«Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα»

Ads

Τις δικές τους απόψεις, προβληματισμούς και συναισθήματα για το ρατσισμό εκφράζουν μαθητές της ΣΤ΄ του 13ου δημοτικού σχολείου των Αμπελοκήπων, έπειτα από προτροπή φοιτητριών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για τις ανάγκες μιας πρακτικής άσκησης.

Στο πλαίσιο της άσκησης, τα παιδιά κλήθηκαν να παρακολουθήσουν την ταινία «Αζούρ και Ασμάρ», η οποία είναι γαλλικής, βέλγικης, ιταλικής και ισπανικής συμπαραγωγής. Το «Azur et Asmar» είναι ένα παραμύθι κινουμένων σχεδίων με υπέροχα χρώματα, αλγερινομαροκίνικες μουσικές και ένα απλό μήνυμα: μαζί μπορούμε καλύτερα! «Να ψάξουμε, ο καθένας να βρει την νεράιδα του γείτονά του, να ψάξουμε να βρούμε τι μας ενώνει και όχι τι μας χωρίζει. Μόνο έτσι θα φτιάξουμε ένα κόσμο όμορφο και αγγελικά πλασμένο», σημειώνει ο σκηνοθέτης. Στην ταινία συμπεριλαμβάνονται έννοιες όπως ο ρατσισμός, η ένταξη, η διαφορετικότητα, η αλληλοβοήθεια, η δικαιοσύνη και η ζωή σε άλλους τόπους.

Στα παιδιά μοιράστηκαν, επίσης, δύο άρθρα σχετικά με το ρατσισμό και τη μετανάστευση, τα οποία επεξεργάστηκαν ομαδικά με συζήτηση και ερωτήσεις νοηματικές. Καρπός όλης αυτής της δραστηριότητας είναι τα πέντε παρακάτω άρθρα που τα παιδιά παρήγαγαν σε ομάδες:

Ads

Ομάδα Δίας (τα παιδιά εννοούν τον πλανήτη…)
Χρήστος, Μαίρη, Παυλίνα, Αντρέας

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ
Πολλοί αλλοδαποί μετανάστες δεν έχουν δουλειά και αναγκάζονται να δουλεύουν στο δρόμο.

Κάθε φορά που βρισκόμαστε στον Λευκό Πύργο ή στην Πλατεία Αριστοτέλους παρατηρούμε ότι υπάρχουν πολλοί μαύροι μετανάστες που πουλάνε διάφορα πράγματα όπως ρολόγια, τσάντες , πορτοφόλια, CD και άλλα. Πολλές φορές οι άνθρωποι τους κοροϊδεύουν, τους βρίζουν και γενικά εκδηλώνουν μια ρατσιστική συμπεριφορά απέναντί τους. Η αστυνομία τους κυνηγάει και αυτοί νιώθουν λύπη, θυμό, στενοχώρια και αδικία. Όμως πολλοί άλλοι άνθρωποι έχουν αντίθετη γνώμη γι’ αυτούς. Έτσι, βρίσκουν την ευκαιρία να τους εκμεταλλευτούν και να τους κακομεταχειρίζονται

Το κράτος όμως δεν κάνει τίποτα για να διευκολύνει την κατάσταση. Δυστυχώς το φαινόμενο του ρατσισμού αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Προτείνουμε να δώσουν μια ευκαιρία στους μετανάστες να ζήσουν μια φυσιολογική και νόμιμη ζωή.

Ομάδα Ήλιος
Ρονάλντο, Έφη, Γεράσιμος, Γιώργος

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ
Με αφορμή το άρθρο που διαβάσαμε στην τάξη σχετικά με τον ρατσισμό, θέλουμε να αναφέρουμε για ένα γεγονός που συμβαίνει στο σχολείο μας με τους τσιγγάνους. Έχουμε δύο τσιγγάνους που δεν τους συμπεριφέρονται όλοι σωστά. Τους βαράνε, τους βρίζουν και γενικά δεν τους κάνουν όλοι παρέα. Αυτά τα δύο παιδιά παίζουν τις περισσότερες φορές μόνα τους.

Κάποιοι από την τάξη μας είμαστε ξένοι, παρ’ όλ’ αυτά μας έκαναν παρέα όταν πρωτοήρθαμε στο σχολείο. Δηλαδή θέλουμε να εξηγήσουμε ότι σε κάποιους ξένους δε συμπεριφέρονται σωστά ενώ σε κάποιους άλλους συμπεριφέρονται καλύτερα.

Εμάς αυτό το περιστατικό δε μας αφήνει αδιάφορους αλλά μας στεναχωρεί πολύ. Θα τους άρεσε αυτούς που κοροϊδεύουν να τους κορόιδευαν οι άλλοι; Φυσικά και όχι!

Αυτοί που κοροϊδεύουν τους τσιγγάνους πρέπει να μάθουν να φέρονται όπως θα ήθελαν να φέρονται και οι άλλοι σ’ αυτούς.

Ομάδα Ποσειδώνας
Μανόλης, Τζένη, Αντώνης, Αναστασία

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει στους δρόμους παιδιά που αναζητούν χρήματα για την επιβίωσή τους. Αυτά τα παιδιά στερούνται πολλά αγαθά όπως για παράδειγμα το σχολείο. Στέκονται μερόνυχτα ολόκληρα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Αυτό είναι άδικο, γιατί αυτά τα παιδιά ήρθαν με τις οικογένειές τους για ένα καλύτερο μέλλον κι εμείς τους συμπεριφερόμαστε ρατσιστικά.

Τη λύση σ’ αυτό το πρόβλημα μπορούμε να τη δώσουμε εμείς οι ίδιοι αλλάζοντας τη συμπεριφορά μας προς αυτούς. Επίσης την επίλυση στο πρόβλημα μπορεί να δώσει το κράτος με την παροχή ίσων ευκαιριών σ’ όλους. Γιατί όλοι μαζί μπορούμε να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο.

Ομάδα Πλανητάριο
Σοφία, Ειρήνη, Παναγιώτης, Μιργκέν

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Ο ρατσισμός στα σχολεία είναι ένας άσχημος εφιάλτης για όλα τα παιδιά. Σε όποιο σχολείο κι αν κοιτάξουμε θα βρούμε χιλιάδες παραδείγματα και αυτόπτες μάρτυρες που έχουν πέσει θύματα ρατσισμού. Δύο από αυτούς είναι μέλη της ομάδας μας και μας κατέθεσαν τις προσωπικές τους εμπειρίες και απόψεις. Και οι δύο αντιμετώπισαν διαφορετικά προβλήματα που κυρίως προέρχονταν από τους συμμαθητές τους.

«Όταν πρωτοήρθα η συμπεριφορά των συμμαθητών μου απέναντι μου ήταν αδικαιολόγητη. Μου φέρονταν με καχυποψία και ήταν πολύ επιφυλακτικοί απέναντί μου. Σταδιακά η στάση τους άλλαξε προς το καλύτερο». (Προσωπική μαρτυρία μαθήτριας ΣΤ΄ Τάξης)

«Όταν πρωτοήρθα στο σχολείο οι συμμαθητές μου μου συμπεριφέρονταν πολύ εχθρικά και επιφυλακτικά μόνο και μόνο επειδή δε γνώριζα τη γλώσσα και κατά την άποψή μου αυτό ήταν πολύ άδικο. Αργότερα όμως κατάφερα να έρθω πιο κοντά με εκείνους και να δέσω γερές φιλίες που ίσως κρατήσουν μια ζωή». (Προσωπική μαρτυρία μαθητή ΣΤ΄ Τάξης)

Αυτά είναι ελάχιστα από τα πολλά παραδείγματα που υπάρχουν. Βλέπουμε όμως πως συμβαίνουν πολλές ανατροπές. Ίσως αν προσπαθήσουμε να πλησιάσουμε τους άλλους να κερδίσουμε πολλά αγαθά και πολλές γνώσεις.

Ομάδα Ουρανός
Ναταλία, Βασίλης, Μάγδα, Γιουλιάν

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟ
Όλοι λίγο πολύ είναι ρατσιστές. Αυτό το βλέπουμε στην τηλεόραση που παρακολουθούμε εκατομμύρια άνθρωποι. Μπορεί να μην είναι τόσο φανερό για να μη γίνουν παρεξηγήσεις αλλά συμβαίνει. Από τις ειδήσεις μέχρι και τα τηλεοπτικά ριάλιτι συμπεριφέρονται και λένε άδικα πράγματα χωρίς να υπάρχει άξιος λόγος.

Στις ειδήσεις που είναι ένα σοβαρό πρόγραμμα δε συμπεριφέρονται στους αλλοδαπούς σαν να είναι Έλληνες. Για παράδειγμα όταν συνέβη μια πυρκαγιά οι δημοσιογράφοι δεν τους άφησαν να πουν αυτά που ήθελαν και τους διέκοψαν θεωρώντας ότι λένε ψέματα ενώ εκείνοι μπορεί να ήταν αθώοι.

Σε ένα τηλεοπτικό ριάλιτι συμμετείχε ένας εύσωμος κύριος που είχε καλή φωνή, αλλά η κριτική επιτροπή δεν τον πέρασε επειδή είχε λίγα παραπάνω κιλά. Στο ίδιο ριάλιτι όποιους δεν είναι Έλληνες τους αδικούν λέγοντας ότι δεν έχουν καλή φωνή.
Εμάς αυτό δε μας αρέσει στην τηλεόραση. Όλοι είναι ίσοι άσχετα με το χρώμα, τη θρησκεία και την εξωτερική εμφάνιση. Εμείς θέλουμε η τηλεόραση να είναι δίκαιη με τους ανθρώπους και να μη μας στεναχωρούν αυτά που βλέπουμε. Μη μισείτε τους άλλους. Δεν είναι κακό το διαφορετικό!

* Η πρακτική άσκηση πραγματοποιήθηκε από τις φοιτήτριες Ελένη Αργυροπούλου, Δέσποινα Βούζα, Βιβή Δεμενίδου, Ελένη Κουρτίδου και Μαρία Λιακοπούλου