Για πλήρες αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία, καθώς έχει εισέλθει σε μια επώδυνη στενωπό από την οποία δεν διαβλέπεται καμιά προοπτική εξόδου από την κρίση, μιλάει η Liesbeth Van Impe σε τρισέλιδη ανταπόκρισή της από την Αθήνα η οποία δημοσιεύεται στις στήλες διεθνούς ειδησεογραφίας της De Standaard με τίτλο “Ελλάδα: το ερείπιο της Ευρώπης”. Το δημοσίευμα κάνει εκτενή αναφορά στους διαδηλωτές, οι οποίοι εδώ και περίπου ένα μήνα έχουν κατακλύσει την πλατεία του Συντάγματος, αλλά και αρκετές άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Ads

“Οι διαδηλωτές αυτοαποκαλούνται αγανακτισμένοι. Ή μήπως η λέξη απελπισμένοι θα τους ταίριαζε καλύτερα;” αναφέρει το δημοσίευμα. Επιστημαίνεται δε, ότι στην πραγματικότητα και οι Έλληνες έκαναν το ίδιο που έκανε και η χώρα τους: Επωφελήθηκαν από το φτηνό χρήμα για να μπορέσουν να απολαύσουν έναν τρόπο ζωής κατά τα δυτικά καταναλωτικά πρότυπα, τον οποίο όμως δεν ήσαν τελικά σε θέση να χρηματοδοτήσουν.

Η αρθρογράφος κάνει λόγο για έλλειψη ελπίδας από την πλευρά των Ελλήνων, καθώς η κάθε λύση που δοκιμάζεται δημιουργεί νέα προβλήματα και παράπλευρες απώλειες, με αποτέλεσμα η χώρα να έχει φτάσει αυτή τη στιγμή στο χείλος της χρεοκοπίας. Κάνει επίσης λόγο για απροθυμία των Ελλήνων να συγκατατεθούν στις αποκρατικοποιήσεις, τις οποίες αντιλαμβάνονται ως ξεπούλημα του εθνικού τους πλούτου, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στην έντονη δυσαρέσκεια του κόσμου για την πολιτική τάξη της χώρας και την αδυναμία της κυβέρνησης να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή των πλουσίων, με αποτέλεσμα τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού να εξαναγκάζονται σε ακόμα μεγαλύτερες θυσίες.