Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού και «κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη» θα ορίζονται στο εξής οι αμοιβές του διευθύνοντος συμβούλου και των γενικών διευθυντών της ΕΡΤ, σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, ενώ προβλέπεται και διαχωρισμός θέσεων προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.

Ads

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», και οι αμοιβές και αποζημιώσεις των μελών του Δ.Σ. της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα ορίζονται με ΚΥΑ. Το Δ.Σ. θα συνεχίσει να απαρτίζεται από 11 μέλη, δύο εκ των οποίων θα είναι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Με εξαίρεση τους εκπροσώπους των εργαζομένων, τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. δεν μπορούν να είναι υπάλληλοι της ΕΡΤ, προμηθευτές ή αντισυμβαλλόμενοι (με σύμβαση έργου ή άλλη σύμβαση) της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ή οποιασδήποτε άλλης εταιρείας που αναπτύσσει δραστηριότητα στο χώρο της ραδιοφωνίας ή τηλεόρασης.

Οι μέχρι σήμερα προβλεπόμενες αρμοδιότητες προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου ασκούνται εφεξής από το Δ.Σ. της ΕΡΤ και μπορούν να ανατίθενται με απόφασή του στο διευθύνοντα σύμβουλο. Αν αυτός παραιτηθεί ή εκλείψει και μέχρι να οριστεί νέος, το Δ.Σ. της ΕΡΤ μπορεί να αναθέτει τις αρμοδιότητές του σε κάποιο μέλος του, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος μπορεί να μεταβιβάσει αρμοδιότητές του σε γενικούς διευθυντές ή διευθυντές ενημερώνοντας το Δ.Σ.

Ads

Διευθύνων σύμβουλος και γενικοί διευθυντές είναι ελευθέρως ανακλητοί και, κατά τη διάρκεια της θητείας τους, αναστέλλεται η άσκηση οποιασδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητάς τους. Οι γενικοί διευθυντές μπορεί να απασχοληθούν παράλληλα και σε θυγατρικές της ΕΡΤ χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Με ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού, που εκδίδεται μέσα σε δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του συγκεκριμένου νόμου, διορίζονται με θητεία μέχρι 30/6/2012 τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΡΤ χωρίς να απαιτείται πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.