Την Παρασκευή θα εκδικαστεί στο δικαστήριο του Μονάχου η υπόθεση των «φόνων των ντονέρ», που είχαν πραγματοποιηθεί από τα μέλη του NSU, μιας νεοναζιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης, που σκότωσαν μέσα σε μια δεκαετία μια αστυνομικίνα και εννέα μετανάστες, 8 Τούρκους και έναν Έλληνα. Από την αίθουσα του δικαστηρίου είχαν αποκλειστεί Τούρκοι δημοσιογράφοι, και έτσι οι Γερμανοί δημοσιογράφοι προσφέρθηκαν να παραχωρήσουν τις δικές τους θέσεις στους συναδέλφους τους.

Ads

Οι διαπιστεύσεις για την δίκη της Μπέτε Τσέπε, της τελευταίας εν ζωή νεοναζί της οργάνωσης, δόθηκαν κατά προτεραιότητα. Παρά τις έντονες επικρίσεις που διατυπώθηκαν την τελευταία εβδομάδα, οι δικαστές εμμένουν στην απόφασή τους να δοθούν οι θέσεις για τα μέσα ενημέρωσης στους 50 δημοσιογράφους —οι περισσότεροι είναι Γερμανοί— που πρόλαβαν να κάνουν πρώτοι αίτηση.

Παρόλα, αυτά η ένωση κοινοβουλευτικών συντακτών της Βαυαρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τέσσερα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο ραδιοφωνικός σταθμός Arabella και οι εφημερίδες Augsburger Allgemeine, Main-Post και Nordbayerischer Kurier, συμφώνησαν να παραχωρήσουν τις τρεις από τις τέσσερις θέσεις τους σε Τούρκους δημοσιογράφους. Αυτό, βέβαια, συνεπάγεται ότι οι τρεις Τούρκοι δημοσιογράφοι θα καταφέρουν να προσπεράσουν την ουρά των συναδέλφων τους που θα βρίσκονται έξω από το δικαστήριο με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να μπουν μέσα.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει αρνηθεί να παρέμβει στην υπόθεση, επικαλούμενη την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Μια τουρκική εφημερίδα όμως, η Σαμπάχ, ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας διαμαρτυρόμενη για τον αποκλεισμό της από την κάλυψη της δίκης.
 

Ads

Διαβάστε περισσότερα για το NSU: Σκάνδαλο με μυστικές υπηρεσίες και νεοναζί στην Γερμανία
 
Δείτε επίσης:  Υπόθεση Μπρέιβικ: Γράμμα σε μια νεοναζί