Το ότι από το ΠΑΣΟΚ έστρεψαν το θέμα της παραίτησής του στο ζήτημα της έδρας στο Ευρωκοινοβούλιο και όχι στις καταγγελίες του, παρατηρεί ο Κρίτων Αρσένης μιλώντας στο tvxs.gr μια ημέρα μετά την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος δηλώνει πως την αποφυγή απάντησης επί της ιδιωτικοποίησης του νερού της Θεσσαλονίκης από την Ιπποκράτους δεν μπορεί παρά να την εκλάβει ως παραδοχή του λάθους. Επίσης, επισημαίνει ότι δεν προτίθεται να επιστρέψει την έδρα του στο ΠΑΣΟΚ καθώς την θεωρεί εργαλείο στους αγώνες ενάντια στις αντιαναπτυξιακές πολιτικές που προωθούνται. Την ίδια στιγμή σχολιάζει ότι τα «success story» δεν έρχονται μέσα από εξαγορές και ότι καμία κυβέρνηση δεν πρέπει να είναι περήφανη για τέτοιες «επιτυχίες». Του Νίκου Μίχου

Ads

Ταράξατε τα «νερά» χθες με την παραίτησή σας.
 
Έπρεπε να ταραχθούν τα νερά γιατί η ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης είναι μείζον θέμα. Παρόλα αυτά παρατηρήθηκε ότι έστρεψαν το θέμα μόνο στο ζήτημα της «καρέκλας» και όχι στην ουσία των όσων κατήγγειλα.
 
Τι σημαίνει πραγματικά η ιδιωτικοποίηση του νερού;
 
Έχουμε την εμπειρία της Αγγλίας. Η κυρία Θάτσερ ξεκίνησε την ιδιωτικοποίηση του νερού. Όταν το έκανε αυτό με το «έτσι θέλω» είχαμε 50% αύξηση της τιμής του νερού, ραγδαία αύξηση των διακοπών της ύδρευσης από τις ιδιωτικές εταιρίες σε όσους αδυνατούσαν να πληρώσουν και τεράστια μείωση της ποιότητας του αγαθού. Αυτά έγιναν στην Βρετανία όπου υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί για την λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων.
 
Στην Ελλάδα, όμως, που δεν έχουμε τέτοιους μηχανισμούς τι θα γίνει; Πολλοί δεν θα μπορούν να το πληρώσουν και θα υπάρξουν κοινωνικές ομάδες που δεν θα έχουν πρόσβαση στο αγαθό αυτό. Είναι παράλογη πολιτική. Την στιγμή που το κόμμα του Ολάντ στην Γαλλία επανακρατικοποίησε το νερό του Παρισιού, στην Ελλάδα πάμε να εφαρμόσουμε πρακτικές του παρελθόντος που αποδείχθηκαν καταστροφικές.
 
Απέναντι σε αυτά προσπάθησα να δώσω ένα σαφές μήνυμα με την παραίτησή μου. Αλλά είδα ότι έστρεψαν την συζήτηση στο θέμα της έδρας – όπως γίνεται με κάθε ευρωβουλευτή που παραιτείται από το κόμμα του.
 
Έχω όμως ένα πολιτικό ερώτημα: Το ότι η κυβέρνηση δεν απαντά στις καταγγελίες μου σημαίνει ότι αποδέχονται την ορθότητά τους; Το ότι δεν απαντούν σημαίνεί ότι το θεωρούν σωστό. Ε, λοιπόν, να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση!
 
Ως ευρωβουλευτής τι έχετε κάνει για να εμποδίσετε αυτές τις πολιτικές;
 
Ως ευρωβουλευτής έμεινα πιστός σε ό,τι ήμουν πριν αναλάβω αυτό το αξίωμα. Οι θέσεις μου δεν έχουν αλλάξει. Είναι δημόσια διατυπωμένες και γνωστές. Από το 2010 είχα επισκεφθεί την ΕΥΑΘ και είχα εκφράσει την αντίθεσή μου με την ιδιωτικοποίηση. Είμαι σε επαφή με τους εργαζόμενους και συμμετέχω στον φορέα της πόλης εναντίον της ιδιωτικοποίησης.
 
Οπότε γιατί αποχωρήσατε τώρα από το ΠΑΣΟΚ;
 
Σεβόμενος το γεγονός ότι έχω εκλεγεί με το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, παρέμεινα εκεί κρατώντας όμως τις αποστάσεις. Δεν συμμετείχα ούτε στις εργασίες, ούτε στα κομματικά όργανα, ούτε καν στο συνέδριο. Αλλά υπάρχει και ένα όριο. Μέχρι τώρα μιλούσαμε για ιδιωτικοποιήσεις. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο έμαθα από τους φορείς της πόλης ότι πλέον είμαστε στην τελική ευθεία για την ιδιωτικοποίηση, που άνευ απροόπτου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
 
Η παραίτησή μου ήταν το μεγαλύτερο θεσμικό όπλο που είχα στα χέρια μου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και στις άλλες παράλογες πολιτικές.
 
Με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μιλήσατε προσωπικά;
 
Εγώ έστειλα την επιστολή στο γραφείο του κ. Βενιζέλου πολύ νωρίς. Δεν μ’ αρέσει να αιφνιδιάζω και έτσι περίμενα αρκετή ώρα μέχρι να την δημοσιοποιήσω ώστε να δώσω τον χρόνο για επεξεργασία.
 
Η πολιτική μου απόκλιση και η αποστασιοποίησή μου από το ΠΑΣΟΚ ήταν γνωστή. Επομένως δεν προκάλεσε έκπληξη η παραίτησή μου.
 
Δεχθήκατε και προσωπικές επιθέσεις μετά από την δημοσιοποίηση της απόφασής σας.
 
Ναι δέχτηκα, αλλά με αυτό τον τρόπο επέλεξαν να μην απαντήσουν στα πραγματικά ζητήματα που καταγγέλλω. Δεν μίλησαν για πολιτική αλλά για «καρέκλες». Εμένα με ενδιαφέρει η πολιτική όμως και για αυτό τον λόγο μένω στο ευρωκοινοβούλιο. Έχω μάχες να δώσω. Δεν το κάνω ούτε οπορτουνιστικά, ούτε σκεφτόμενος την επόμενη ημέρα, τον μισθό ή την «καρέκλα». Μένω γιατί πρέπει να παλέψω στο πλάι των κοινωνιών ενάντια στις πολιτικές με τις οποίες διαφωνώ. Έχουμε μια ευκαιρία να τις ανατρέψουμε και στην προσπάθεια αυτή θα είμαι παρών – και όσο είμαι σε αυτή την θέση και μετά.
 
Άρα δεν θα επιστρέψετε την έδρα;
 
Θα ήταν εγκληματικό να επιστρέψω την έδρα. Θα ήταν εγκληματικό να παραιτούμαι από ένα εργαλείο που μας βοηθά στον αγώνα ενάντια στις παράλογες πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων και της καταστροφής των δασών και των αρχαιολογικών χώρων. Διαλύουν τα θεσμικά πλαίσια και δεν ενημερώνουν τις τοπικές κοινωνίες. Θέλουν να μας πείσουν ότι εάν μας κάνουν αφρικανική χώρα – όπου δεν υπάρχει κανένας κανόνας – θα έρθουν ξένοι επενδυτές. Αυτοί οι επενδυτές θα μπορούν να κάνουν ότι θέλουν χωρίς να τους εμποδίζει κανένας νόμος. Αυτά τα πράγματα είναι παράλογα. Αν μη τι άλλο ούτε οι τυχοδιώκτες δεν έρχονται! Διαλύουν το οργανωμένο κράτος. Αυτό είναι αντιαναπτυξιακό και πρέπει να μας βρει όλους απέναντι.
 
Αυτό που λέτε «αντιαναπτυξιακό» εκείνοι το παρουσιάζουν σαν «success story».
 
To «success story» όμως βγαίνει από επιτυχίες. Είχαμε την παρουσίαση του Υπουργείου Ανάπτυξης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφορικά με τις επενδύσεις που έχουν καταφέρει να προσελκύσουν. Οι «επενδύσεις» αυτές είναι η εξαγορά της τάδε και της δείνα δημόσιας επιχείρησης από μια ιδιωτική. Η επένδυση δεν είναι εξαγορά. Επένδυση είναι να δημιουργείς νέες δομές παραγωγής που θα δημιουργήσουν και θέσεις εργασίας. Η εξαγορά δεν είναι μια επένδυση για την οποία πρέπει να περηφανεύεται μια κυβέρνηση.
 
Τι σχολιάζουν στην Ευρώπη για την κατάσταση στην Ελλάδα;
 
Στην Ευρώπη έχει περάσει η αντίληψη ότι «αυτό που ζητάμε από την Ελλάδα είναι μεταρρυθμίσεις». Υπό τον τίτλο αυτό αδυνατούν να κατανοήσουν ότι αυτό που γίνεται πραγματικά είναι η ιδιωτικοποίηση του νερού – κάτι που ακόμη και δεξιές κυβερνήσεις αρνούνται να κάνουν. Υπό την ομπρέλα των μεταρρυθμίσεων έχουν σερβιριστεί πολλά στοιχεία στην Ευρώπη όπως η κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης. Δουλειά μου είναι να τα εξηγήσω αυτά.
 
Και όταν παραιτήθηκα γιατί ιδιωτικοποιείται το νερό της πόλης μου κανένας άλλος ευρωβουλευτής δεν μου είπε ότι διαφωνεί. Το θεώρησαν δεδομένο ότι έπρεπε να παραιτηθώ.
 
Θεωρούν δεδομένο δηλαδή ότι δεν πρέπει να γίνει η ιδιωτικοποίηση;
 
Βέβαια. Είναι η πιο ακραία μορφή θατσερισμού και έχει – αποδεδειγμένα με νούμερα – αποτύχει. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση δείχνει ότι θα καταστείλει κάθε αντίδραση. Εγώ θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις απέναντι σε αυτό. Για τον λόγο αυτό μένω και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να μπορέσω να συνεχίσω να στέκομαι απέναντι σε αυτές τις παράλογες και αντιαναπτυξιακές πολιτικές.