Μετά τη φθίνουσα τρομολαγνεία της γρίπης, ακόμη μία ενδιαφέρουσα -εξίσου τρομακτική- είδηση άρχισε να βομβαρδίζει τα αυτιά των ανυποψίαστων πολιτών σε ολόκληρη την οικουμένη: έρχεται θυμωμένος και απειλητικός εναντίον του πλανήτη μας ο αστεροειδής με το αιγυπτιακό όνομα «ο Αποφις» και έχει μια κάποια πιθανότητα να συγκρουστεί με τη Γη σε 26 χρόνια. Η πιθανότητα αυτή, που σε πρακτικούς όρους ισοδυναμεί με όση πιθανότητα έχει π.χ. ένας άνθρωπος να χάσει την όραση του αριστερού ματιού ύστερα από σύγκρουση με ανωφελή κώνωπα, έχει έντονα ανησυχήσει τους επιστήμονες οι οποίοι προσβλέπουν σε επιδοτήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον επερχόμενο Αρμαγεδδώνα.

Ads

Είναι σίγουρο ότι η σύγχρονη επιστήμη καταφεύγει συχνά σε πηγές έμπνευσης που προσφέρει το χολιγουντιανό υπερθέαμα (βλ. Μπρους Γουίλις, «Αρμαγεδδών») προκειμένου να πείσει υποψήφιους χρηματοδότες να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να ενισχύσουν αμφίβολης αξίας μακροχρόνια ερευνητικά προγράμματα με πακτωλό χρημάτων.

Αποτελεί επίσης άξιο απορίας το πώς πολιτικοί και άνθρωποι της εξουσίας αποδέχονται να χρηματοδοτήσουν προγράμματα προστασίας του πλανήτη από αστεροειδείς που μάλλον ποτέ δεν θα πλήξουν τη Γη, ενώ αρνούνται την ίδια στιγμή να βοηθήσουν πρακτικά τη βέβαιη οικολογική καταστροφή του πλανήτη από τον ίδιο τον άνθρωπο -σε αυτό τον παραλογισμό συνηγόρησε και η πρόσφατη αποτυχία της διάσκεψης της Κοπεγχάγης για το κλίμα και το οικολογικό πρόβλημα. Η συμπεριφορά αυτή υπογραμμίζει την παρακμή του σύγχρονου πολιτισμού αλλά αποκαλύπτει και την ευκολία με την οποία ενεργοποιούνται κερδοσκοπικοί μηχανισμοί που βασίζονται στην ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω τρομολαγνείας.

Παρόμοιοι τρομολαγνικοί μηχανισμοί επιστρατεύτηκαν πολύ πρόσφατα μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για τη γρήγορη παρασκευή εμβολίων εναντίον της υποτιθέμενης «φονικής» πανδημίας γρίπης Η1Ν1, τα οποία διοχετεύτηκαν παγκόσμια σε αριθμούς μεγαλύτερους από τον πληθυσμό όλων των λαών της Γης. Τελικά αποδείχθηκε αφενός ότι ο Η1Ν1 έχει σκοτώσει αναλογικά λιγότερους ανθρώπους από όσους σκοτώνει κάθε χρόνο η εποχική γρίπη, αφετέρου πολλοί λίγοι άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό. Ετσι εκατομμύρια εμβόλια για την παρασκευή των οποίων δαπανήθηκε το εισόδημα των λαών, σε περιόδους μάλιστα μεγάλης οικονομικής κρίσης, θα πεταχθούν τελικά στον τενεκέ των σκουπιδιών.

Ads

Ακόμη, κάτω από την απειλή της τρομοκρατίας άρχισε ήδη η προμήθεια των αεροδρομίων με πανάκριβους ανιχνευτές σώματος που υποτίθεται ότι θα αποτελέσουν καλύτερο μέσο για την αποκάλυψη εκρηκτικών μηχανισμών και όπλων που κρύβουν στο σώμα τους οι τρομοκράτες. Ομως όλοι οι εγκληματίες βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά από την τρέχουσα τεχνολογία και είναι βέβαιο ότι δεν θα σταματήσουν τη δράση των τρομοκρατών οι έξυπνοι ανιχνευτές σώματος. Αντιθέτως, είναι απόλυτα βέβαιο ότι κάθε καινούργια αντιτρομοκρατική τεχνολογία αυξάνει τη χειραγώγηση των λαών από την κεντρική εξουσία και επίσης ότι οι οικονομίες του κόσμου έχουν σπαταληθεί σε σύγχρονη αντιτρομοκρατική και διαστημική τεχνολογία σε βάρος των δαπανών για τροφή, υγεία και παιδεία.

Ετσι οι λαοί αποπροσανατολίζονται από ορατά και ζωτικά προβλήματα, όπως η καταστροφή της φύσης, η φτώχεια, το άνοιγμα της οικονομικής ψαλίδας που οδηγεί σε έκρηξη κοινωνικής βίας, και στρέφονται προς αόρατα και ασαφή προβλήματα, όπως ο μελλοντικός εποικισμός του πλανήτη Αρη και η πτώση των ουράνιων σωμάτων στη Γη. Νομίζω ότι παραμένει πάντα επίκαιρη -και χρήσιμη στους επιτήδειους- η μόνιμη φοβία που είχαν οι Γαλάτες στις ιστορίες του Αστερίξ ότι θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι τους.

* Ο κ. Θανάσης Δρίτσας είναι καρδιολόγος στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή, σήμερα 20/01/2010.