Η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον τη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που την αφορά το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας ή της «ήπιας» αναδιάρθρωσης, η οποία κρίνεται αναπόφευκτη εάν δεν καταφέρει να μειώσει τις αποδόσεις των ομολόγων της. Στον ίδιο χορό μπαίνουν πλέον και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, χώρες που θα βρεθούν σε ανάλογη θέση εάν οι αποδόσεις των ομολόγων τους εξακολουθήσουν να ανεβαίνουν, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ads

H άνοδος των spreads των δύο χωρών εντείνει την ανησυχία των επενδυτών ότι πλέον αν δεν επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, αυξάνεται η πιθανότητα μία από αυτές – ή και οι δύο – να καταφύγουν στη λύση της αναδιάρθρωσης του χρέους τους.

Το ενδεχόμενο αυτό θα έχει μεγάλες συνέπειες για την ευρωζώνη, δεδομένου ότι οι επενδυτές θα εξαναγκαζόταν σε μεγάλες απώλειες και θα προκαλούσε προβλήματα στην αγορά ομολόγων, ένα πιθανό ξεπούλημα και μία νέα κρίση εμπιστοσύνης στις περιφερειακές οικονομίες: Η αποφυγή μίας κρατικής χρεοκοπίας είναι το επόμενο μεγάλο θέμα για την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με οικονομολόγο της Tulett Prebon, είναι πιθανό ότι η Ελλάδα θα εξαναγκαστεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της, ενώ έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες ότι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα αναγκαστούν να κάνουν το ίδιο. Την άποψη ότι αυξάνεται όλο και περισσότερο η πιθανότητα κρατικής χρεοκοπίας στην ευρωζώνη διατυπώνει και δεύτερος οικονομολόγος, επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή των αυστηρών μέτρων λιτότητας γίνεται όλο και πιο δύσκολη, με τη βρετανική εφημερίδα να επισημαίνει ότι η απάντηση θα μπορούσε να βρίσκεται στην αποκαλούμενη ήπια (soft) αναδιάρθρωση, η οποία τεχνικά δεν αποτελεί χρεοκοπία, δεδομένου ότι οι επενδυτές δεν αναγκάζονται να υποστούν απώλειες αλλά συμφωνούν σε εθελοντική βάση στην αλλαγή των όρων των ομολόγων τους.

Ads

Πολλοί επενδυτές ανησυχούν ότι η Ελλάδα θα καταφύγει σε αυτή την επιλογή, που θα εξασφάλιζε για την Αθήνα περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή του χρέους της. Κάποιοι θεωρούν ότι αυτή θα είναι και η επικρατέστερη επιλογή για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, καίτοι εκτιμούν ότι δεν είναι στο άμεσο πρόγραμμα καμίας από τις δύο.

Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της Wall Street Journal υπογραμμίζει την ανησυχία που επικρατεί στην Ευρώπη απέναντι στην εξέλιξη της οικονομικής κρίσης στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η υποβάθμιση της ιρλανδικής Anglo Irish Bank Corp. και η πολιτική αναταραχή στην Πορτογαλία δημιουργεί αβεβαιότητα για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στα μέτρα που είναι αναγκαία για τη μείωση των spreads στην αγορά ομολόγων, με τη σημείωση ότι οι δύο αυτοί παράγοντες εγείρουν εκ νέου ανησυχία για την οικονομία στην περιφέρεια της ευρωζώνης, ανησυχία που θα μπορούσε να απειλήσει ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη, αλλά και την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Σε ειδική αναφορά για την Ελλάδα, σημειώνεται ότι η χώρα έχει ήδη καταφύγει στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ που καλύπτει τις ανάγκες της μέχρι το 2012. Ακόμα όμως και αυτό το μεγάλο πακέτο οικονομικής βοήθειας δεν έχει καταφέρει να καθησυχάσει την ανησυχία των αγορών για την ικανότητα της Αθήνας να αποπληρώσει στο μέλλον το χρέος της σημειώνει, προσθέτοντας ότι σήμερα οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ξεπερνούν το 11%.

Στέλεχος του διεθνούς οίκου πιστοληπτικής κατάταξης S&P είπε χθες ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι μία από τις εναλλακτικές τις οποίες θα πρέπει να εξετάσουμε. Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ιρλανδία δεν ξεπερνούν το 6% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, όμως η σφοδρότητα της οικονομικής κρίσης με την οποία βρέθηκε πρόσφατα αντιμέτωπη η Ελλάδα την άνοιξη έδειξε ότι ακόμα και μικρές οικονομίες μπορούν να προκαλέσουν πανικό στην οικονομία.