Ads

Ασκήθηκαν εν τέλει κατηγορίες στον στρατιωτικό αναλυτή του αμερικανικού στρατού Bradley Manning, για τη διαρροή βίντεο στην ιστοσελίδα αποκαλύψεων Wikileaks, το οποίο δείχνει την εκτέλεση ιρακινών πολιτών από δυνάμεις αέρος των ΗΠΑ. Ο Manning κατηγορείται για παρεκτροπή από τα καθήκοντά του και έκθεση της δημόσιας ασφάλειας των ΗΠΑ σε κίνδυνο. Σε χθεσινή ανακοίνωση του στρατού των ΗΠΑ, αναφέρεται ότι ο Manning κατηγορείται για παραβίαση τόσο του στρατιωτικού όσο και του ποινικού κώδικα.

O 22χρονος Bradley Manning, ο οποίος υπηρέτησε στο Ιράκ ως αναλυτής πληροφοριών, τελούσε ήδη υπό κράτηση στο Κουβέιτ χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εδώ και περίπου ένα μήνα. Το Wikileaks από την πλευρά του είχε δηλώσει πρόσφατα ότι δεν γνωρίζει αν είναι πράγματι ο κ. Manning, αυτός που έδωσε τα ντοκουμέντα στην ιστοσελίδα αφού το Wikileaks δεν τηρεί αρχείο των προσώπων που έρχονται σε επαφή μαζί του. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ο Bradley Manning θα πρέπει να σταθεί ενώπιον στρατιωτικού δικαστηρίου.

Το επίμαχο βίντεο πουα ρχικά αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα collateralmurder.org, τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια εναέριας επίθεσης αμερικανικών δυνάμεων σε περιοχή της Βαγδάτης, κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 πολίτες, μεταξύ των οποίων και δύο εργαζόμενοι του πρακτορείου Reuters. Το βίντεο περιλαμβάνει και ήχο και ακούγονται οι αμερικανοί στρατιώτες να συνομιλούν μεταξύ τους ενώ βάλλουν κατά των αμάχων. «Κοίτα αυτούς τους νεκρούς μπάσταρδους» λέει κάποιος και του απαντά άλλος «ωραία». Λίγο μετά τις πρώτες φονικές ριπές, πλησιάζει τα πρώτα θύματα ένα βανάκι για να βοηθήσει τους τραυματισμένους, αλλά δέχεται και αυτό την επίθεση των ελικοπτέρων Apache του αμερικανικού στρατού. Δύο παιδιά που βρισκόταν μέσα στο όχημα τραυματίστηκαν από τις σφαίρες και αργότερα απομακρύνθηκαν από επίγειες δυνάμεις του στρατού.

Οι οικογένειες των δημοσιογράφων του Reuters, Namir Noor-Eldeen (22 ετών) και Saeed Chmagh (40 ετών), δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει καμία αποζημίωση και απαιτούν οι υπαίτιοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Ads

Μετά τη δημοσιοποίηση του σκληρού βίντεο, ο Λευκός Οίκος περιέγραψε το συμβάν ως «τραγικό» και επέμεινε στο να αποφεύγονται οι θάνατοι αμάχων στις ζώνες πολέμου στις οποίες εμπλέκεται ο στρατός των ΗΠΑ.

Διαβάστε σχετικά:
Το Wikileaks σε επαφές με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για διαρροή απορρήτων
Στο στόχαστρο (ξανά) το WikiLeaks, λόγω του βίντεο με τις εκτελέσεις πολιτών στο Ιράκ
Νέο βίντεο με Αμερικανούς να εκτελούν Ιρακινούς πολίτες