Φχαριστήθηκα που μαθα τα μαντάτα. Τώρα που το σκριβάρω αυτό ο Καντάφης έχει πάει για βρούβες. Οζουρντουής, αύριος θα τονε μαγκώσουνε και θα τελέψει το τζέρτζελο. Άντε για να πάνε και σπιτάκια τους οι άνθρωποι εκεί κάτω. Για μήπως όχι…

Ads

Του αναγνώστη του Tvxs, Pidestroika

Η κατάσταση στη Λιβύη είναι πιο περίπλοκη απ ό,τι φαίνετε με πρώτο βλέφαρο. Δεν υπάρχει οργανωμένος στρατός όπως στα Φαραώ να κάνει ζάφτι ούλους τους εξεγερμένους και είναι τσίγουρο ότι τις επόμενες μέρες θα δούμε κάποιους να βγάνουνε το άχτι τους που τόχανε μαζωμένο εδώ και σαράντα χρόνια. Δεν είναι και λίγο άμα κάτσεις και το συλογιστείς, έτσι; Ο Αχμέντ που τούχανε κάτσει στο σβέρκο πείρε το καλασνικιά και τον ξαμολύσανε. Δύσκολο να σφιχτεί και να μην την ανάψει στο Κανταφικό πολιτσμάνο. Κι άμα βγούνε κι αυτοί που τους είχανε στα μπουντρούμια και τους είχανε κάνει τις πατούσες μαύρες, μαύρο φίδι που τους έφαγε. Κι ας φωνάζουνε κάποιοι που μου καμώνοντε τους ευαίσθητους περί “ανθρωπίνων δικαιωμάτων” των πρώην βασανιστών.

Η έλειψη λεπόν στρατού και το άχτι του πόπολου σημαίνει ότι θα περάσει καιρός μέχρι να ησυχάσει η κατάσταση. Είναι πολύ πιθανό να δούμε ένα εθνικό συμβούλιο με έντονη στρατιωτική παρουσία να παίρνει τα κουμάντα για να βάνει τα πράματα σε μια σειρά. Κι όχι αυτό που χουνε ετοιμάσει τώρα οι Μπεγκαζιότες χωρίς να ρωτήξουνε τους Τριπολιτσιότες. Γιατί ουσιαστικά ο αγώνας για την εξουσία στη Λιβύη τώρα αρχινάει. Απ τη μια είναι οι εθνικιστές, απ την άλλη οι Ισλαμιστές. Δεν σου θυμίζει πολύ Τουρκία;

Ads

Η προεδρική φρουρά και τα άλλα στρατά που χε ο Καντάφης στη Τρίπολη απλά διαλύθηκαν και δε καθίσανε να πολεμίξουν. Όπως και στο Ιράκ όταν έπεσε στη τρούπα ο Χουσείνης. Είναι πιθανό λοιπόν η Λιβύη να γίνει ένα καινούριο Ιράκ και ν αρχινίσουνε ν αλληλοσφάζονται μεταξύ τους; Όχι, γιατί στο Ιράκ οι διαφορές ήταν κυριότατα θρησκευτικές, ενώ στη Λιβύη δεν υπάρχουν τέτοια. Προβλέπεται να δούμε και εξτρεμιστικάουα Ισλαμικές οργανώσεις να βάνουνε μπόμπες και τέτοια, αλλά αυτά θα τελέψουν τσάκα τσάκα. Κι αυτό γιατί οι Δυτικάνθρωποι έχουν επενδύξει πολύ στη μπενζίνα της Λιβύης και δεν θαφήκουνε να γένουνε τζουτζιές. Το ΝΑΤΟ (πετιέτε) που ναι το μακρί χέρι των μπενζινάδων έχει βγάνει φιρμάνι ότι είναι έτοιμο να στείλει στρατά μετά που θα πάρει πόδι ο Καντάφης για να κάτσουνε καλά και να μη κάνουνε χοντροξουριές ο ένας στον άλλο. Είδωμεν.

Ούλα αυτά είναι καινούρια πράματα στην Αραμπία και οι ξερόλες θα βγούνε πινόκιοι. Η ευκή μου είναι να δούμε ένα νέο παναραμπικό κύμα α-λα Νάσερ, όχι με στρατοχουντάρες, αλλά με ξύπνιους και δεμοκρατικούς ηγέτες που θα δουλεύουνε για το καλό του κόσμου και δε θα του πατούνε το κάλο. Και που δε θα στήνουνε κωλί ούτε στους δυτικούς ούτε στους ανατολικούς. Αν δούμε τέτοια εύμορφα στη Λιβύη τότε το κύμα θα φουντώσει και θα τα δούμε κι αλλού. Άμα τα σκατώσουνε στο Μαγκρέμπ και στα Φαραώ τέτοια ευκαιρία δύσκολα θα ξαναεμφανιστεί. Να μη κρατάς πάντως και μεγάλο ζεμπίλι γιατί είναι κάτι σουλτάνοι και βασιλιάδες στην Αραμπική χερσόνησο που ο παράς τους τρέχει απ τα μπατζάκια που δε γουστάρουνε με τίποτις αλλαγές και δεμοκρατίες και έχουνε ξυνήσει πολύ τα μούτρα τους μ αυτά που βλέπουνε. Είδωμεν.

Διαβάστε επίσης: Η ρεβολουσιόν της κίτρινης κάρτας