Στην ανάληψη δράσης, από τις αρχές Νοεμβρίου και για διάστημα δύο μηνών, στην περιοχή του Έβρου, 175 συνοριοφυλάκων της ευρωπαϊκής δύναμης Frontex προκειμένου να συνδράμουν τις ελληνικές αρχές στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης από τα χερσαία σύνορα της χώρας, αναφέρεται χθεσινό άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ads

Στα στελέχη της Frontex περιλαμβάνονται ειδικοί στον εντοπισμό πλαστών εγγράφων καθώς επίσης και διερμηνείς ή ανακριτές. Είναι η πρώτη φορά που η Frontex συνδράμει κράτος- μέλος της Ε.Ε. αποστέλλοντας στελέχη της με σκοπό της ανάληψη δράσης που αφορά το συνοριακό έλεγχο. Τα έξοδα της αποστολής αναλαμβάνει η Frontex. Η επιχείρηση θα ξεκινήσει την Τρίτη και θα διαρκέσει δύο μήνες.

Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια. Μόνη της δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε…Μόνο τους έξι πρώτους μήνες του έτους συνελήφθησαν περίπου 45.000 λαθρομετανάστες. Οι περισσότεροι γείτονες της Ελλάδας δεν ανήκουν ακόμη στο club των Βρυξελλών: Αλβανία, “Μακεδονία” και Τουρκία. Τα ελληνοτουρκικά σύνορα του ποταμού Έβρου αποτελούν κρησφύγετο στο δρόμο για τον παράδεισο της ευημερίας. Καθημερινά περισσότεροι από 300 παράνομοι μετανάστες αποτολμούν να περάσουν τον ποταμό. Οι αρχές βρίσκουν συχνά πτώματα πνιγμένων, που υπερεκτίμησαν τις δυνάμεις τους…

Στα σχέδια των μεταναστών η Ελλάδα αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό, όμως για πολλούς καταλήγει τελικός σταθμός κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Σε πολλά από τα κέντρα συγκέντρωσης των μεταναστών επικρατούν απάνθρωποι όροι διαβίωσης. Εξ’ ου και το Γερμανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο εξετάζει κατά πόσο πρέπει να επαναπροωθούνται στην Ελλάδα οι αιτούντες άσυλο στη Γερμανία, επειδή εισήλθαν σε ευρωπαϊκό έδαφος μέσω της Ελλάδας.

«Οι Έλληνες δεν είναι σε θέση να αναλάβουν μόνοι τους την ευθύνη για την κατάσταση αυτή», σημειώνει ο αρθρογράφος Michael Martens και επισημαίνει ότι «είναι σωστή η στήριξη της Ελλάδας στον Έβρο από συνοριοφύλακες της ευρωπαϊκής δύναμης Frontex», ωστόσο εκφράζει την ανησυχία του ότι μετά τα ελληνοτουρκικά σύνορα, τα σύνορα Τουρκίας- Βουλγαρίας ή Ελλάδας- Βουλγαρίας θα μπορούσαν να γίνουν «η νέα τρύπα στο τοίχος της Συνθήκης Schengen».