Βόμβες σε πακέτα με αποδέκτες αρχηγούς κρατών, εκρηκτικοί μηχανισμοί σε πρεσβείες… Οι Έλληνες εξτρεμιστές διατρέχουν την Ευρώπη με μια σειρά από επιθέσεις, με προφανή στόχο και την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησής τους, αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του γερμανικού Spiegel.

Ads

Ο Γιώργος Παπανδρέου καταδίκασε τις επιθέσεις ως «ανεύθυνες και θρασύδειλες πράξεις», δηλώνοντας ότι «Η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται».

Οι αρχές ζήτησαν από τους πολίτες την παροχή στοιχείων για τη σύλληψη των 5 αναζητούμενων από πέρυσι το φθινόπωρο ανδρών, λόγω της συμμετοχής τους στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Ωστόσο, τους περισσότερους Έλληνες ενδιαφέρει κυρίως η οικονομική και δημοσιονομική κρίση, η οποία μαστίζει εδώ και δύο χρόνια πλέον τη χώρα τους. Η Ελλάδα συνεχίζει να κινδυνεύει να χρεοκοπήσει.

Ads

«Ο μέσος Έλληνας αισθάνεται εντελώς απογοητευμένος, βλέπει να μην υπάρχει καμία προοπτική πλέον γι’ αυτόν. Έχει χάσει την εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα. Δεν πιστεύει πια ότι η χώρα του μπορεί να σωθεί», δηλώνει ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης.

Σύμφωνα με παρατηρητές, οι Έλληνες τρομοκράτες είναι καλά δικτυωμένοι στο εξωτερικό. Επικοινωνούν συχνά και ανταλλάσσουν απόψεις και πληροφορίες με τους ομοϊδεάτες τους. «Το καινούριο όμως είναι ότι οι ελληνικές τρομοκρατικές ομάδες θεωρούν ότι πρέπει πλέον να αναλάβουν ηγετικό ρόλο», λέει η δρ Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Θράκης, Μαίρη Μπόση.

Από την άλλη, στόχος των βομβών σε πακέτα είναι η κινητοποίηση ομοϊδεατών εντός της χώρας. «Οι τρομοκράτες θέλουν την επανάσταση. Και είναι απόλυτα πεπεισμένοι ότι τώρα έχει έλθει η ώρα. Στρέφονται κατά των πάντων: κατά του πολιτικού συστήματος, κατά του οικονομικού συστήματος, κατά των ξένων κυβερνήσεων. Όταν γίνονται συλλήψεις, όπως προχθές στην Αθήνα, οι συλληφθέντες νιώθουν σαν ήρωες», επισημαίνει η Μπόση.

Είναι όμως πράγματι δυνατή μια επανάσταση στην Ελλάδα; Ο συγγραφέας Μάρκαρης προβληματίζεται: «Λείπει η κοινωνική δυναμική για κάτι τέτοιο. Επικρατεί μια απίστευτη παθητικότητα. Ποιους θα βρουν να στρατολογήσουν αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις; Οι νέοι είναι όλη μέρα στο Ίντερνετ αναζητώντας δουλειά στο εξωτερικό. Για την ελληνική νεολαία το σύνθημα είναι: “Μόνο να φύγουμε από’ δω”».