Να επεκτείνει σε ορισμένα σημεία τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια επιθυμεί η Ελλάδα, ενώ η Τουρκία πρότεινε όπου τα χωρικά ύδατα είναι 6 και 9 μίλια να γίνει και ο εναέριος χώρος στα 6 και 9 μίλια αντίστοιχα. Αν υπάρξει συμφωνία επ’ αυτού τότε θα τερματιστούν οι αερομαχίες στο Αιγαίο, σημειώνει σε δημοσίευμά της η τουρκική Milliyet.

Ads

Στο δημοσίευμα με τίτλο «Όπου να’ ναι τελειώνουν οι αερομαχίες στο Αιγαίο», σημειώνεται πως «έχουν φθάσει στο τέλος τα παζάρια για τον τερματισμό των αερομαχιών στο Αιγαίο», ενώ η σύσφιξη των σχέσεων και η συνεργασία το τελευταίο διάστημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα κορυφωθούν, καθώς οι διαπραγματεύσεις πλησιάζουν στο τελικό τους στάδιο.

Η εφημερίδα επικαλείται δημοσιεύματα της εφημερίδας «Τα Νέα», σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Feridun Sinirlioglu από την τουρκική πλευρά και του Παύλου Αποστολίδη από την ελληνική πλευρά θα συνεχιστούν κατά το Νοέμβριο και ότι το σημαντικότερο πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών είναι το ζήτημα των χωρικών υδάτων και η λύση για το ζήτημα αυτό είναι κοντά.

Τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στο Αιγαίο είναι 6 μίλια, ενώ ο εναέριος χώρος της 10 μίλια. Χρόνια τώρα η Ελλάδα ζητά την επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 μίλια, αλλά η Τουρκία αντιδρά με το επιχείρημα ότι με αυτό τον τρόπο σε πολλά σημεία τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας φθάνουν πολύ κοντά στα δικά της χωρικά ύδατα. Τώρα οι δύο πλευρές συμφώνησαν στα όρια των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και σύμφωνα με τη νέα φόρμουλα τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας σε περιοχές του ανατολικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου που πλησιάζουν την Τουρκία θα εκτείνονται στα 6 μίλια. Σε άλλα σημεία, μακριά από τις ακτές της Τουρκίας, θα μπορεί να αυξηθεί μέχρι τα 9 μίλια.

Ads

Το πρόβλημα είναι η εναρμόνιση του εναέριου χώρου με τα χωρικά ύδατα. Η Τουρκία απαιτεί η έκταση των χωρικών υδάτων να ταυτίζεται με την έκταση του εναέριου χώρου, όπως γίνεται σε όλον τον κόσμο. Δηλαδή όπου τα χωρικά ύδατα είναι 6 ή 9 μίλια να είναι και ο εναέριος χώρος αντίστοιχα 6 ή 9 μίλια. Αν επιτευχθεί αυτό θα σταματήσουν οι αερομαχίες στο Αιγαίο διότι αυτές λαμβάνουν χώρα επειδή η Τουρκία εισχωρεί στον εναέριο χώρο μεταξύ 6 και 10 μιλίων, αναφέρει η Milliyet.

Ο εναέριος χώρος της Ελλάδας βάσει της απόφασης του 1931 έχει οριστεί στα 10 μίλια και για τον λόγο αυτό η μείωση του στα 6 ή 9 μίλια χαρακτηρίζεται ως «απώλεια εδάφους» και κατά συνέπεια για τη ρύθμιση αυτή επιβάλλεται «απόφαση σε πολιτικό επίπεδο».

Πριν από την επίσημη ανακοίνωση της έκβασης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αξιωματούχων των υπουργείων Εξωτερικών, πρέπει να προηγηθεί επικύρωση από τους πολιτικούς. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», ο κ. Παπανδρέου συναντάται συχνά με τον καθηγητή του Διεθνούς Δικαίου ειδικού στα θέματα Αιγαίου Χρήστο Ροζάκη, καταλήγει το δημοσίευμα.