Ο Κλαούντιο Κάτζ είναι οικονομολόγος στο πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες. Από τα χρόνια της Χούντας του Χ. Βιντέλα στην δεκαετία του ΄70, βρέθηκε ως νεαρός φοιτητής στην παρανομία, στον αντι-δικτατορικό αγώνα του Αργεντίνικου λαού. Στα χρόνια της κηδεμονίας της Αργεντινής από το Δ.Ν.Τ. και την Παγκόσμια Τράπεζα, πήρε ενεργό μέρος, μαζί με την «ένωση αριστερών οικονομολόγων» (που είναι συν-ιδρυτής μαζί με άλλους επιστήμονες και διανοούμενους) στα κινήματα αντίστασης και ανάτασης που έδωσαν τελικά το τελικό κτύπημα στην «απόδραση» του Δ.Ν.Τ. από την χώρα, τον Δεκέμβρη του 2001. Κατά την παραμονή του στην Ελλάδα, προσκεκλημένος από το Αριστερό Βήμα Διαλόγου και Κοινής Δράσης για την Αριστερά έδωσε συνέντευξη στην ΙΣΚΡΑ.

Ads

Κώστας Ήσυχος: Σύντροφε Κλαούντιο, Πως σχολιάζεται στην χώρα σου η κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα;

Κλαούντιο Κατζ:
Υπάρχουν δυο άμεσα συναισθήματα, αλληλεγγύη στον Ελληνικό Λαό και θυμός έναντι του Δ.Ν.Τ και των πολιτικών της Ε.Ε. Υπάρχει και μια πολιτική αντίληψη, ότι και στη χώρα σας σύντομα οι μηχανισμοί ελέγχου “θα μετρούν μέρες” ( ΤΡΟΙΚΑ) , μιας και γνωρίζει ο λαός μου από πρώτο χέρι, ότι η εξαθλίωση, η καταπίεση πάνω στους αδυνάτους, η διαφθορά και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας από τους κυβερνώντες μπορεί να ξεγελάει στην αρχή, αλλά σύντομα λογοδοτεί. Άρα, θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα, όπως συνέβη και για το λαό μου, την διεθνιστική αλληλεγγύη και κοινή δράση, των αντινεοφιλελεύθερων κινημάτων, όσο αυτή είναι εφικτή στο μέτρο του δυνατού. Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, και νομίζω ότι το γεγονός αυτό σας δίνει την δυνατότητα να αξιοποιήσετε με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να βοηθηθούν οι αγώνες σας. Μην ξεχνάτε ότι και η δικιά σας, εδώ στην Ευρώπη, αλληλεγγύη στην Λατινική Αμερική, συνεισφέρει αποφασιστικά στους αγώνες μας στην Βολιβία, στο Εκουαδόρ, στην Βενεζουέλα, στην Κούβα, κ.λ.π. Είναι και δικό μας χρέος να στηρίξουμε τους δικούς σας αγώνες.

Κώστας Ήσυχος:
Πως κρίνετε την εμπειρία των κινημάτων της Αργεντινής, σε σχέση με ότι συμβαίνει στην Ελλάδα;

Κλαούντιο Κατζ:
Δεν πιστεύω στην εξαγωγή του “μοντέλου”, των αντι-ιμπεριαλιστικών, αντινεοφιλελεύθερων και πατριωτικών κινημάτων της χώρας μου στην δικιά σας. Πιστεύω ακράδαντα, ότι μπορεί να αξιοποιεί κανείς διεθνείς εμπειρίες και να τις λαμβάνει υπόψιν στην δικιά του οπτική.
Εμείς στην κινηματική μας δράση, πετύχαμε αξιοσημείωτες νίκες, τακτικού χαρακτήρα, ενάντια στην Κυβέρνηση Μένεμ και Ντε λα Ρούα, που εφάρμοζαν ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αλλά δεν μπορέσαμε να κεφαλαιοποιήσουμε πολιτικά ως αριστερά τις δυνατότητες μας. Ήμασταν σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή, κατακερματισμένοι, διαιρεμένοι. Σε αυτό το κεφάλαιο πρέπει να δώσουμε μεγάλο βάρος, να μην διαψεύδουμε ελπίδες, που μας περιθωριοποιούν στις πολιτικές εξελίξεις. Αυτό που καταφέραμε, είναι να κερδίσουμε την ηγεμονία των αντινεοφιλελεύθερων ιδεών σε μια πολύ σημαντική συγκυρία. Τα μεσαία στρώματα ριζοσπαστικοποιήθηκαν, συμμάχησαν με τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τα συνδικάτα, καταφέραμε να αφυπνίσουμε, την συλλογική συνείδηση του λαού, να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την μοιρολατρία και την αυταπάτη της “ατομικής λύσης”. Όλα αυτά είχαν ως προϋπόθεση την “ανάπτυξη από τα κάτω”, στις γειτονιές, στα εργοστάσια και στην ύπαιθρο, με κινήματα, αλληλεγγύης που στήριζαν τους αδύνατους, ενώ ταυτόχρονα, προσπαθούσαμε να αναπτύξουμε εναλλακτικές προτάσεις, για τα μικρά και καθημερινά προβλήματα, αλλά και τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα, που έδιναν αυτοπεποίθηση. Ο στρατευμένος, στην υπόθεση της ανεξαρτησίας του λαού μας, σκηνοθέτης μας, Φερνάντο Σολάνας, που από ότι ξέρω, γνωρίζετε, τα περιγράφει αριστουργηματικά στα ντοκιμαντέρ του “Μνήμες Λεηλασίας” και “Αξιοπρέπεια των αδυνάτων”.

Κώστας Ήσυχος: Κλαούντιο, κατά την γνώμη σου μπορεί η Ε.Ε. να αναπτύξει ένα κοινωνικό μοντέλο, που θα φέρει λύσεις, στα σημερινά οξυμένα προβλήματα των λαών της Ευρώπης;

Κλαούντιο Κατζ:
Πιστεύω ότι η σημερινή πολιτική και οικονομική αρχιτεκτονική της Ε.Ε. σε συνδυασμό με τις αχαλίνωτες δυνάμεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που επιφέρουν νεο-αποικιακά δεδομένα για τον Ευρωπαϊκό Νότο, την Ανατολική Ευρώπη, την Ιρλανδία σε πρώτη φάση, δεν αφήνουν περιθώρια μεταρρύθμισης, και τούτο γιατί το κουστούμι είναι ήδη ραμμένο στα μέτρα τους. Άρα, το μόνο που μπορείς να αλλάξεις, είναι το κουστούμι. Θέλω να πω ότι έχουμε μπροστά μας την εξέλιξη μιας Γερμανικής, κατά κύριο λόγο, στρατηγικής, όπου οι ισορροπίες με τον Ατλαντισμό είναι δεδομένες στην παρούσα φάση. Όμως η ανάγκη αναζήτησης και κατάκτησης μεγαλύτερων αγορών δεν σταματούν στο Νότο, αλλά θα έχουν ευρύτερο γεωπολιτικό ορίζοντα. Ταυτόχρονα, οι τραπεζίτες και η πολιτική ελίτ που βρίσκεται στην υπηρεσία τους, θέλουν να δώσουν ένα ιστορικό και αμετάκλητο τέλος στο κοινωνικό κράτος, στις εργασιακές σχέσεις, στα πολιτικά δικαιώματα στην Ε.Ε., όπως τα γνωρίσαμε μέχρι σήμερα. Είναι πεποίθησή μου ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια οξεία ταξική αντιπαράθεση στην Ευρώπη στην πιο κλασσική της μορφή. Το κεφάλαιο από την μία και τις δυνάμεις της εργασίας από την άλλη. Η πρόκληση για την αριστερά στην Ευρώπη είναι, εάν μπορεί να φέρει στο προσκήνιο την συζήτηση και τον αγώνα για μια σοσιαλιστική Ευρώπη. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στους δύσκολους αλλά ελπιδοφόρους αγώνες σας.

Τη συνέντευξη παραχώρησε ο Κλάουντιο Κάτζ στον Κώστα Ήσυχο για λογαριασμό της ΙΣΚΡΑ.