Το κίνημα των Αγανακτισμένων στην Ελλάδα προσεγγίζει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times Deutschland, κάνοντας λόγο για «γενική αναταραχή στην Αθήνα» και εκτιμώντας πως «το κίνημα διαμαρτυρίας προσελκύει ολοένα και περισσότερο αναρχικούς και εθνικιστές», χωρίς ωστόσο να αναφέρεται στην πρωτοφανή καταστολή των απεργιακών συγκεντρώσεων από την αστυνομία.

Ads

Tο άρθρο υποστηρίζει ότι όλο και περισσότεροι αναρχικοί και εθνικιστές προσχωρούν στο κίνημα των Αγανακτισμένων, υπονοώντας την ύπαρξη «ακραίων στοιχείων» που, όπως αναφέρεται, πολεμούν μεταξύ τους. Ενώ πολλοί από τους διαμαρτυρόμενους αρκούνται στην ειρηνική διαμαρτυρία, άλλοι χρησιμοποιούν βίαια μέσα, εκτιμά το δημοσίευμα, δίνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη επίθεση εναντίον του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή με αυγά, πέτρες και γιαούρτια.

«Οι Αγανακτισμένοι θεωρούν ότι αποτελούν λαϊκό κίνημα και διαμαρτύρονται κατά κανόνα με ειρηνικό τρόπο. Όσο το κίνημα αυτό διογκώνεται, τόσο μικραίνουν τα πολιτικά περιθώρια του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ο οποίος προετοιμάζει ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.

«Οι συγκεντρωμένοι περιφρονούν τους πολιτικούς και περισσότερο τον πρωθυπουργό, επειδή – όπως λένε – επιτρέπουν στο ΔΝΤ και την ΕΕ να υπαγορεύουν μέτρα τα οποία οδηγούν την ελληνική οικονομία στην κατάπτωση», τονίζει.

Ads

Περιγράφοντας τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων, το άρθρο αναφέρει πως ξέσπασαν μεταξύ αναρχικών και ακροδεξιών, ενώ τονίζει πως κυβέρνηση και αντιπολίτευση αποδεικνύονται ανίσχυρες μπροστά στο φαινόμενο των Αγανακτισμένων, το οποίο προσελκύει όλο και περισσότερο τον μέσο Έλληνα.

«Ακόμα και αυτοί που θέλουν να συνεχίσουν να διαμαρτύρονται ειρηνικά, γίνονται ολοένα και πιο επιθετικοί. «Δημαγωγοί υπερπατριώτες», όπως ο ηλικιωμένος μουσικός Μίκης Θεοδωράκης, επιθυμούν να αποχωρήσουν από την Ελλάδα οι εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΔΝΤ και να βγει η χώρα από την ΕΕ.

Το κλίμα προσλαμβάνει όλο και περισσότερο εθνικιστικά χαρακτηριστικά. Οι ελληνικές σημαίες δεν είναι πλέον απλά έκφραση υπερκομματικής οργής, αλλά πατριωτική διακόσμηση της αμηχανίας που συνοδεύει την υποψία ότι ξεπουλιέται η χώρα», καταλήγει το δημοσίευμα.