Ερωτηματικά για τον ανοιχτό δίαυλο που διατηρούσε ο πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ με τον ΣΚΑΪ, στον οποίο κατέληξε, δημιουργεί η συμφωνία που υπεγράφη επί των ημερών του για την παραχώρηση αρχειακού υλικού.

Ads

Της Σόνιας Χαϊμαντά, για το Έθνος, 13/02/2010

Ενα μεγάλο και αισθητό ρεύμα κάνει το «δίπορτο» που είχε αφήσει ανοικτό ο Χρήστος Παναγόπουλος, όταν αποχώρησε πριν από 5 χρόνια από τον όμιλο ΣΚΑΪ – Καθημερινή για να αναλάβει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ AΕ.

Σήμερα επιστρέφει δριμύτερος στα παλιά του «λημέρια» ως μιντιακός «Μεσσίας» και τηλεοπτικός αναμορφωτής της ενημερωτικής ζώνης του τηλεοπτικού ΣΚΑΪ, αφού προηγουμένως είχε συντηρήσει «αγαστές» τις σχέσεις του με το συγκρότημα του Ν. Φαλήρου.

Ads

Στο πλαίσιο αυτό το πρώην αφεντικό της δημόσιας τηλεόρασης είχε φροντίσει να βάλει την υπογραφή του σε συμφωνίες παραχώρησης αρχειακού υλικού, για τις οποίες ομάδα βουλευτών ετοιμάζει ερώτηση προς τον υπ. Πολιτισμού, Π. Γερουλάνο, η οποία θα κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πρόκειται για την πενταετή σύμβαση μεταξύ ΕΡΤ και ΣΚΑΪ, με εισήγηση των Χρ. Παναγόπουλου και Κώστα Κέκη (εντεταλμένος σύμβουλος), και την έγκριση του προηγούμενου ΔΣ για την πώληση σε προνομιακή τιμή (98.000 ευρώ με δήθεν έκπτωση 15%!) 115 λεπτών μέρους του ψηφιακού αρχείου της δημόσιας τηλεόρασης από παλιούς και δημοφιλείς αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

Η συμφωνία

Το υλικό αυτό, το οποίο αρχικά διεκδικούσε ο όμιλος Αλαφούζου για 7 χρόνια, χρησιμοποίησε ο ΣΚΑΪ για τις ανάγκες των εκπομπών «Για πάντα πρωταθλητές» και «Χρυσή ενδεκάδα». Το πλέον περίεργο, όμως, στη συμφωνία -που, σημειωτέον, υπεγράφη… ντάλα καλοκαίρι τον Αύγουστο του 2009- είναι ότι στο περιεχόμενό της, με εντολή προέδρου και έγκριση του ΔΣ, είχε οριστεί η ευτελής ρήτρα των 9.000 ευρώ για τη δυνατότητα παραγωγής DVD/βιβλίων εκ μέρους του ΣΚΑΪ, ο οποίος και εκμεταλλεύθηκε εμπορικά το συγκεκριμένο υλικό.

Οσοι γνωρίζουν τους όρους με τους οποίους διακινούνται στην αγορά τα δικαιώματα οπτικού υλικού -πόσω μάλλον όταν πρόκειται για αποκλειστικά στιγμιότυπα ιστορικής σημασίας- κάνουν λόγο για τίμημα εξόχως χαμηλό, πέραν των ερωτηματικών που προκύπτουν για τη μη αξιοποίηση του συγκεκριμένου αρχείου από την ίδια την ΕΡΤ, σε μια περίοδο που η διοίκησή της είχε επενδύσει αδρά στο αθλητικό προϊόν με την αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μεγάλων ΠΑΕ.

Ενα ακόμα επεισόδιο του… σίριαλ που πυροδότησε η θητεία Παναγόπουλου στην ΕΡΤ θα «παιχθεί» μεθαύριο Τρίτη, στην προγραμματισμένη εκδίκαση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που κατέθεσε η Forthnet και η NetMed Hellas για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Σούπερ Λίγκας.

Οι δύο εταιρείες εγκαλούν την ΕΡΤ για την πρακτική της να μεταδίδει χωρίς άδεια και δίχως να καταβάλλει χρήματα τα στιγμιότυπα των 14 ομάδων της SuperLeague, τα δικαιώματα των οποίων αγόρασε ο όμιλος Forthnet αντί 36,5 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο κόστος για τον ΣΚΑΪ ανέρχεται σε 7 εκ. ευρώ.

Την περίοδο της έντονης τριβής η Forthnet είχε αφήσει υπονοούμενα για τον «τροφοδότη» των στιγμιότυπων στο Ραδιομέγαρο – άλλη μια υπόνοια περί ανοικτού καναλιού της Παναγοπουλικής ΕΡΤ με το Ν. Φάληρο.

Στη νέα του έδρα, κάνει δελεαστικές προτάσεις για μετεγγραφές

Φυσικά, η δράση του Χρ. Παναγόπουλου δεν περιορίστηκε στην κατά το δοκούν διαχείριση του «άψυχου» αρχειακού υλικού, αλλά επεκτάθηκε και στη διεκδίκηση έμψυχου δυναμικού.

Με δελεαστικές προτάσεις -που λέγεται ότι προκάλεσαν σχόλια ακόμα και εντός των τειχών του φαληρικού συγκροτήματος- πέτυχε τη μεταπήδηση των Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου (παρουσιαστές της εκπομπής «Πρώτη γραμμή») στη νέα του επαγγελματική έδρα, ενώ για να μη χαλάσει η συνταγή της πρωινής ζώνης, που είχε «δέσει» ιδανικά στο Ραδιομέγαρο, τον δρόμο για τον ΣΚΑΪ πήρε και η Πόπη Τσαπανίδου (μέχρι σήμερα παρουσιάστρια του «Συμβαίνει τώρα»).

Για το κανάλι του Φαλήρου φέρονται να ετοιμάζονται, ωστόσο, και ο πρώην διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης της ΕΡΤ, Γ. Λαμπράκος (για την ευθύνη των ειδήσεων), ο οποίος έχει αντικατασταθεί προσωρινά στο Ραδιομέγαρο από τον Β. Μπίτση, αλλά και ο Δημήτρης Μιχαλέλης, που προαλείφεται για διευθυντής ειδήσεων. Στον ΣΚΑΙ επιστρέφει από την ΕΡΤ ως συνεργάτης του Γ. Λαμπράκου και ο Ζαφείρης Σπυριδάκης.

Επί των ημερών του: Αμοιβές, μπόνους και «δημιουργική λογιστική»

Επί κυβερνήσεως ΝΔ ο πρόεδρος αμειβόταν αντί 360.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ έκαστος γενικός διευθυντής αποσπούσε 11.000 ευρώ μηνιαίως συν τα μπόνους και τις αμοιβές για συμμετοχή σε επιτροπές αμφιβόλου αναγκαιότητας (400 ευρώ κατ’ αποκοπή ο πρόεδρος και 200 ευρώ οι διευθυντές).

Επί θητείας Παναγόπουλου έβριθαν οι καταγγελίες περί αποκαθήλωσης προϊσταμένων και δίωξης μη ημετέρων στελεχών. Τα μεγάλα σκάνδαλα σημειώνονταν στις επιτροπές που συνεδρίαζαν συχνά δι’ ασήμαντον αφορμήν (4 με 5 φορές τον μήνα) ή ακόμη και… Αύγουστο, για να αποσπάσουν τα μεν μικρά στελέχη 80 ευρώ τη φορά, τα δε μεγάλα από 200 (οι διευθυντές) έως 400 ευρώ (ο πρόεδρος).

Με το αζημίωτο

Καταγγελίες έχουν γίνει και για ειλημμένες αποφάσεις του Πρωτοβάθμιου και Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού, στις συνεδριάσεις των οποίων συμμετέχουν τα μέλη του ΔΣ με το αζημίωτο. Το μέγα θέμα είναι η «δημιουργική λογιστική» που υιοθετήθηκε ως τακτική για την αέναη μεταφορά του ελλείμματος των 140 εκατομμυρίων ευρώ σε επόμενες χρήσεις, προκειμένου να εμφανιστεί κερδοφορία… στου Μαξίμου. Προμηθευτές καταγγέλλουν ότι παραμένουν απλήρωτοι επί 17 μήνες, ενώ χρήματα βρίσκονται μόνο για την Disney (7 εκατομμύρια ευρώ την τριετία) και το ποδόσφαιρο (ο Ολυμπιακός κοστίζει πάνω από 7 εκατ. ευρώ τον χρόνο). Δεν είναι λίγες οι φορές που γίνονται αναθέσεις, όπως π.χ. για την επέκταση του πάρκινγκ, αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ.