Τις διακοπές τους στην Ελλάδα θα περάσουν οι αρθρογράφοι της γερμανικής εφημερίδας Die Tageszeitung, και στο άρθρο τους με τίτλο «Χρεοκοπημένοι Έλληνες, ερχόμαστε!» εξηγούν τους λόγους πίσω από την απόφασή τους να επισκεφτούν άμεσα τη χώρα και κυρίως τα ελληνικά νησιά, «έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη».

Ads

«Η Ελλάδα αισθάνεται ότι αντιμετωπίστηκε με άσχημο τρόπο από τη Γερμανία και την καγκελάριο Merkel στο πλαίσιο της κρίσης του ευρώ» επισημαίνει το άρθρο και συμπληρώνει ότι στο πρόβλημα αυτό «προστέθηκαν και τα ‘χτυπήματα κάτω από τη ζώνη’ από τον γερμανικό Τύπο». Άρα, καταλήγει ο πρόλογος, για «να ωφελήσει κανείς την Ελλάδα, με το να ταξιδέψει εκεί για διακοπές», και παρατίθενται οι απόψεις των αρθρογράφων.

«Στην καρδιά της αίσθησης ελευθερίας»

Η Julia Niemann, αρθρογράφος η οποία ταξιδεύει για Ελλάδα την Τρίτη, δηλώνει μεταξύ άλλων ότι «υποστηρίζει τη χώρα, στην οποία ο πολίτης αντιμετωπίζει χωρίς φόβο το κράτος, παραμένοντας ωστόσο μέρος μιας μεγάλης ενότητας, ακόμη και αν αυτή η ενότητα σημαίνει υπερβολικές συντάξεις και φοροδιαφυγή». «Το να ταξιδέψεις στην Ελλάδα σημαίνει να διδαχθείς την ευρωπαϊκή ανυπακοή» σημειώνει η κα Niemann. «Εκτός αυτού πιστεύουμε ότι είναι προτιμότερο να φέρουμε το μερίδιο της αλληλεγγύης μας απευθείας στην Αθήνα, αντί να αφήσουμε αυτή τη χρηματοπιστωτική συναλλαγή στους, δυστυχώς, κάπως αναξιόπιστους Έλληνες σε σύμπραξη με τους δικούς μας αναξιόπιστους πολιτικούς και τις τράπεζες, οι οποίοι θα κάνουν πάλι τις ‘επιχειρηματικές δουλειές τους’ με τις εγγυήσεις των πιστώσεων» εξηγεί περαιτέρω η κα Niemann.

Ads

«Η αγάπη για την Ελλάδα πρέπει να αντέξει την κρίση»

Ο Bernd Schneider, ο οποίος έχει κινητικά προβλήματα και ταξιδεύει προς την Ελλάδα την Πέμπτη, σημειώνει ότι θα ταξιδέψει «και φέτος» στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η «η αγάπη για την Ελλάδα θα πρέπει να αντέξει μια κρίση».
«Είναι ζεστά και οικονομικά» σημειώνει ο αρθρογράφος και «σ’ αυτό προστίθεται και η συμπεριφορά των ανθρώπων. Οι Έλληνες είναι χαλαροί και όχι τόσο τελειομανείς». Ο Bernd Schneider, ο οποίος εξετάζει το ενδεχόμενο να ζήσει μελλοντικά στην Ελλάδα, επισημαίνει επιπλέον ότι οι αγρότες στο χωριό της Πελοποννήσου όπου περνάει συνήθως τις διακοπές του, αναζητούν επενδυτές για την ακίνητη περιουσία τους στην περιοχή και υπεραμύνεται της παροχής στήριξης στην Ελλάδα από την ΕΕ.

«Σκουριασμένα αριστερά αντανακλαστικά αλληλεγγύης»

Ο Stefan Reinecke από την πλευρά του, σημειώνει ότι «αν και η Ελλάδα του ήταν μέχρι τώρα αδιάφορη, «η εφημερίδα Bild με την εκστρατεία της, που προκαλεί οργή και δημιούργησε τη σκοτεινότερη εποχή του γερμανικού Τύπου, έδωσε τέλος στη μακροχρόνια ανθεκτική αδιαφορία του για την Ελλάδα». «Αυτή η υποδαύλιση του κλίματος κινητοποίησε τα σκουριασμένα αριστερά αντανακλαστικά μου περί αλληλεγγύης, οπότε, στην υπηρεσία της προσέγγισης των λαών: Εμπρός για την Αθήνα» τονίζει ο Reinecke, ο οποίος περιγράφοντας τις δυσκολίες του να βρει σιδηροδρομική ή οδική σύνδεση μεταξύ Αθήνας και Κυπαρισσίας, σημειώνει ότι «θα ήταν ίσως καλύτερη επιλογή η βόρεια πλευρά του ομοσπονδιακού κρατιδίου του Παλατινάτο. Εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά, θα φταίει η Bild».