Τα αδιέξοδα της ελληνική οικονομικής κρίσης και η αναποτελεσματικότητα των μέτρων λιτότητας αποτέλεσε το αντικείμενο της εκπομπής Heute journal του 2ου καναλιού της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ZDF.

Ads

Στο ρεπορτάζ της γερμανικής τηλεόρασης με τίτλο «Με τη λιτότητα οι Έλληνες καταστρέφουν το μέλλον τους», σημειώνεται πως η οικονομική κρίση στην Ελλάδα αύξησε τους τελευταίους μήνες δραματικά την ανεργία. «Πρόκειται για μια πλήρως απογοητευτική κατάσταση, ιδιαίτερα για τους φοιτητές και τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι αισθάνονται να μην έχουν καμία προοπτική».

«Δεν μας μένει άλλη επιλογή από το να φύγουμε στο εξωτερικό», δηλώνουν στην εκπομπή Έλληνες φοιτητές, που τονίζουν πως θεωρούν πως η ίδια η Ελλάδα διώχνει τα παιδιά της.

Χαρακτηρίζοντας τον Γιώργο Παπανδρέου «αμήχανο» στο Νταβός, το ρεπορτάζ αναφέρει πως «Τα μέτρα λιτότητας, οι περικοπές των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και οι αυξήσεις στη φορολογία δεν είχαν αποτέλεσμα. Το δημόσιο χρέος της χώρας αγγίζει τα 325 δις ευρώ και είναι μικρή η πιθανότητα να μειωθεί. Η χώρα δε μπορεί να αντέξει αυτά τα χρέη».

Ads

Η μικρή σε μέγεθος και πληθυσμό Ελλάδα καλείται να πληρώνει επιτόκια υπερδιπλάσια απ’ αυτά της Γερμανίας. Ενώ το 2010 το ύψος των επιτοκίων άγγιζε το 15%, το 2012 θα φτάνει στο 25%.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Commerzbank, Christoph Weit, κάποια στιγμή θα φανεί ότι αυτή η κατάσταση δε μπορεί να συνεχιστεί. Η χώρα θα σταματήσει να λαμβάνει χρήματα και δε θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσει τα χρέη της. Η σύγχρονη Ελλάδα θα έχει την κατάληξη της αρχαίας: τη διάλυση.

Για το Γερμανό πρώην υπουργό Οικονομικών Peer Steinbrück είναι απλώς θέμα χρόνου. Ο ίδιος θεωρεί ότι εντός των επομένων 5-6 μηνών η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας θα βρεθεί στην ημερήσια διάταξη.

Αναφερόμενο στα σενάρια που θέλουν το ελληνικό δημόσιο να επαναγοράζει τίτλους του στο 75% περίπου της ονομαστικής τους αξίας, ούτως ώστε να εξοικονομήσει χρέη του, το ρεπορτάζ παραθέτει ωστόσο και δηλώσεις του επικεφαλής της Deutsche Bank, Josef Ackermann ο οποίος εκτιμά ότι η δημοσιοποίηση κάθε ιδέας ή σχεδίου που αφορά την Ελλάδα και οι εξαντλητικές συζητήσεις γύρω απ’ αυτά περισσότερο βλάπτουν παρά ωφελούν την κατάσταση.

«Στο μεταξύ, η διατήρηση αυτής της ασαφούς κατάστασης εξακολουθεί να κοστίζει στην Ελλάδα πολλά χρήματα», καταλήγει το ρεπορτάζ.