Μία καταστροφική έκθεση από την Κεντρική Τράπεζα της Φιλαδέλφειας σχετικά με την αμερικανική οικονομία, η οποία έδειξε πως πολλοί βασικοί δείκτες βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση από το Μάρτιο του 2009, ενέτειναν την επενδυτική ανησυχία για την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ και οδήγησαν τις μετοχές στα τάρταρα την Πέμπτη. Ήδη, νωρίτερα, η Ευρώπη είχε υποστεί ένα δραματικό κραχ με τους βασικούς δείκτες να κλείνουν χαμηλότερα περισσότερο από 5% κατά μέσο όρο.

Ads

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνετρίβησαν και οι αμερικανικές πήραν τη σκυτάλη με τις μεγαλύτερες να βουλιάζουν και με την πτώση να μεταδίδεται και στις μετοχές τεχνολογίας. Ο φόβος πήρε διαστάσεις πανικού με τα αμερικανικά ομόλογα να προσελκύουν τους επενδυτές και το επιτόκιο των 10ετών να βουτά σε νέο ιστορικό χαμηλό κάτω από το 2%.

Την ίδια στιγμή, αν και κανείς δε φαίνεται να θέλει να μιλήσει ανοιχτά γι’ αυτό, η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει μία βαθιά πολιτική κρίση και αυτή με τη σειρά της εμποδίζει την εύρεση ουσιαστικών λύσεων στην πρώτη προκαλώντας ολοένα και μεγαλύτερη ανασφάλεια στις αγορές. Στην τρέχουσα φάση, το πολιτικό τέλος των Μέρκελ, Σαρκοζί και Ομπάμα δε θα θα προκαλούσε έκπληξη σε κανέναν και αρκετοί έχουν αρχίσει να το θεωρούν πιθανότερο μέρα με τη μέρα.

Ο συνδυασμός μίας παρατεταμένης οικονομικής αδυναμίας στις αναπτυγμένες χώρες, μίας διεθνούς νομισματικής κρίσης με έντονη την παρουσία της στην Ευρώπη, μίας ευρωπαϊκής αλλά και διεθνούς κρίσης χρέους και της πολιτικής αστάθειας που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο, έχουν οδηγήσει σε πωλήσεις πανικού στις αγορές μετοχών και στη μεταφορά κεφαλαίων στα ομόλογα, το χρυσό και άλλους επενδυτικούς παραδείσους.

Ads

Πηγή: GSTA/EKTA