Το κλείσιμο της ΕΤ1 και της «Ραδιοτηλεόρασης», συγχωνεύσεις στο ραδιόφωνο, έμφαση στο Διαδίκτυο και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος παρουσιάζοντας τις αλλαγές στη δημόσια ραδιοτηλεόραση υποστήριξε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα πολυμέσα, τα οποία υπογράμμισε ότι θα αποτελέσουν το νέο πυλώνα της ΕΡΤ. Υποστήριξε ότι το προσωπικό των υπό συγχώνευση υπηρεσιών θα μεταφερθεί σε άλλες, ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απολύσεων.

Ads

«Θα γίνει αντιστοίχηση του προσωπικού με βάση τις πραγματικές ανάγκες της εταιρείας» τόνισε σχετικά και προανήγγειλε την αξιολόγηση όλων των εργαζομένων. Όσον αφορά στις προτάσεις της επιτροπής, θα αφορούν στον τρόπο επιλογής των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ, στη δημιουργία ή όχι εποπτικού συμβουλίου, αλλά και στη μέθοδο αξιολόγησης των εργαζομένων. Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο θα ληφθεί υπόψη η εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών κρατών, όπως της Βρετανίας και της Σουηδίας.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι στο νέο ΔΣ δεν θα υπάρχουν εκπρόσωποι κομμάτων. Υποστήριξε ότι στόχος είναι μια δημόσια, ακομματικοποιημένη και ανεξάρτητη και όχι κρατική ή κυβερνητική τηλεόραση. Προανήγγειλε στροφή στο ελληνικό πρόγραμμα, κάνοντας λόγο για «ανταγωνιστική ραδιοτηλεόραση, βασισμένη σε Έλληνες δημιουργούς και “πρωτοπόρους” παραγωγούς». Επιπλέον άφησε αιχμές για τις μεταρρυθμίσεις που μένουν στα χαρτιά. «Κυβερνητική πολιτική σημαίνει εφαρμόζω, όχι νομοθετώ και ψηφίζω. Σημαίνει παίρνω δύσκολες αποφάσεις και τις υλοποιώ. Η κοινωνία απαιτεί αποτελεσματικότητα» υποστήριξε. Υπογράμμισε επίσης ότι οι αλλαγές αποτελούν απόφαση του πρωθυπουργού και σημείωσε ότι «είναι καιρός κάποιοι θεσμοί να λειτουργούν σε ανεξαρτησία από το πολιτικό σύστημα».

Αναφορικά με την τηλεόραση, η ΕΤ1 θα κλείσει ενώ παραμένει η ΝΕΤ και αναβαθμίζεται σε πανελλαδικής εμβέλειας περιφερειακό κανάλι η ΕΤ3. Στο πρόγραμμά της θα δοθεί έμφαση στον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και τον αθλητισμό. Για την ΕRT World θα υπάρξει αναβάθμιση της ποιότητάς του με έμφαση στον πολιτιστικό, ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Ads

Επιπλέον καταργούνται τα ψηφιακά κανάλια «Σινε+» και «Σπορτ+». Αντίθετα, θα αναβαθμιστεί το «Πρίσμα», ενώ θα υπάρξουν συμπράξεις με τα ιδιωτικά κανάλια. Τα προγράμματα των καναλιών που καταργούνται θα ενσωματωθούν στα προγράμματα της ΝΕΤ και της ΕΤ3.

Στο επίπεδο του ραδιοφώνου θα αναβαθμιστεί το ραδιόφωνο της ΝΕΤ, το Τρίτο Πρόγραμμα και η ΕΡΑ ΣΠΟΡ. Προβλέπεται επίσης η συγχώνευση των 19 περιφερειακών σταθμών σε εννέα με ενιαίο πρόγραμμα που όμως δεν θα χάσει τα τοπικά χαρακτηριστικά. Οι τρεις ραδιοφωνικοί σταθμοί της Θεσσαλονίκης συγχωνεύονται σε έναν, ενώ καταργούνται 15 από τους 20 πομπούς στα μεσαία. Οι πέντε διατηρούνται για εθνικούς λόγους σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Καταργούνται ακόμα το Ινστιτούτο Οπτικο-ακουστικών Μέσων και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. Η εξοικονόμηση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ ετησίως. Λουκέτο μπαίνει επίσης στο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση» το οποίο, όπως υποστήριξε ο Ηλίας Μόσιαλος είναι ζημιογόνο. Όπως επεσήμανε το ετήσιο κόστος είναι 1,2 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο προβλέπει ακόμα την καταγραφή και αξιοποίηση της περιουσίας της ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, θα διατεθεί άμεσα στο υπουργείο Οικονομικών το οικόπεδο 700 στρεμμάτων της ΕΡΤ στην Περαία Θεσσαλονίκης. Το κτίριο της οδού Κατεχάκη θα παραχωρηθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι από το 2012 θα υπάρξει εξοικονόμηση 8,3 εκατ. ευρώ, λόγω καλύτερης διαχείρισης. Παράλληλα, θα υπάρξει μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΡΤ, ώστε, όπως υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, να γίνει κερδοφόρα και να αποδώσει φόρους στο Δημόσιο από το 2012. Τέλος, προβλέπεται η ενίσχυση της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής κατά 1,5% από το ανταποδοτικό τέλος και η δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής για τη διάθεση του ποσού.

Έντονες αντιδράσεις πολιτικών και εργαζομένων για τις αλλαγές στην ΕΡΤ