Η μούντζα, ή φάσκελο, είναι ως γνωστό η κορυφαία εθνική μας έκφραση οργίλης αποδοκιμασίας και εκρηκτικής περιφρόνησης. Να παρ’ τα να μη στα χρωστάω, ακούμε καθημερινά στους δρόμους από οδηγούς για οδηγούς, από πεζούς για εποχούμενους, από καταπιεσμένες γυναίκες για τον άντρα τους, από τηλεθεατές για το MEGA, από κατόχους πιστωτικών καρτών για τις τράπεζες και ούτω καθεξής.

Ads

Εννοείται ότι η μούντζα ή φάσκελο δεν περιποιεί τιμή ούτε στον πομπό, ούτε στο δέκτη. Οφείλουμε όμως να παραδεχτούμε, έχοντας παρατηρήσει, διαπράξει, ή δεχτεί χιλιάδες μούντζες στη ζωή μας, ότι η αγενής αυτή χειρονομία μάλλον ως εκτόνωση λειτουργεί, παρά ως πραγματική βία. Μουντζώνει όποιος δεν έχει σκοπό να βιαιοπραγήσει και προτιμά τη θεατρικότητα της ανοιχτής παλάμης από τη δραστικότητα της κλειστής.

Την εν λόγω μούντζα ή φάσκελο –κι όχι πέτρες, μολότοφ, ή ρόπαλα- χρησιμοποίησαν έξω από τη Βουλή κάποιοι οργισμένοι διαδηλωτές. Οι οποίοι με άκρως υβριστική θεατρικότητα μούντζωναν με τα δυο χέρια όσους βουλευτές έβγαιναν εκείνη την ώρα από το κτίριο, αλλά και κάποιους άτυχους υπαλλήλους που θεωρήθηκαν αδίκως κολαούζοι των εθνοπατέρων. Ενώ εθεάθη και φιάλη νερού να διαγράφει τροχιά προς μια Μερσεντές.

Το αποτέλεσμα ήταν η συνήθως ακίνδυνη μούντζα να θεωρηθεί ξαφνικά από τους συνήθεις επικίνδυνους επικίνδυνη εκδήλωση κατά της δημοκρατίας. Σαν να λέμε δεν γίνεται να είσαι δημοκρατικός πολίτης αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και να μουντζώνεις, με το ένα ή και τα δυο χέρια, εκείνους που ψηφίζουν, με το ένα ή και τα δυο χέρια, όσα αποσκοπούν να σου κόψουν το ένα ή και τα δυο χέρια, αλλά και τα πόδια, και τη γλώσσα και ότι άλλο προεξέχει -να μη γίνουμε και χυδαίοι.

Ads

Κατόπιν τούτου οφείλουν να διαμαρτυρηθούν όσοι κατανοούν το διαχρονικό ρόλο της μούντζας στη διαδικασία της κοινωνικής ομαλότητας και στην εκτόνωση των ταξικών αντιθέσεων. Να εγκαλέσουν όσους αφαιρούν το λυτρωτικό φάσκελο από το οπλοστάσιο της ταξικής πάλης. Αν είναι έγκλημα να μουντζώνεις το αφεντικό σου, τους λεφτάδες, τους τραπεζίτες, τα λαμόγια, την κυβέρνηση, τους βουλευτές, τότε τι σου μένει; Πώς θα εκτονώσεις την οργή σου; Με τις συνταγές του Μαρξ;

Ας εκτιμήσουν λοιπόν σωστά τη μούντζα
όσοι υποτίθεται ότι εκτιμούν τη δημοκρατία. Η μούντζα σήμερα ΕΙΝΑΙ δημοκρατία…

Από την Αυγή της 3/6/2011