«Η κατάσταση για του Έλληνες δεν είναι απλά άσχημη. Έχουν ταρακουνηθεί πολύ και έχουν τρομοκρατηθεί και δεν ξέρουν πώς να κινηθούν από εδώ και πέρα» αναφέρει μεταξύ άλλων ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Πέτρος Μάρκαρης σε πρόσφατη του συνέντευξη στο γερμανικό Spiegel.

Ads

Ο κ. Μάρκαρης, ο οποίος έγινε γνωστός στο ευρύτερο ελληνικό κοινό με τη σειρά αστυνομικών ιστοριών με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Χαρίτο, δεν διστάζει να αποδώσει ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση. «Για έξι μήνες μόνο συζητούσε σχετικά με τα θέματα αυτά και μόλις τώρα ανακοίνωσε τα μέτρα για αναμόρφωση. Αυτή η απραξία έχει αρνητικές επιπτώσεις στους πολίτες, τους οποίους κράτησε στο σκοτάδι για το πόσο άσχημη είναι η κατάσταση στη χώρα. Αποτέλεσμα [αυτής της πρακτικής είναι ότι] τώρα μόνο ένας τρόπος υπάρχει να βγούμε από την κρίση: αν η χώρα πρέπει να αναμορφωθεί, οι Έλληνες πρέπει να υποφέρουν» » αναφέρει.

Ο συγγραφές αποκαλύπτει επίσης τις αμφιβολίες του για το αν η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει πραγματικά τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν και τονίζει ότι, αν και δεν πρόκειται για την πρώτη κρίση που περνά η χώρα, τη φορά αυτή τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς «δεν υπάρχουν πια ψευδαισθήσεις» και όλοι μιλούν ανοιχτά για τα υπάρχοντα προβλήματα.

Όσον αφορά την συμπεριφορά της Γερμανίας απέναντι στη χώρα, ο κ. Μάρκαρης επισημαίνει ότι χρειαζόμαστε τις υποδείξεις που μας γίνονται και «οι Έλληνες δεν έχουν προσβληθεί από τη συμπεριφορά της γερμανικής κυβέρνησης.» Παρόλα αυτά, θεωρεί ότι οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών έχουν ψυχρανθεί και κάνει λόγο για υπερβολικές αντιδράσεις των Ελλήνων πολιτικών για το «δυσάρεστο» εξώφυλλο του γερμανικού Focus. Αν και υπογραμμίζει ότι οι ελληνικές αντιδράσεις έχουν επίκεντρο το εξώφυλλο αυτό, κατακρίνει την «βαλκανική νοοτροπία» των Ελλήνων, οι οποίοι σε περιόδους κρίσης «βρίσκουν διέξοδο στον εθνικισμό.»

Ads

Σε ερώτηση του Spiegel για την καλπάζουσα διαφθορά στη χώρα και το φαινόμενο με τα «φακελάκια» ο κ. Μάρκαρης κάνει λόγο για διαφθορά στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, καθώς οι Έλληνες έχουν χάσει κάθε ελπίδα και θεωρούν μόνο ότι με τη φοροδιαφυγή έχουν ελπίδες «να πάρουν τα χρήματά τους πίσω.» Η κατάληξη είναι μια κοινωνία «όπου όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης», όπως και η πολιτεία, και όπου η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει ριζικά.

Όσον αφορά τα νέα μέτρα, ο κ. Μάρκαρης τονίζει ότι αυτά μας δίνουν κάποια ελπίδα, αλλά θα πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά. Αλλιώς «σε πέντε χρόνια από τώρα θα έχουμε άλλη μια κρίση.» Ο ίδιος τονίζει επίσης ότι «ο μόνος τρόπος να βγούμε από την κρίση είναι υπό την αυστηρή επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Χρειαζόμαστε δραστικά μέτρα.»

Δεν υπάρχει, άραγε, κανένα αισιόδοξο στοιχείο; «Η Ελλάδα είναι τυχερή που έχει μια μειοψηφία ενεργών και παραγωγικών ανθρώπων, χάρη στους οποίους η χώρα δεν αντιμετώπισε προβλήματα χρεοκοπίας νωρίτερα. Αλλά και αυτή η μειονότητα έχει φτάσει στα όριά της. Είτε φεύγουμε, λένε, είτε η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πάρει δραστικά μέτρα και να επιφέρει αλλαγές», καταλήγει ο κ. Μάρκαρης.