Με αφορμή τη συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, που δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του εβδομαδιαίου περιοδικού Stern, η δημοσιογράφος Katja Gloger που πήρε τη συνέντευξη από τον κ. Παπανδρέου υπογράφει το παρακάτω δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του περιοδικού με τίτλο «Η Γερμανία θα πάρει πίσω τα λεφτά της – με τόκο».

Ads

Εδώ και ένα χρόνο ο Έλληνας πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου προσπαθεί να εξυγιάνει το υπερχρεωμένο κράτος του – μέχρι τώρα χωρίς επιτυχία. Στο Stern περιέγραψε πώς σκοπεύει να φέρει εις πέρας το ηράκλειο έργο παρά τις πολύ μεγάλες αντιδράσεις στη χώρα του και γιατί η Γερμανία δεν πρέπει να ανησυχεί για τα χρήματά της. Ο άνθρωπος αναγκάζεται να γίνει αποδέκτης πολλών χλευασμών και πικρόχολων σκωπτικών σχολίων, κυρίως από τη Γερμανία.

Τον αποκαλούσαν «χρεοκοπημένο Έλληνα», οι συμπατριώτες του περιγράφονται ως οργισμένοι απεργοί, διεφθαρμένοι και γκρινιάρηδες τεμπέληδες, που βγαίνουν στη σύνταξη 45 ετών και όλα αυτά εις βάρος των εργατικών Γερμανών φορολογουμένων και εις βάρος και του ευρώ.

Όποιος έχει το πρόβλημα, δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τα σκωπτικά σχόλια – ο άνθρωπος φαίνεται να τα αντιμετωπίζει χαλαρά. Εδώ και ένα χρόνο ο Έλληνας πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, 58 ετών, προσπαθεί να εξυγιάνει το πρακτικά χρεοκοπημένο κράτος του. Με μάλλον ανάμεικτη επιτυχία: Η χώρα της Ευρωζώνης επιβιώνει μόνο χάρη σε ένα πακέτο δανείων ύψους δισεκατομμυρίων από το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Ο λαός αντιδρά στις επιβαλλόμενες μεταρρυθμίσεις
και εν τω μεταξύ σχεδόν καθημερινά γίνεται απεργία κάπου για κάτι. Και επειδή σ’ αυτή την περίπτωση μπορεί να χάσει κανείς τον ‘μπούσουλα’, εδώ και λίγο καιρό μια ειδική ιστοσελίδα απεργιών προσφέρει βοήθεια.

Ads

Το δημόσιο χρέος συνεχώς αυξάνεται, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μειώνεται παρά τα δισεκατομμύρια της βοήθειας – εν τω μεταξύ τα ελληνικά χρεόγραφα γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης σαν ομόλογα – ‘σκουπίδια’.

Με μια απονενοημένη κίνηση το κράτος
θέλει τώρα να βγάλει και ομόλογο ‘διασποράς’, με το οποίο γίνεται έκκληση στο φιλότιμο των Ελλήνων του εξωτερικού να δανείσουν στο κράτος τα χρήματά τους.

Οι νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα


Η ανεργία μεγαλώνει,
ενώ σύμφωνα με δημοσκοπήσεις δύο στους τρεις Έλληνες σηκώνουν χρήματα από τις καταθέσεις τους. Οι νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα αναζητώντας δουλειά και μέλλον. Πηγαίνουν στις ΗΠΑ, στην Ινδία και στην Τουρκία. Η Τουρκία βέβαια θεωρείται ακόμα πολιτικά προαιώνιος εχθρός της Ελλάδας.

Την Πέμπτη αρχίζει η μεγάλη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ,
στην οποία οι αρχηγοί των κρατών μελών θα λάβουν αποφάσεις για τη διάσωση του ευρώ. Ο υπάρχων μηχανισμός διάσωσης αναμένεται πρακτικά να διευρυνθεί, σε δύο χρόνια να αρχίσει να ισχύει ένας μόνιμος μηχανισμός διάσωσης με 500 δις ευρώ και η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει περισσότερα από 20 δις γι’ αυτόν τον ‘ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας’.

Έτσι όμως, όπως λένε οι επικριτές,
η Ευρώπη πρακτικά μεταβάλλεται σε αναδιανεμητική ένωση. Από δω και πέρα τα πράγματα στην Ευρώπη θα είναι παρόμοια με όσα γίνονται για την οικονομική εξισορρόπηση των κρατιδίων: οι πλούσιες χώρες της Ευρωζώνης στο Βορρά (δηλαδή κυρίως η Γερμανία) θα βάζουν πλάτη για τις δυσπραγούσες χώρες του Νότου.

Κατά τους επικριτές αυτή θα είναι η αρχή του τέλους του ευρώ. Πριν από δέκα χρόνια η Ελλάδα ‘τρύπωσε’ στο ευρώ με ευφάνταστες όσο και εκτεταμένα ωραιοποιημένες στατιστικές. Και μάλιστα ο τότε υπουργός Εξωτερικών λεγόταν Γεώργιος Παπανδρέου.

Η Ελλάδα θέλει να πουλήσει τα ασημικά της κρατικής περιουσίας

Ο Παπανδρέου ανήκει εν τέλει στο πολιτικό κατεστημένο της Ελλάδας. Ο παππούς του ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός μετά τον πόλεμο και τη φοβερή περίοδο της ναζιστικής κατοχής. Ο πατέρας του αναγκάστηκε να διαφύγει στην εξορία μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967. Ο Παπανδρέου μεγάλωσε στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Σουηδία και η μητέρα του είναι αμερικανίδα από το Ιλλινόις. Από τη δεκαετία του 80 ο σοσιαλιστής πολιτικός κατέχει πολιτικά αξιώματα.

Για τη συνέντευξη με το Stern ο Παπανδρέου
μας υποδέχτηκε στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, την έδρα του πρωθυπουργού. Μας έδειξε περήφανος τον πίνακα αφηρημένης τέχνης πίσω από το γραφείο του, που ο ίδιος έφερε εκεί: ένα μπλε σκούρο φόντο και μέσα σ’ αυτό μια σκούρα γραμμή.

Όπως μας είπε, ο πίνακας συμβολίζει γι’ αυτόν τη θάλασσα,
το Αιγαίο φυσικά. Και εκεί στον ορίζοντα βρίσκεται ένα μικρό ελληνικό νησί. «Ένα από τα νησιά, που σε καμιά περίπτωση δεν πουλάμε». Γιατί ακόμα και αυτό αναγκάστηκε να ακούσει τους προηγούμενους μήνες από τους ‘ξερόλες’ Γερμανούς και το λαϊκίστικο Τύπο τους, τύπου Bild Zeitung: Οι Έλληνες θα έπρεπε να πουλήσουν μερικά από τα νησιά τους.

Ο Παπανδρέου αντέκρουσε τις αμφιβολίες για τη ρευστότητα της Ελλάδας και επανέλαβε ότι η χώρα του θα αποπληρώσει όλα τα δάνεια. Σε τελική ανάλυση δεν πήραμε δώρα – όπως είπε: «Η Γερμανία θα πάρει τα λεφτά της πίσω – και μάλιστα με μεγάλο τόκο. Ο γερμανός φορολογούμενος θα πάρει πίσω περισσότερα απ’ όσα δάνεισε».

Πώς θα το καταφέρει αυτό παραμένει ωστόσο το μυστικό του.
Αναγκάστηκε βέβαια να επιβάλει ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων: περικοπή των κρατικών δαπανών, μάχη κατά της διαφθοράς και φοροδιαφυγής, συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, ριζοσπαστικές περικοπές στη δημόσια διοίκηση.
Στους ελεγκτές του ΔΝΤ αναγκάστηκε επίσης να υποσχεθεί ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων: Τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα ιδιωτικοποιηθεί κρατική περιουσία αξίας 50 δις ευρώ, δήλωσε ο Παπανδρέου στη συνέντευξη με το STERN.

Το Εμιράτο του Κατάρ προτίθεται να επενδύσει
πέντε δις δολάρια για την αναδιαμόρφωση του χώρου του πρώην αερολιμένα Αθηνών. Αναμένεται να δημιουργηθούν εκεί σπίτια, ξενοδοχεία, επιχειρήσεις νέας τεχνολογίας και εκτάσεις πρασίνου. Επενδυτές αναζητούνται και για τα πρώην ολυμπιακά ακίνητα, αφού τα περισσότερα απ’ αυτά είναι άδεια εδώ και επτά χρόνια.

Οι ειδικοί συνιστούν αναδιάρθρωση του χρέους

Δεν διαφαίνεται τέλος της κρίσης. Κατά την τελευταία επίσκεψή του στο Βερολίνο ο Παπανδρέου αναγκάστηκε μάλιστα να παρακαλέσει την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για τη βελτίωση των όρων αποπληρωμής της δανειακής βοήθειας: επιμήκυνση του χρόνου και χαμηλότερο επιτόκιο. Γι’ αυτό πολλοί ειδικοί συνιστούν στην Ελλάδα αναδιάρθρωση του χρέους της.
Όπως λένε, καλύτερα ένα τρομακτικό τέλος παρά ένας τρόμος χωρίς τέλος.

Μια αναδιάρθρωση του χρέους είναι δίκαιη:
Έτσι αναλαμβάνει την ευθύνη όχι μόνο ο φορολογούμενος, αλλά και οι τράπεζες – πιστωτές. Οι τράπεζες, οι οποίες έχουν δανείσει χρήματα στην Ελλάδα και πήραν γι’ αυτό μεγάλους τόκους. Σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας BIS οι γερμανικές τράπεζες έχουν απαιτήσεις ύψους 69 δις αμερικανικών δολαρίων έναντι της Ελλάδος.

Ο Παπανδρέου αποκλείει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους.
«Μια αναδιάρθρωση του χρέους πιθανόν να συνεπαγόταν την κατάρρευση ελληνικών τραπεζών. Αλλά και γερμανικές τράπεζες πιθανόν να κατέρρεαν. Εκτός αυτών, θα είχαμε μια χιονοστιβάδα κερδοσκοπικών επιθέσεων εναντίον άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό το τίμημα δεν θα μπορούσαμε να το πληρώσουμε στην Ευρώπη».

Ωστόσο, η Ελλάδα έχει και μερικές άλλες υποχρεώσεις έναντι της Γερμανίας, γιατί εδώ και δεκαετίες η Ελλάδα είναι ένας από τους καλύτερους πελάτες των γερμανικών εξοπλιστικών ομίλων. Οι Έλληνες αγόρασαν τεθωρακισμένα «Λέοπαρντ» και υποβρύχια αξίας δισεκατομμυρίων από γερμανικούς εξοπλιστικούς ομίλους. Πέρσι ακόμα παραγγέλθηκαν δύο νέα υποβρύχια, εκτός από τα τέσσερα που ήδη έχουν αγοραστεί.

Και όλα αυτά θα πρέπει στο τέλος να πληρωθούν. Απ’ αυτή την άποψη ο Παπανδρέου έχει απόλυτα δίκιο: Με την αγορά γερμανικών προϊόντων η Ελλάδα διασφαλίζει και γερμανικές θέσεις εργασίας. Κατά κάποιο τρόπο.