Όταν πέρσι προετοιμαζόταν το πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ κατόρθωσε να επιβάλει τη θέση της στους εταίρους τους και να πετύχει τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό. Το ΔΝΤ θα έπαιζε το ρόλο του κακού αστυνομικού απέναντι στους «χρεοκοπημένους Έλληνες», όπως έγραφε η Bild. «Όσο το γρηγορότερο, τόσο το καλύτερο», υποστήριξε ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, Στρος Καν, ενώπιον του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Ads

Ένα χρόνο αργότερα, η συμμετοχή του ΔΝΤ στην επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας, προκαλεί νέα αναστάτωση στην Ευρώπη. Αυτή τη φορά επειδή δεν θέλει να χρηματοδοτήσει περαιτέρω την Ελλάδα λόγω νέων ισχυρών αμφιβολιών στην πιστοληπτική της ικανότητα. Για το λόγο αυτό ζητάει νέες εξασφαλίσεις. Εάν το ΔΝΤ δεν καταβάλει την επόμενη δόση δανείου, που του αναλογεί, αναμένει ότι οι Ευρωπαίοι θα καλύψουν το ποσό, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η Ελλάδα θα πρέπει να παράσχει «οικονομικές εγγυήσεις» προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση των 12 δισ. Ευρώ, τόνισε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Καρολάιν Άτκισον.

Πρόκειται για μία δημοσιονομική τρύπα. Η δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας δεν προχώρησε, σύμφωνα με τις προσδοκίες. Έγιναν περικοπές, αλλά όχι αρκετές αποκρατικοποιήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση δυσκολεύεται με την πώληση δημόσιας περιουσίας. Η οικονομία κατέρρευσε, τα επιτόκια δανεισμού σκαρφάλωσαν στο 16%, ο προϋπολογισμός συνεχίζει να είναι ελλειμματικός. Το δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 140% του ΑΕΠ, το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Η οικονομική κατάσταση της χώρας εξοργίζει και την ίδια την Τρόικα.
Η Έκθεση της, που θα παρουσιαστεί αύριο(Δευτέρα), αναμένεται δυσοίωνη, όπως άφησε να εννοηθεί ο Γιούνκερ. Το κλιμάκιο ειδικών της Τρόικα φέρεται να έφυγε απογοητευμένο από την Αθήνα και με την εκτίμηση ότι «Έτσι δεν προχωρούν τα πράγματα».

Η Έκθεση θα καταλήγει στο συμπέρασμα, λένε οι πληροφορίες από Βρυξέλλες, ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας για το επόμενο 12μηνο δεν είναι εξασφαλισμένη.
Αυτή είναι, όμως, η προϋπόθεση που θέτει το ΔΝΤ για να καταβάλει την επόμενη δόση. Η αρχική πρόβλεψη ότι η Ελλάδα θα ήταν σε θέση στα μέσα του 2012 να χρηματοδοτηθεί μερικώς από τις αγορές αποδείχθηκε ψευδαίσθηση. Κατά συνέπεια, προκύπτει ένα ανοιχτό ερώτημα, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Ως λύση προτείνεται να εγγυηθούν οι Ευρωπαίοι για την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Το ΔΝΤ θα μπορούσε να αποδεχθεί και την ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία περαιτέρω επιβάρυνση του Γερμανού φορολογούμενου. Αυτό ακριβώς ήθελε να αποτρέψει πέρσι η Μέρκελ με την επιμονή της για συμμετοχή του ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδας. Μεταξύ ΔΝΤ, Ε.Ε. και Ευρωζώνης συζητούνται αυτό το διάστημα οι δύο προτεινόμενες επιλογές: εγγυήσεις ή νέο δάνειο.

Το γεγονός ότι ο Γιούνκερ αναφέρθηκε ανοιχτά σε αυτό το ενδεχόμενο, προκαλώντας αναστάτωση στις αγορές, χαρακτηρίζεται «επιεικώς εκνευριστικό» από κύκλους του Βερολίνου. Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου «αναφέρθηκε απρεπώς στο πρόβλημα», κατήγγειλε ο Χοακίν Πως, Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών. Χαρακτήρισε μάλιστα ως «ανεύθυνες και ερασιτεχνικές» τις δηλώσεις του.

Ads

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιλέγει τη σιωπή: «Η Τρόικα βρίσκεται στην Ελλάδα και θέλουμε να αναμείνουμε την Έκθεσή της».Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, εμφανίζεται πιο ανοιχτός και δηλώνει ανήσυχος για την οξεία δημοσιονομική κρίση στην Αθήνα. Διαβεβαιώνει μάλιστα τους Ευρωπαίους ότι έχουν τη στήριξή του στην προσπάθειά τους για επίλυση της κρίσης. Τι στήριξη να προσφέρει, όμως, ένας Πρόεδρος, του οποίου το ίδιο το κράτος βυθίζεται στα χρέη;

Μόνο οι αποκρατικοποιήσεις φαίνεται ότι θα βοηθήσουν την Ελλάδα. Η περιουσία του ελληνικού κράτους εκτιμάται στα 300 δισ. Ευρώ. Αυτό ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία. Ήδη έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους ξένες εταιρίες, όπως η εταιρία λειτουργίας του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης Fraport, οι οποίες θέλουν να επωφεληθούν της ευκαιρίας.

Ο Γιούνκερ έχει μία ιδέα και για το θέμα αυτό: Να συσταθεί στην Ελλάδα μία εταιρία κατά το πρότυπο της γερμανικής Treuhand. Μόνο που οι Έλληνες δεν έχουν ανάγκη τα (παχιά) λόγια, αλλά τα χρήματα.