Σε «ήρωα της ελευθερίας του Τύπου στον κόσμο», ανακηρύχθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) ο Ιρανός δημοσιογράφος Ακμπάρ Γκανζί.

Ads

Ο 50χρονος Γκανζί έμεινε για έξι χρόνια στη φυλακή Εβίν για άρθρα που είχε γράψει σχετικά με τις δολοφονίες διανοουμένων το 1999. Το 2006 αποφυλακίστηκε, έφυγε από το Ιράν και συνέχισε το έργο του στο εξωτερικό.

«Το θάρρος του ενάντια στους εκφοβισμούς και η ανηλεής μάχη του για την αλήθεια και την δικαιοσύνη θα πρέπει να χρησιμεύσει ως πηγή έμπνευσης για όλους» δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του IPI, Άλισον Μπέθελ Μακένζι, σε ανακοίνωση της.

«Ο αγώνας του είναι ιδιαίτερα σημαντικός σήμερα, υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης δίωξης των πολιτικών κρατουμένων στο Ιράν», πρόσθεσε η κ. Μακένζι.

Ads

Το βραβείο θα απονεμηθεί στον Ακμπάρ Γκανζί τον Σεπτέμβριο κατά την διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου του IPI στην Μπρατισλάβα, το οποίο θα γιορτάσει την 60ή επέτειο του.

Μέχρι την διεξαγωγή του συνεδρίου, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου ανακηρύσσει κάθε μήνα έναν «ήρωα της ελευθερίας του Τύπου στον κόσμο» και τον Σεπτέμβριο θα τιμήσει τους 60 νικητές.