Για λογοκρισία κατηγορούν ευθέως οι συντάκτες της εφημερίδας Ελευθεροτυπία την ιδιοκτησία, η οποία αποφάσισε μονομερώς να μην δημοσιεύσει χθες τίποτα σχετικό με τις έρευνες σχετικά με την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα. Ύστερα από συνέλευση, οι συντάκτες κατέληξαν στο ακόλουθο κείμενο:

Ads

«Η «Ελευθεροτυπία» δεν δημοσίευσε χθες το γεγονός της εισβολής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας σε διαμέρισμα της Κυψέλης το οποίο σύμφωνα με την αστυνομία -παρ’ ότι δεν είχε εκδώσει επίσημη ανακοίνωση- είναι η «γιάφκα του Επαναστατικού Αγώνα». Η μη δημοσίευση με απόφαση της ιδιοκτησίας και παρά τις διαφωνίες της διεύθυνσης, που είχε ως αποτέλεσμα να μην ενημερωθούν οι αναγνώστες της εφημερίδας για τις πραγματικές διαστάσεις του γεγονότος, συνιστά λογοκρισία, που δεν συνάδει με τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, τις οποίες υπηρετούμε με συνέπεια οι συντάκτες τής «Ε». Κι αυτές τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας τηρούμε και απέναντι στον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία διαχειρίζεται τις εξελίξεις το τελευταίο διάστημα. Ενα γεγονός ή μια πληροφορία μπορεί όποιος θέλει να την κρίνει ή να την αμφισβητήσει. Δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση να μην τη δημοσιεύσει και να την αποκρύψει από το αναγνωστικό κοινό».

Στο κείμενο αυτό, η ιδιοκτησία απάντησε ως εξής:

«Οι συντάκτες έχουν δεοντολογία; Και αν ναι, ποια; Οταν μεθαύριο θα έρθει η πληροφόρηση μέσω MEGA ότι προσγειώθηκε ο πρώτος Αρειανός στον πλανήτη, ποιος συντάκτης της «Ε» θα την επωμισθεί;» καταλήγει η απάντηση, την οποία υπογράφει «Η Ιδιοκτήτρια».

Το σημερινό άρθρο-απάντηση του εκδότη Θ.Τεγόπουλου

«Η ΣΙΩΠΗ της εφημερίδας μας, στην περίπτωση αυτή και μόνο, έστελνε ένα μήνυμα», απαντά σήμερα με άρθρο του στην Ελευθεροτυπία ο εκδότης της εφημερίδας Θανάσης Τεγόπουλος, για την σιωπή που τήρησε η εφημερίδα σχετικά με τις έρευνες για τον Επαναστατικό Αγώνα.

Ads

Ο εκδότης της γνωστής εφημερίδας, Θανάσης Τεγόπουλος εξηγεί στο σημερινό φύλλο τον λόγο για τον οποίο το χθεσινό φύλλο της Ελευθεροτυπίας, δεν ανέφερε πουθενά την είδηση για ανακάλυψη διαμερίσματος με όπλα που φέρονται να χρησιμοποιούσαν οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση του «Επαναστατικού Αγώνα», κίνηση που προκάλεσε διαμαρτυρίες τόσο από τα άλλα έντυπα μέσα όσο και από τους ίδιους τους συντάκτες της εφημερίδας.

«ΠΡΟΧΘΕΣ τη νύχτα τα κανάλια διέκοπταν τα προγράμματά τους και παρουσίαζαν έκτακτα δελτία για την αστυνομική έρευνα. Η αστυνομία, ωστόσο, δεν είχε κάνει καμιάν επίσημη ανακοίνωση. ΟΙ δημοσιογράφοι δεν μπορούσαν να πλησιάσουν την πολυκατοικία που γίνονταν οι έρευνες. Ούτε καν να μιλήσουν με τους απομακρυνθέντες, για προληπτικούς λόγους, ενοίκους της. Το Μέγκα, μάλιστα, εικονογράφησε την εκπομπή του με γιάφκα αρχείου (που δεν είχε, φυσικά, καμιά σχέση με την ερευνώμενη)», γράφει ο Θ. Τεγόπουλος, και συνεχίζει με αναφορά των τίτλων που έφεραν τα πρωτοσέλιδα των χθεσινών εφημερίδων.

«Μπροστά σ’ αυτόν τον δημοσιογραφικό καταιγισμό, με βάση ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της αστυνομίας, η σιωπή της «Ελευθεροτυπίας», που τηρεί απαρέγκλιτα τη δημοσιογραφική δεοντολογία, ήταν εκκωφαντική. Προκάλεσε έκπληξη. Αρνητική έκπληξη. «Απόκρυψη είδησης», «Αποπληροφόρηση», «Έλλειψη σεβασμού στον αναγνώστη». Κυρίαρχη η δημοσιογραφική δεοντολογία αλλά και η παράδοση της «Ελευθεροτυπίας», που την τηρεί αυστηρά» αναφέρει το άρθρο – απάντηση του εκδότη της εφημερίδας.

«Δεν ήταν αποπληροφόρηση ή απόκρυψης μιας «είδησης», που ήταν ήδη και θα γινόταν ευρέως γνωστή. Άμυνα στην παραπληροφόρηση ήταν:
Άμυνα, στην κατασκευή σεναρίων με ευθύνη της αστυνομίας, που κρυβόταν πίσω από sms, τα οποία οδηγούν στη φυλακή ανθρώπους, χωρίς να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους.
Άμυνα στην απαράδεκτη μεθόδευση της αστυνομίας, να χρησιμοποιεί τα ΜΜΕ, για να δημιουργείται κλίμα καταδικαστικό, ώστε να θριαμβολογεί μετά, παραβιάζοντας, στην υπόθεση της τρομοκρατίας, το τεκμήριο της αθωότητας και τα ανθρώπινα δικαιώματα
».

«Η ΜΗ δημοσίευση της είδησης αυτής είχε πολιτικό σκοπό και κόστος. Με τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, εντός και εκτός των τειχών, για αυτήν την απροσδόκητη παράβαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας από την «Ε», πέρασε ένα μήνυμα πιο σημαντικό από τη δημοσίευση. Κατ’ εξαίρεση. Ο αναγνώστης θα κρίνει» καταλήγει ο Θανάσης Τεγόπουλος στο σημερινό άρθρο του.