Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας MarkMonitor, που τάσσεται ενάντια στην απάτη, σε συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, οι πιο δημοφιλείς σελίδες στο Διαδίκτυο είναι οι ιστοσελίδες διαμοιρασμού αρχείων (file-sharing). Μετά από την παρακολούθηση των επιπέδων παράνομης κίνησης σε 43 ιστοσελίδες τέτοιου είδους, διαπιστώθηκε ότι η επισκεψιμότητά τους αριθμεί πάνω από 53 δισεκατομμύρια επισκέψεις το χρόνο.

Ads

Οι πρώτες σε επισκέψεις ιστοσελίδες αποδείχτηκε ότι είναι η ιστοσελίδα RapidShare.com, η Megavideo.com και η Megaupload.com με περισσότερες από 21 δισεκατομμύρια επισκέψεις το χρόνο, σημειώνοντας την ίδια δραστηριότητα με τις μεθόδους peer-to-peer, ενώ η εταιρεία MarkMonitor εκτιμά ότι το δείγμα ήταν μικρό και ότι το πρόβλημα μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο στην πραγματικότητα. Από τν πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες των τριών αυτών ιστοσελίδων αμφισβήτησαν τα αποτελέσματα της μελέτης και υποστήριξαν ότι οι υπηρεσίες που παρέχουν είναι απολύτως νόμιμες.

Επιπλέον, δεν είναι η πρώτη φορά που οι σελίδες RapidShare και Megaupload κατηγορούνται για ψηφιακή πειρατεία. Τον Οκτώβριο του 2009, η Ένωση των Αμερικανών Εκδοτών είχε διαπιστώσει ότι τα μισά από τα πειρατικά βιβλία που είχαν βρεθεί προέρχονταν από την Rapidshare, η οποία επιτρέπει το ανώνυμο «ανέβασμα» περιεχομένου.

«Αυτή η δυσφήμηση του RapidShare ως πειρατικό ψηφιακό χώρο είναι παράλογη και διατηρούμε το δικαίωμα να λάβουμε νομική δράση κατά της MarkMonitor,» δήλωσε η Rapidshare AG, η οποία έχει την έδρα της στην Ελβετία. «Η RapidShare είναι μια νόμιμη επιχείρηση που προσφέρει στους πελάτες της, γρήγορη, απλή και ασφαλή αποθήκευση, καθώς και διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων μέσω του διακομιστή μας».

Ads

Αλλά και ο εκπρόσωπος της Megaupload και της Megavideo, με έδρα τον Χονγκ Κονγκ, Bonnie Lam, υποστήριξε ότι η Megaupload και η Megavideo είναι επίσης νόμιμες επιχειρήσεις «που λειτουργούν εντός των ορίων του νόμου». Οι δύο αυτές ιστοσελίδες περιλαμβάνουν στην πρώτη σελίδα τους συνδέσμους, όπου ο ιδιοκτήτης που κατέχει δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας σε κάποια αρχεία μπορεί να ζητήσει την αφαίρεσή τους από την ιστοσελίδα. «Οι ιστοσελίδες λειτουργούν σύμφωνα με Digital Millennium Copyright Act (DMCA)», δήλωσε ο Bonnie Lam.

Η Rapidshare αμφισβήτησε τη μεθοδολογία της μελέτης, κατακρίνοντας την MarkMonitor ότι αγνοεί την νόμιμη κίνηση στην ιστοσελίδα. «Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η RapidShare πρέπει να είναι η μεγαλύτερη πειρατική ιστοσελίδα από την εξέταση του αριθμού των επισκέψεων της σελίδας, αγνοώντας εντελώς το γεγονός ότι εκατομμύρια πελάτες χρησιμοποιούν την υπηρεσία για απόλυτα θεμιτούς σκοπούς», σημείωσε η εταιρία. «Οι ιδιώτες χρησιμοποιούν την RapidShare για να μοιράζονται προσωπικές φωτογραφίες, βίντεο και έγγραφα ή για να κάνουν αντίγραφα ασφαλείας των σκληρών δίσκων τους. Οι εταιρείες βασίζονται στις υπηρεσίες μας για να ανταλλάσσουν μεγάλα αρχεία με τους συναδέλφους τους σε διάφορες εγκαταστάσεις».

«Πιστεύουμε ότι το θέμα είναι σημαντικό και αξίζει μια υγιή συζήτηση», δήλωσε, τέλος, η MarkMonitor, ενώ η αμερικάνικη Ένωση Motion Picture σημειώνει ότι η μελέτη της MarkMonitor καταδεικύει την ανάγκη για μια νέα νομοθεσία για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων.