Στη σύσκεψη της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν πως διαφωνούν. Οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης επεσήμαναν πως το νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή σημειώνοντας πως η κατάθεσή του αποτελεί «πράξη δημοκρατίας». Μετά και τη νέα ασυμφωνία των τριών, το tvxs.gr επικοινώνησε με τον Δημήτρη Χριστόπουλο, καθηγητή πολιτικών επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου και αντιπρόεδρο της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο οποίος  επισήμανε την εμμονή της ΝΔ για το αντιρατσιστικό ότι «κατά βάθος δεν θέλει αυτό το νόμο γιατί σε αυτόν βλέπει τον εαυτό της κατηγορούμενο». Του Παναγιώτη Κωνσταντίνου

Ads

«Γύρω από το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο διεξάγεται ένας αγώνας πολιτικών συμβόλων και όχι πολιτικής ουσίας», υπογράμμισε ο Δημήτρης Χριστόπουλος και πρόσθεσε:
 
«Τα πολιτικά σύμβολα φυσικά έχουν σημασία και υπό την έννοια αυτή οι μικροί εταίροι της κυβέρνησης με κάθε τρόπο προσπαθούν μέσω του ακτιβισμού τους στο αντιρατσιστικό να δείξουν τη διαφοροποίησή τους από τη Δεξιά, ενώ την ίδια στιγμή η ΝΔ μέσω της σθεναρής της αντίρρησης προσπαθεί να δείξει πως δεν ξεχνά τι πραγματικά είναι, θέλει να δείξει πως είναι κάτι περισσότερο από το Μνημόνιο».
 
Ωστόσο όπως ανέφερε στο tvxs.gr «αυτή η εμμονή της ΝΔ γεννά εφιαλτικές απορίες» καθώς «τα περισσότερα αντίστοιχα νομοθετήματα στην υπόλοιπη Ευρώπη προέρχονται από κόμματα της Κεντροδεξιάς οικογένειας». «Η δική μου η αίσθηση είναι πως κατά βάθος δεν θέλει αυτό το νόμο γιατί σε αυτόν βλέπει τον εαυτό της κατηγορούμενο», τόνισε.
 
Όπως λέει «επί της ουσίας θα πρέπει σε τέτοιου είδους νομοθετήματα να ελέγχεις κάποια πράγματα περισσότερο, όπως για παράδειγμα αυτό που σχετίζεται με την παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, όμως σε αυτή τη συγκυρία το κρίσιμο είναι να στιγματίσει κανείς αυτήν την πρωτοφανή άρνηση της ΝΔ».
 
Για τις διαφωνίες των κυβερνητικών εταίρων ο Δημήτρης Χριστόπουλος εκτιμά πως πρόκειται για «έναν αγώνα κυρίως εντυπώσεων» και προέβλεψε πως το ζήτημα «θα ξεχαστεί και θα εκφυλιστεί».
 
«Εξάλλου ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΔΗΜΑΡ έδειξαν το αντίστοιχο πάθος για να υπερασπιστούν πολύ κρίσιμα ζητήματα που υποτίθεται πως θα έκαναν διακριτή την πολιτική τους ταυτότητα όπως αυτό της ιθαγένειας. Και αυτό ξεχάστηκε», πρόσθεσε.
 
Σχολιάζοντας την αρνητική γνωμοδότηση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ), η οποία δημοσιεύτηκε λίγες ώρες πριν από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών,  ο Δημήτρης Χριστόπουλος αναφέρει πως «φυσικά διόλου τυχαία δεν ήταν». «Όμως το πλειοψηφών κόμμα της κυβέρνησης συνεργασίας μάς έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους κόλπα».
 
Την απόφαση της ΚΕΝΕ να δημοσιοποιήσει το πόρισμά της λίγο πριν από τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών καυτηρίασαν και οι Βενιζέλος και Κουβέλης. Η ΚΕΝΕ έκρινε πως «το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τον ρατσισμό είναι επαρκές» και εντόπισε «αντισυνταγματικές διατάξεις και αόριστες αναφορές».
 
Καταλήγοντας ο Δημήτρης Χριστόπουλος επισημαίνει πως «αν πραγματικά η ΝΔ ήθελε να προστατεύσει την ελευθερία της έκφρασης, τότε θα είχαμε δει μια άλλη πολιτική όταν η Χρυσή Αυγή πολιορκούσε και μπλόκαρε την παράσταση Corpus Christi ή όταν συνελήφθη ο  Blogger ‘Πατερ Παστίτσιος’». «Άρα λοιπόν όλα αυτά είναι μια υποκρισία και μια ιδεοληπτική μανία, θέλει απλώς να δώσει το πολιτικό στίγμα που είναι ένα: Δεξιά, πιο Δεξιά».