Αναδρομή στην υπόθεση των υποβρυχίων της εταιρείας Ferrostaal, επιχειρεί η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, φιλοξενώντας ρεπορτάζ των Klaus Ott και Τάσου Τέλλογλου. Το δημοσίευμα τιτλοφορείται «Ζώντας πιο όμορφα στην Αθήνα» αναφέρεται στις γερμανικές επιχειρήσεις που λάδωναν την Ελλάδα, αλλά και στον πρώην υπουργό που μετά από συμφωνία για τα υποβρύχια μένει σε ακριβή συνοικία κοντά στην Ακρόπολη.

Ads

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι υπάρχουν υπόνοιες για δωροδοκία αρκετών εκ. ευρώ του Άκη Τσοχατζόπουλου, γεγονός το οποίο υποθέτουν τόσο η Βουλή, όσο και η εισαγγελία του Μονάχου. Η εφημερίδα αναφέρει μάλιστα ότι τα στοιχεία από το Μόναχο και την Αθήνα ταιριάζουν «σαν κομμάτια ενός παζλ» και φανερώνουν μεταξύ άλλων πολλούς από τους λόγους της κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα. Νεποτισμός και αυτοεξυπηρέτηση στα δύο μεγάλα κόμματα, τη Βουλή και την κυβέρνηση αλλά και διαφθορά είναι τα στοιχεία που επισημαίνονται.

Υπογραμμίζεται επιπλέον η συμμετοχή των γερμανικών επιχειρήσεων σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το σύστημα και γίνεται αναφορά σε περιπτώσεις που χρήματα διεθνούς δωροδοκίας έφυγαν από τη Γερμανία – από τη Siemens και τη MAN, τη Daimler και τη Ferrostaal – και τα ίχνη οδηγούν στην Αθήνα. Ως ένας από τους αποδέκτες χρημάτων κατονομάζεται ο Τσοχατζόπουλος, ωστόσο αυτό δεν αποδεικνύεται στο γερμανικό κατηγορητήριο. Η ροή του χρήματος καταλήγει τελικά στην Ελβετία. Επισημαίνεται πάντως ότι η ελληνική Βουλή με τη βοήθεια της Κεντρικής Τράπεζας εντόπισε την πορεία των χρημάτων σε έναν συγγενή του Τσοχατζόπουλου και μετά στο διαμέρισμα του Φιλοπάππου. Με τον τρόπο αυτό ο Τσοχατζόπουλος φέρεται να απέκτησε το διαμέρισμα. Από πλευράς του, ο πρώην Υπουργός αρνείται όλες τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να αποπροσανατολίσει από την οικονομική κρίση.