Την έντονη αντίδραση της Δημοτικής Κίνησης «Ανοιχτή Πόλη» προκάλεσε το κλείσιμο από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, του ξενόγλωσσου προγράμματος του ΑΘΗΝΑ 9.84, Athens International Radio 104.4 FM.

Ads

Ο ραδιοφωνικός σταθμός λειτουργούσε με προσωρινή άδεια που του είχε δοθεί λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και εξέπεμπε σε 16 γλώσσες για τους ξένους, που ζουν και εργάζονται στην πρωτεύουσα, τους μετανάστες και τους επισκέπτες της πόλης.

Μάλιστα είχε χαρακτηριστεί ως παγκόσμιο πρότυπο καθώς μεταδίδει από το 2004 ειδησεογραφικά και ψυχαγωγικά προγράμματα σε 16 γλώσσες, ενώ έχει συμφωνίες συνεργασίας αναμετάδοσης προγράμματος με τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα του κόσμου (BBC World Service, Radio France Internationale, Deutsche Welle, China Radio International). Σημειώνεται ότι ο AIR συνεχίζει να μεταδίδει το πρόγραμμά του «διαδικτυακά».

«Εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη» χαρακτηρίζει η Δημοτική Κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» τη διακοπή του προγράμματος του Athens International Radio.

Ads

«Σε κάθε περίπτωση, ο ξενόγλωσσος δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός πρέπει να επαναλειτουργήσει άμεσα. Το δημοτικό ραδιόφωνο χρειάζεται να συμβάλλει -στο βαθμό που το κάνει εξαιτίας των προβλημάτων του- στην πλουραλιστική ενημέρωση των ελλήνων και ξένων συμπολιτών μας», σημειώνει στην ανακοίνωσή η «Ανοιχτή Πόλη».

«Προξενεί σίγουρα ερωτήματα το γεγονός ότι, την ίδια στιγμή που συντηρείται το θολό τοπίο που για χρόνια επικρατεί σχετικά με το καθεστώς των ραδιοτηλεοπτικών αδειών, (μια κατάσταση που βέβαια ευνοεί συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα), οι φορείς της πολιτείας εξαντλούν την αυστηρότητα της στο συγκεκριμένο δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό», τονίζει η «Ανοιχτή Πόλη».