Η πώληση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί τη λύση για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, καθώς και στα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποιήσεων της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει το μεγάλο δημόσιο χρέος της.

Ads

Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, σύμφωνα με το Bloomberg, ήταν τόσο μεγάλη που εκτόπισε την κατάρρευση της Lehman Brothers από τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων, καθώς υπολογίζεται ότι κόστισε στους Έλληνες φορολογούμενους περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ.

Σήμερα, στον απόηχο αυτού του σκανδάλου, η ελληνική κυβέρνηση ερευνά τα το ενδεχόμενο ιδιωτικοποιήσεων, πρώτα όμως θα πρέπει να καταγράψει την ακίνητη περιουσία του δημοσίου. Αυτή τη στιγμή, κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή της αξία, υπολογίζεται, όμως. ότι μπορεί να φτάνει και τα 300 δισ. ευρώ.

Η Frances Hudson, της Standard Life Investments, εκτιμά ότι η δυναμική της ζήτησης για την Ελλάδα δεν είναι αυτή τη στιγμή καλή, καθώς επενδύσεις άλλες χώρες προσφέρουν πιο προβλέψιμες αποδόσεις.

Ads

Η κυβέρνηση αναμένεται τον Ιούνιο να έχει ολοκληρώσει την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, ενώ αναλυτής από μεγάλη μεσιτική ευκαιρία του Λονδίνου υπογραμμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει τη συμβουλή ειδικών του ιδιωτικού τομέα τόσο για την ολοκλήρωση της καταγραφής αλλά και για τη διασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής διαφάνειας κατά τις τυχόν πωλήσεις.

Αυτά, την ώρα που η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον ανταγωνισμό από τις άλλες χρεωμένες κυβερνήσεις στην Ευρώπη – κυρίως του νότου – που θα αναζητήσουν επενδυτές για την ακίνητη ιδιοκτησία τους, καθώς η οικονομική κρίση και η ύφεση έχουν προκαλέσει αύξηση των ελλειμμάτων και του χρέους.

Ο Γιάννης Περωτής, διευθυντής της αθηναϊκής CB Richard Ellis, δηλώνει στο πρακτορειο ότι παλαιότερα ήταν αδύνατο για την Ελλάδα να προχωρήσει στην πώληση γης ή ιδιοκτησίας, διότι η κοινή γνώμη αντιδρούσε και οι πολιτικοί δεν είχαν το κουράγιο να προχωρήσουν σε αυτό. Τώρα, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά διότι όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να γίνουν θυσίες.