Η ψηφοφορία της ελληνικής Βουλής που είχε ως αποτέλεσμα την ανανέωση της εμπιστοσύνης της προς την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, έκανε το γύρο του κόσμου μέσα από τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων. Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, τόσο το βρετανικό BBC όσο και το αμερικανικό CNN μετέδωσαν ζωντανά τις ομιλίες των Γ.Παπανδρέου και Α. Σαμαρά. Το CNBC και το Bloomberg είχαν ζωντανή αναμετάδοση της συζήτησης στη Βουλή.

Ads

Εκτενή ρεπορτάζ κάλυπταν τα τεκταινόμενα τόσο εντός του Κοινοβουλίου, όσο και εκτός αυτού, παραθέτοντας αποσπάσματα των ομιλιών του πρωθυπουργού, των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων και των βουλευτών, αλλά και των αντιδράσεων των “Αγανακτισμένων” πολιτών που παρέμειναν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στο Σύνταγμα και κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας αποδοκίμαζαν τους βουλευτές που έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Το βρετανικό BBC μεταδίδει σήμερα πως “Η ελληνική κυβέρνηση επιβίωσε της ψήφου εμπιστοσύνης” και αναφέρει στο κεντρικό άρθρο του πως “η ελληνική κυβέρνηση κέρδισε την κρίσιμη ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, ενώ παλεύει για επιπλέον μέτρα λιτότητας και αποφυγή της χρεοκοπίας”.

Το πρακτορείο Reuters έγραφε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση επιβίωσε με την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε και επεσήμανε πως η χθεσινή ψηφοφορία ήταν καθοριστικής σημασίας, ενώ το γαλλικό πρακτορείο AFP μετέδωσε πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν αποτέλεσε έκπληξη και πως αποδοκιμάστηκε από μερικές χιλιάδες διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν έξω από τη Βουλή για την πολιτική λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης.

Ads

Το Γερμανικό Πρακτορείο ειδήσεων μετέδιδε ότι η ελληνική κυβέρνηση ξεπέρασε το πρώτο εμπόδιο ώστε να μπορέσει να κερδίσει νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας. Η Deutcshe Welle αναφέρει ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου αντιμετωπίζει ακόμη προκλήσεις, καθώς επικρατεί δυσαρέσκεια στους κόλπους του σοσιαλιστικού κόμματος.

Και στην ισπανική εφημερίδα El Pais, πρώτο θέμα είναι η ψηφοφορία εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου, παράλληλα με τις κινητοποιήσεις των ‘αγανακτισμένων’. “Ο έλληνας πρωθυπουργός επιτυγχάνει την ψήφο εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας από το κόμμα του ενώ δεκάδες χιλιάδες πολίτες συγκεντρώνονται στην πλατεία Συντάγματος κατά των προωθούμενων μέτρων”.

Το παναραβικό δίκτυο Al Jazeera σημειώνει ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου αντιμετωπίζει ακόμη δύο σημαντικές δοκιμασίες, την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου, και του εφαρμοστικού νόμου.

Για σκληρές μεταρρυθμίσεις που οδήγησαν σε αύξηση της ανεργίας και της φορολογίας και προκάλεσαν εσωκομματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση κάνει λόγο το CNN. “Η Ελληνική Βουλή δίνει κρίσιμη ψήφο εμπιστοσύνης” γράφουν οι The New York Times στην πρώτη σελίδα τους, ενώ στο άρθρο αναφορά γίνεται τόσο στο περιστατικό με τις δηλώσεις Παγκάλου που προκάλεσαν την σύντομη αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από τη Βουλή, καθώς και στις μαζικές κινητοποιήσεις των “αγανακτισμένων” έξω από το κοινοβούλιο.

«Ο Γιώργος Παπανδρέου πέτυχε μια νίκη στο κοινοβούλιο» γράφει το γερμανικό περιοδικό Stern, το οποίο αφού αναφέρει το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας, παρατηρεί ότι η κυβέρνησή του ΠΑΣΟΚ ξέπερασε το πρώτο εμπόδιο στην προσπάθειά της να σώσει τη χώρα από την χρεοκοπία. Χαρακτηρίζει ακόμη το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας ως έμμεση ψήφο υπέρ του προγράμματος περιστολής των δαπανών που απαιτεί από τους Έλληνες σκληρές τομές, όπως αύξηση της φορολογίας, μείωση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και πάγωμα των συντάξεων. Το περιοδικό αναφέρεται και στο επεισόδιο της αποχώρησης των βουλευτών της ΝΔ.

Από την πλευρά τους, οι Financial Times Deutschland φέρουν τον τίτλο: «Η Ελλάδα κάνει ένα μίνι βήμα στην κατεύθυνση της διάσωσης», σημειώνοντας πως πως η χώρα μπορεί τώρα να ελπίζει ξανά, δεν έχει ωστόσο ξεπεράσει το βουνό του χρέους. «Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου κατάφερε να επανασυσπειρώσει την κοινοβουλευτική του ομάδα. Σε περίπτωση ήττας του στο κοινοβούλιο η κυβέρνηση του θα τελείωνε».

«Ο πρωθυπουργός Παπανδρέου επικράτησε σε μια δραματική νύχτα», γράφει η Hamburger Abendblatt, επισημαίνοντας ότι ο έλληνας πρωθυπουργός πήρε κάλυψη από το κοινοβούλιο και ξεπέρασε έτσι ένα καθοριστικής σημασίας εμπόδιο στον αγώνα του για την αποσόβηση της επαπειλούμενης χρεοκοπίας.

Το θέμα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση κυριάρχησε και στον αυστριακό Τύπο. Στα περισσότερα δημοσιεύματα η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σχολιάζεται ως «ξεπέρασμα του πρώτου εμποδίου» και γίνεται η επισήμανση ότι τώρα ακολουθεί η προσπάθεια για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Χαρακτηριστικοί είναι και οι τίτλοι των σχετικών δημοσιευμάτων όπως «Η δυσκολία επιλογής για τους Έλληνες» στη μεγαλύτερης κυκλοφορίας Κρόνεν Τσάιτουνγκ, «Η κυβέρνηση ξεπερνά το πρώτο εμπόδιο» στην ευρείας κυκλοφορίας Κουρίρ, «Η στιγμή της αλήθειας» στη Βίνερ Τσάιτουνγκ, ή «Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης ακολουθεί ο αγώνας για το πακέτο λιτότητας» στη Ντερ Στάνταρντ.

Στο βελιγό Τύπο πάλι, η ολλανδόφωνη βελγική εφημερίδα De Morgen χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα κρίσιμο» το αποτέλεσμα της χτεσινοβραδινής ψηφοφορίας προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να εξασφαλίσει την επόμενη δόση του δανείου και να μην καταρρεύσει ολοκληρωτικά. Όπως σημειώνεται, οι χτεσινές κατηγορηματικές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική επιλογή για τους Έλληνες από την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στους Έλληνες βουλευτές να βαυκαλίζονται ότι είναι σε θέση να πετύχουν μια ρύθμιση διαφορετική από την υφιστάμενη συμφωνία με την τρόικα.