Η Γερμανία και η Γαλλία παροτρύνουν την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην εξυγίανση του προϋπολογισμού της. … Πόσο σοβαρά λαμβάνουν όμως Merkel και Sarkozy αυτό το μήνυμα που έχει ανακοινωθεί εδώ και εβδομάδες;

Ads

Άρθρο του Thomas Hanke 
 για την γερμανική εφημερίδα Ηandelsblatt

Όχι πολύ σοβαρά. Διότι Βερολίνο και Παρίσι έχουν και μια δεύτερη ατζέντα για την Ελλάδα. Ζητούν από την Αθήνα νέες παραγγελίες για εξοπλισμούς ύψους δισεκατομμυρίων.

Η γαλλική κυβέρνηση επιδιώκει να πουλήσει έξι φρεγάτες αξίας 2,5 δισ. ευρώ. Το Φεβρουάριο, όταν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι πίεζαν τους Έλληνες για τροποποίηση προς το αυστηρότερο του προγράμματος λιτότητάς τους, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας υποσχέθηκε στους Γάλλους ότι θα αγοράσει τις φρεγάτες.

Ads

Ταυτόχρονα, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Guido Westerwelle ζήτησε, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, από την Ελλάδα να εγκρίνει επιτέλους την αγορά έως 60 Eurofighter, η διαπραγμάτευση για τα οποία διαρκεί ήδη αρκετό καιρό.

Φυσικά, μόνο κακοπροαίρετοι παρατηρητές θα μπορούσαν να σκεφθούν ότι αυτό θα μπορούσε να συνδέεται άμεσα με την οικονομική βοήθεια, την οποία επιθυμεί να λάβει η Ελλάδα από το Παρίσι και το Βερολίνο. 

Αγωνίζεται λοιπόν το Βερολίνο στην Αθήνα για το ευρώ ή για το Eurofighter;

Γιατί και τα δυο ταυτόχρονα δε γίνονται. Διότι η εξυγίανση του ελληνικού προϋπολογισμού είναι αδιανόητη χωρίς δραστικές περικοπές στις αμυντικές δαπάνες. 

Το Βερολίνο και το Παρίσι θα πρέπει να θέσουν τέλος στο διπλό παιχνίδι τους.

Το καλύτερο θα ήταν, να παράσχουν στους Έλληνες πρόσθετη εγγύηση ασφαλείας, πέραν των ΝΑΤΟϊκών τους υποχρεώσεων και με τον τρόπο αυτό να αφαιρέσουν από τους εκεί στρατιωτικούς το πρόσχημα ότι η Τουρκία θα μπορούσε να τους επιτεθεί.

Διότι εκείνη έχει τώρα εντελώς διαφορετικές προτεραιότητες, όπως αποδεικνύουν οι πρόσφατοι χειρισμοί της τουρκικής κυβέρνησης έναντι των στρατηγών της.

Όπως και η Ευρωζώνη κι εμείς οι Γερμανοί έχουμε επίσης άλλες προτεραιότητες : Η σχεδόν χρεοκοπημένη Ελλάδα πρέπει να σταθεροποιηθεί. Δε βρίσκεται εκεί για να διασφαλίσει θέσεις εργασίας στα γαλλικά ναυπηγεία και στη γερμανική αεροναυπηγική.//