Αεροφωτογραφίες των ευρωπαϊκών πόλεων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου διατίθεται στη Google Earth, δίνοντας στους χρήστες του Διαδικτύου την ευκαιρία να πάρουν μια πραγματική γεύση από το κατεστραμμένο τοπίο του πολέμου.

Ads

Οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί μεταξύ 1935 και 1945 και πρόκειται για μία σειρά απόψεων από το γκέτο της Βαρσοβίας και την βομβαρδισμένη παλιά πόλη, την κατεστραμμένη γέφυρα της Αναγέννησης στη Φλωρεντία και τους κρατήρες που δημιούργησε ο βομβαρδισμός του Βερολίνου.

Η Βασιλική Αεροπορία και η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία τράβηξαν τις φωτογραφίες, κυρίως για λόγους αναγνώρισης αλλά και για την εκτίμηση των ζημιών μετά τους βομβαρδισμούς. Μετέπειτα οι φωτογραφίες συγκεντρώθηκαν προκειμένου να διατηρηθούν ως αρχείο του ολέθριου Πολέμου.

Οι φωτογραφίες από 39 πόλεις μπορούν πλέον να συγκριθούν με τις σύγχρονες φωτογραφίες από τη Google Earth. Ο εκπρόσωπος του Ιστορικού Κέντρου της Βαρσοβίας περιγράφει την καταγραφή ως «μία σχεδόν πλήρη ανακατασκευή του χρονικού της ιστορίας που καλύπτει από τον 13ο έως και τον 20ο αιώνα».

Ads

«Οι αεροφωτογραφίες υπενθυμίζουν σε όλους μας τις καταστροφικές επιπτώσεις του πολέμου για τις πόλεις αυτές και τους ανθρώπους που ζούσαν σε αυτές, ενώ παράλληλα προβάλουν τον τρόπο με τον οποία τα αστικά περιβάλλοντα αναγεννήθηκαν με την πάροδο του χρόνου» επισημαίνει ο Ed Parsons, γεωχωρικός-τεχνολόγος της Google.

https://www.independent.co.uk/