσε ο Γιόχαν Κάσπαρ, επίτροπος προστασίας της ιδιωτικής ζωής, ο οποίος μπορεί να διενεργήσει έρευνες και να επιβάλει πρόστιμα μέχρι και 300.000 ευρώ.

Το λογισμικό του Facebook έχει τη δυνατότητα να «ψάξει» στον υπολογιστή ενός χρήστη, να εντοπίσει και να αποθηκεύσει το βιβλίο των διευθύνσεων του, υφαρπάζοντας έτσι τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα ονόματα των κατόχων των e- mail. Στη συνέχεια το Facebook προσκαλεί αυτούς τους ανθρώπους να γίνουν χρήστες της ιστοσελίδας του.

«Θεωρούμε ότι η καταγραφή των στοιχείων τρίτων είναι ανεπίτρεπτη βάσει των νόμων περί της προστασίας δεδομένων» σημείωσε ο Γερμανός αξιωματούχος, ο οποίος είναι αρμόδιος για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο Αμβούργο, όπου το Facebook διατηρεί γραφείο.

Ads

Η «εύρεση φίλων» από την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης έχει επικριθεί σε πολλές χώρες. Οι μη χρήστες του Facebook λαμβάνουν e-mails που τους ζητούν να προσχωρήσουν σε αυτό και τα οποία φαίνεται ότι προέρχονται από έναν φίλο τους, αλλά στην πραγματικότητα έχουν αποσταλεί από την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

«Θέλουμε να αποδείξουμε ότι η γερμανική νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων ισχύει και για τις ξένες εταιρείες που έχουν χρήστες στη Γερμανία» πρόσθεσε ο Γιόχαν Κάσπαρ. Σύμφωνα με τον κ. Κάσπαρ, πολλοί Γερμανοί έχουν διαμαρτυρηθεί ότι το Facebook ιδιοποιείται πληροφορίες σχετικά με τις σχέσεις τους, χωρίς να έχουν δώσει την άδειά τους.

Από την πλευρά του, το Facebook ανέφερε ότι θα απαντήσει σχετικά με το ζήτημα μέσα στο χρονικό διάστημα που του έχει δοθεί.