Σε τακτά χρονικά διαστήματα ένας τοξικομανής με γλυκά μάτια λυπημένου σκύλου «κατασκηνώνει» απέναντι από τον Ευαγγελισμό στο Κολωνάκι. Περιμένοντας τη διανομή μεθαδόνης, περνάει μέρες και νύχτες κουλουριασμένος σε μια συγκεκριμένη στάση, με το κεφάλι χωμένο ανάμεσα στα πόδια. Οι περαστικοί αναρωτιούνται αν ζει ή πέθανε σε στάση γιόγκα. Οι καλοντυμένες κυρίες του Κολωνακίου, εμβληματικές Καρυάτιδες της γειτονιάς, ενοχλούνται που υποβαθμίζεται κατά τόσο χυδαίο τρόπο η περιοχή.

Ads

Της Ξενιας Κουναλακη από την Καθημερινή, 17/8/2010

Η διάχυση της «μάστιγας» από την Ομόνοια σε άλλους δρόμους του αθηναϊκού κέντρου προκαλεί προβληματισμό. Οι αστυνομικοί τόσο… πολύ προβληματίζονται που κάθονται και κοιτούν αμήχανοι το εμπόριο να διεξάγεται δίπλα τους. Ενίοτε όμως ξυπνούν από τον λήθαργο και συλλαμβάνουν πιτσιρικάδες με μικροποσότητες χασίς!

Μια χαρακτηριστική επιτυχία: αυτό το Σαββατοκύριακο η Αστυνομία στην Κρήτη προχώρησε σε 22 συλλήψεις κατασκηνωτών. Τέσσερις από τους συλληφθέντες κατηγορούνται ότι κατείχαν ινδική κάνναβη. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες ότι οι κατασκηνωτές ρύπαιναν φαράγγι του Ρεθύμνου και έκαναν χρήση ναρκωτικών. Οι αρχές αναφέρουν ότι δίπλα σε μια σκηνή εντόπισαν δενδρύλλιο χασίς το οποίο ξερίζωσαν. Το λακωνικό ρεπορτάζ προέρχεται από το χθεσινό δελτίο εσωτερικών ειδήσεων. Δεν διευκρινίζει αν οι αλητήριοι -πιθανότατα μαλλιάδες- άκουγαν και ροκ μουσική…

Την ίδια στιγμή και ο τελευταίος Κρητικός γνωρίζει ότι στην περιοχή του Ρεθύμνου μια χούφτα οικογένειες ελέγχει το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων με μαφιόζικες μεθόδους. Ολα αυτά υπό την υψηλή προστασία πολιτικών παραγόντων της περιοχής. Οι συνθήκες θυμίζουν κυριολεκτικά Μεξικό με τους αστυνομικούς να φοβούνται να πλησιάσουν για παράδειγμα τα διαβόητα Ζωνιανά χωρίς αλεξίσφαιρα γιλέκα και μάσκες στο πρόσωπο για να μην αποκαλύψουν τα πρόσωπά τους!

Ads

Κάποτε, τον Μάιο του 1997, δέκα και πλέον χρόνια προτού γίνει πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε πει ότι κάθε χρήστης ινδικής κάνναβης θα πρέπει να καλλιεργεί στο μπαλκόνι του τη δική του γλάστρα. Μιλούσε για αποποινικοποίηση των μαλακών ναρκωτικών, έδινε την εντύπωση ενός προοδευτικού Ευρωπαίου πολιτικού. Ηταν η εποχή που ο Παπανδρέου προσερχόταν στα υπουργικά συμβούλια με λάπτοπ, προκαλώντας τη θυμηδία των συναδέλφων του. Οι επίμαχες δηλώσεις για το χασίς έγιναν στο ΚΛΙΚ, νεανικό περιοδικό της εποχής κι είχαν προκαλέσει σάλο στο ΠΑΣΟΚ, την Εκκλησία και συντηρητικά τμήματα του πληθυσμού.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευε άρθρο με αμείλικτα ερωτήματα και επισημάνσεις: «Μήπως απομακρυνθήκαμε από τη… γλαφυρή άποψη του κ. Γ. Α. Παπανδρέου περί καλλιέργειας του… αθώου χασίς στα μπαλκόνια σα να ’ναι βασιλικός στη γλάστρα; Κάθε άλλο. Ο καθένας στο είδος του και ο Γιωργάκης στο χασίσι του. Σαν πιλότος της ανίερης διείσδυσης της ιδεολογίας της μαστούρας στις αγνές, αθώες, αδαιμόνιστες συνειδήσεις των παιδιών μας, ανέλαβε να προλειάνει το έδαφος για την εδραίωση της νέας τάξης πραγμάτων, ένας από τους γόνους της οποίας είναι και ο ίδιος».

Το πιθανότερο είναι ότι πράγματι ο Παπανδρέου δεν έχει απομακρυνθεί από την -κατά «Ριζοσπάστη»- «γλαφυρή» του άποψη. Oι υπέρμαχοι της αποποινικοποίησης διατείνονται ότι η ελεγχόμενη καλλιέργεια και πώληση θα μπορούσε να αποφέρει μέχρι και κέρδη στα δημόσια ταμεία αν για παράδειγμα επιβαλλόταν ΦΠΑ επί των πωλήσεων και αντιμετωπιζόταν σθεναρά η παράνομη διακίνηση και τα διαφυγόντα κέρδη. Σε μια περίοδο όμως γενικευμένης λαϊκής δυσαρέσκειας ο πρωθυπουργός προτιμά να μην αγγίξει τέτοιου είδους δύσκολα ζητήματα, όπως η νομιμοποίηση των «μαλακών» ναρκωτικών. Το πολιτικό κόστος και η ρήξη με συγκεκριμένα συμφέροντα αναβάλλεται επ’ αόριστον. H Κρήτη είναι άλλωστε το εκλογικό προπύργιο του ΠΑΣΟΚ.