«Αυτό που είναι σαφές σε όλη την Ευρώπη και θα πρέπει να γίνει σαφές και στους Σέρβους, είναι ότι τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα», αναφέρει ανυπόγραφο σχόλιο στην εφημερίδα DANAS με τίτλο «Ελληνικές τράπεζες».

Ads

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να σημειώσουν πτώση κερδών της τάξης του 60%, στοιχείο που με τη σειρά του αποτελεί δείκτη ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δε διορθώνεται με την απαιτούμενη ταχύτητα.

Υπολογίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες, από την εκδήλωση των μεγάλων ταραχών στη χώρα μέχρι τον περασμένο Μάιο, έχουν απολέσει το 10% των καταθέσεων, τάση που συνεχίστηκε και κατά τους επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα να αναμένονται στοιχεία που ίσως δημιουργήσουν μια ακόμη πιο δραματική εικόνα.

Τόσο οι πολίτες όσο και οι εταιρίες αποσύρουν τα χρήματά τους, ενώ εξαιτίας των αυστηρών μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης και της γενικότερης έλλειψης ρευστότητας, οι έλληνες πολίτες καταφεύγουν στις τραπεζικές τους καταθέσεις προκειμένου να συντηρηθούν.

Ads

ΟΙ εξελίξεις αυτές αφορούν και τη Σερβία, όπου δραστηριοποιούνται τέσσερις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες αποτελούν σημαντικό παράγοντα παροχής πιστώσεων στις σερβικές επιχειρήσεις. Μέσω των ελληνικών τραπεζών εισέρχονται οι έλληνες επενδυτές στη σερβική αγορά και η διαγραφόμενη έλλειψη ρευστότητας πλήττει τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τις τράπεζες.

Το γεγονός ότι η Σερβία έχει πλέον ισχυρές εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα, επιβαρύνει την κατάσταση, ιδιαίτερα στον τομέα της απασχόλησης. Οι πολίτες, ωστόσο, που έχουν καταθέσεις μέχρι 50.000 ευρώ δεν πρέπει να ανησυχούν, διότι τελούν υπό την εγγύηση του κράτους. Δεν πρέπει όμως και να προσδοκούν βραχυπρόθεσμα υψηλά επιτόκια καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες στη Σερβία.

Περισσότερους λόγους ανησυχίας έχει το σερβικό κράτος, αφού είναι σαφές ότι όταν οι μητρικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αντλούν από τις θυγατρικές τους. Αυτή η πραγματικότητα δείχνει πόσο αδύναμο είναι το επιχείρημα ότι οι ελληνικές τράπεζες λειτουργούν στη Σερβία ως ανεξάρτητα νομικά πρόσωπα. Ο ιδιοκτήτης είναι ιδιοκτήτης και αυτός αποφασίζει.