Αφιερωμένο στην Ελλάδα ή καλύτερα στη δυσφημισή της, είναι το τεύχος του  περιοδικού FOCUS που κυκλοφορεί. Στο εξώφυλλο, ο Παρθενώνας και η Αφροδίτη της Μήλου να έχουν σχεδόν βουλιάξει τα νερά, ενώ στο κεφάλι της Αφροδίτης υπάρχει ένα χαρτονόμισμα των 200 ευρώ. Ο τίτλος του άρθρου που δημοσιεύει το περιοδικό είναι: «Η ελληνική κρίση του ευρώ: Έχουν χαθεί τα χρήματά μας;» και ο υπότιτλος «Δισεκατομμύρια ευρώ για τίποτα, η Μέρκελ σε δύσκολη θέση. Τί θα πρέπει να γνωρίζω τώρα ως αποταμιευτής».

Ads

Ακολουθεί το άρθρο του Ούλι Μπάουρ με τίτλο: «Οι εικόνες δεν ψεύδονται»

Όποιος δει στην τηλεόραση τις εικόνες από εντυπωσιακά σκάφη στις ελληνικές μαρίνες και χαρούμενους ανθρώπους στα μοδάτα καφέ στους πεζόδρομους, θα νομίζει ότι βλέπει λάθος ταινία. Είναι πράγματι αυτή η χώρα, την οποία γλιτώνουμε από το ναυάγιο δίνοντάς της  δισ. ευρώ;

Όποιος δει και τις ακόλουθες τις εικόνες, δεν πιστεύει, επίσης, στα μάτια του: Οργισμένοι άνθρωποι απεργούν και διαδηλώνουν βίαια, επειδή το ελληνικό κράτος υποτίθεται  ότι πρέπει να εφαρμόσει σκληρό πρόγραμμα λιτότητας. Και σπιλώνουν γερμανικές σημαίες πιστεύοντας ότι η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης ευθύνεται για την τύχη τους.

Ads

Οι εικόνες δεν ψεύδονται. Η υπερδιογκωμένη και διεφθαρμένη διοίκηση της χώρας ποτέ δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να εισπράξει τους φόρους. Η διοίκηση εισπράττει πολύ λίγα χρήματα από τους πιο εύπορους, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που συνειδητοποίησαν ότι αυτό το κράτος δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί. Περιουσίες πολλών δισ. ευρώ μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό, το ίδιο και ολόκληρες επιχειρήσεις. Οκτακώσιες επιχειρήσεις μεταφέρθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 στη Βουλγαρία.

Οι Έλληνες επενδυτές έχουν δημιουργήσει εκεί συνολικά 89.000 θέσεις εργασίας. Δικηγορικά γραφεία παρέχουν τη δυνατότητα μεταφοράς της έδρας επιχειρήσεων από την Ελλάδα στην Κύπρο των φορολογικών απαλλαγών σε σταθερές τιμές από 1.500 μέχρι 3.000 Ευρώ – ως εταιρείες offshore. Μόνο τα σκάφη αράζουν ακόμη στις ελληνικές μαρίνες.

Σε χιλιάδες Έλληνες μεσαίων εισοδημάτων θα κοπεί, εν τω μεταξύ, το ρεύμα. Κυριολεκτικά. Η χώρα επιβάλλει νέους φόρους και τέλη λόγω της υποχρέωσής της. Επειδή οι εφορείες δεν μπορουν να εισπράξουν τους φόρους, θα πληρώνονται τα νέα τέλη με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Όποιος δεν πληρώσει, θα μείνει στοα σκοτάδι. Μπορεί ακόμα να σωθεί η Ελλάδα; Αυτό δεν το πιστεύουν ούτε καν πολλοί από τους κατοίκους της και εύχονται μία λιγότερο ή περισσότερη επίσημη χρεοκοπία της χώρας – και προπάντων μία νέα αρχή. Αν όμως ένας Γερμανός Υπουργός κάνει παρόμοιες δηλώσεις, θα ξεσπάσει κυβερνητική κρίση στο Βερολίνο.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, παρατίθενται επιμέρους δημοσιεύματα με τίτλους όπως, «Μπορούμε ακόμα να σωθούμε; Η χρεοκοπία της Ελλάδας πλησιάζει ολοένα και περισσότερο. Τα γερμανικά δισ. χάνονται. Θα μας επιστραφούν ποτέ τα χρήματά μας; Οι αποταμιευτές ανησυχούν για τις καταθέσεις τους» ή «Έχουν καταγραφεί ως φτωχοί, αλλά παραμένουν πλούσιοι. Εύποροι Έλληνες δεν πληρώνουν φόρους. Τώρα μεταφέρουν τις περιουσίες τους στο εξωτερικό αντί να βοηθήσουν τη χώρα».

Επιπλέον, άρθρο του εκδότη του περιοδικού Χέλμουτ Μάρκβορτ τιτλοφορείται: «Όποιος εκφράζει τη γνώμη του, διώκεται αμείλικτα» με αφορμή τις προτάσεις Ρέσλερ περί συντεταγμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας.