Με την επαύριο της καταστροφής στην Ιαπωνία που επλήγη από το σεισμό των 9 Ρίχτερ, το τσουνάμι και την επακόλουθη πυρηνική απειλή ασχολείται δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel Online, όπου επισημαίνεται ότι μεταξύ των πέντε κρατών της ΕΕ που ζητούν πανευρωπαϊκή έξοδο από την ατομική ενέργεια συγκαταλέγεται και η Ελλάδα.

Ads


Ποιες συνέπειες πρέπει να αναλογιστεί η Ευρώπη
μετά το φοβερό πυρηνικό ατύχημα στην ιαπωνική Φουκουσίμα; Μεγάλος καβγάς κινδυνεύει να ξεσπάσει στην ΕΕ γι’ αυτό το ζήτημα. Εκτός από την Αυστρία, και η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, η Δανία και η Ιρλανδία ζητούν ανοιχτά πανευρωπαϊκή έξοδο από την ατομική ενέργεια. Οι πέντε αυτές χώρες δεν διαθέτουν οι ίδιες πυρηνικά εργοστάσια.

Ο Υπουργός Οικονομίας της Αυστρίας
Reunhold Mitterlehnen περίμενε χθες κατά τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες ότι θα υπάρξει «σκληρή αντιπαράθεση». Ο Mitterlehnen ζήτησε από τους ομολόγους του να συζητήσουν, εκτός από τα στρες τεστ, και επί της ουσίας για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής – κατά πάσα πιθανότητα ακόμη και «για έξοδο από την πυρηνική ενέργεια τα επόμενα χρόνια». Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το παράθυρο που άνοιξε μέσω του πυρηνικού ατυχήματος της Ιαπωνίας, δήλωσε. «Σε μερικές εβδομάδες αυτό το παράθυρο θα ξανακλείσει».

Ωστόσο, οι πιθανότητες να επιβάλει η Βιέννη τις απόψεις της δεν είναι καλές. Εκτός από τη Γερμανία και η Γαλλία κατέστησε σαφές στην αρχή της συνόδου ότι δεν βλέπει καμία αναγκαιότητα διεξαγωγής τέτοιας συζήτησης. Έτσι, ο γάλλος Υπουργός Βιομηχανίας Eric Besson δήλωσε ότι δεν έχει κανένα νόημα η συζήτηση για ενεργειακή μεταστροφή στην Ευρώπη, πριν ακόμη αναλυθεί το περιστατικό της Ιαπωνίας.

Στη Γερμανία οι οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος ανακοίνωσαν νέες μαζικές διαδηλώσεις κατά της χρήσης της ατομικής ενέργειας. Σε περισσότερες από 670 πόλεις της Γερμανίας ήταν προγραμματισμένες για χθες το βράδυ καθιστικές διαμαρτυρίες και συλλαλητήρια, δήλωσε ο Jochen Stay από την οργάνωση «Πληγέντες από ραδιενέργεια». «Κατά τα φαινόμενα, θα βγουν τόσοι πολλοί άνθρωποι στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της πυρηνικής ενέργειας όσοι ποτέ πριν στην ιστορία αυτής της χώρας». «Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές στην κυβέρνηση ότι δεν φτάνει να σταματήσει τη λειτουργία μερικών πυρηνικών εργοστασίων για τρεις μήνες», δήλωσε ο Stay.

Τώρα είναι απαραίτητο το οριστικό κλείσιμο όλων των αντιδραστήρων,
επειδή δεν μπορεί να αποκλειστεί τήξη του πυρήνα ενός αντιδραστήρα για κανένα γερμανικό πυρηνικό εργοστάσιο. «Προκειμένου να μην συμβεί ξανά κάτι ανάλογο με την Ιαπωνία, θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μην συνεχιστεί η λειτουργία των γερμανικών πυρηνικών εργοστασίων».

Ads

Επιπλέον διαμαρτυρίες του κινήματος κατά της ατομικής ενέργειας θα πραγματοποιηθούν στις 26 Μαρτίου. Για εκείνη τη μέρα ανακοινώθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις στο Βερολίνο, το Αμβούργο, την Κολωνία και το Μόναχο.