Μια νέα εμπορική συμφωνία βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών από αξιωματούχους των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και άλλων χωρών, η οποία απειλεί με δραστικό περιορισμό την ελευθερία του διαδικτύου, προειδοποιεί ομάδα περισσότερων από 70 νομικών.

Ads

Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να εκκινήσει την Εμπορική Συμφωνία Καταπολέμησης της Παραποίησης (ACTA) στις αρχές του επόμενου έτους, ζωρίς την ψήφο της Γερουσίας, προκαλώντας κριτικές για αντιδημοκρατική συμφωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Τρίτη.

«Σε σοβαρές διαπραγματεύσεις όπως αυτή, όπου τα όρια επιβάλλονται, θα πρέπει να υπάρχει κάποια συζήτηση», δήλωσε στο δίκτυο AlJazeera o Chris Sprigman, καθηγητής Δικαίου του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. «Αντί αυτού, η κυβέρνηση Ομπάμα έφερε το ζήτημα σε ένα διεθνές φόρουμ με μηδενική νομιμότητα».

Κατά τη συνήθη πρακτική, οι εμπορικές συμφωνίες που αφορούν την πνευματική ιδιοκτησία και άλλα κρίσιμα ζητήματα διαπραγματεύονται μέσω καθιερωμένων διεθνών φόρουμ, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ή τα Η.Ε. Οι οργανισμοί αυτοί, παρότι δέχονται συχνά κριτικές, έχουν εγκαθιδρύσει διαπραγματευτικές διαδικασίες και κάποιο βαθμό είναι ανοιχτοί.

Ads

Ωστόσο, η ACTA διαπραγματεύεται μυστικά από εμπορικούς αντιπροσώπους σε επίπεδο κυβερνήσεων, καταγγέλλουν οι επικριτές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία υποχρέωση λογοδοσίας σχετικά με τις συνομιλίες.

Η συμφωνία μπορεί να αναγκάσει τους παρόχους ίντερνετ να αρνηθούν την πρόσβαση σε ανθρώπους που επανειλημμένα κατεβάζουν υλικό, σημειώνουν νομικοί.