Η Allianz, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία στη Γερμανία είναι πρόθυμη να παραγράψει ένα μέρος του χρέους της Ελλάδας της τάξης του 35%, αρκεί να υπάρξει εγγύηση από την Ευρώπη ότι το υπόλοιπο 65% είναι ασφαλές, σύμφωνα με άρθρο του Maurits Kuipers στην εφημερίδα Financieele Dagblad.

Ads

Ο Michael Heise, επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz, τάσσεται κατά μιας υποχρεωτικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και εξηγεί πως κάτι τέτοιο θα είχε χαοτικές συνέπειες που δε θα ωφελούσαν κανένα. «Είτε πρόκειται για παραγραφή χρέους, είτε για επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης, και στις δύο περιπτώσεις ουσιαστικά πρόκειται για δήλωση χρεοκοπίας. Αυτό το βρίσκω ανεύθυνο. Αυτό θα βοηθήσει ελάχιστα τους Έλληνες. Το τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει και η οικονομία θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο. Επιπλέον, είναι πιθανόν ότι, μετά, οι αγορές θα υποθέσουν ότι και η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία θα ακολουθήσουν. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί».

Αντίθετα, τάσσεται υπέρ αυτού που χαρακτηρίζει «εθελοντική αναδιάρθρωση» και σε αυτό το πλαίσιο, θεωρεί πολύ σημαντικό το ρόλο του ευρωπαϊκού ταμείου έκτακτης ανάγκης, EFSF. «Οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν σε τιμές αγοράς τα ομόλογά τους μέσω του EFSF. Με τις σημερινές τιμές, αυτό σημαίνει μείωση κατά περίπου 35%. Αν στη συνέχεια αυτά τα ομόλογα είναι εγγυημένα από το EFSF, τότε η Allianz σίγουρα θα πει το ναι».

Κατά τη γνώμη του πρέπει να συμφωνήσουν οι χώρες της ευρωζώνης να δώσουν στην Ελλάδα πρόσθετη βοήθεια 90 δις ευρώ. «Η Ελλάδα θα πρέπει να προστατευτεί για μερικά χρόνια από τις κεφαλαιαγορές. Αυτά τα 90 δις ευρώ θα πρέπει, λοιπόν, να επαρκούν για αυτό το σκοπό», επισημαίνει.

Ads

Να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει ο Michael Heise: «Η Allianz έχει επενδύσει 1,3 δις ευρώ σε ελληνικά ομόλογα. Είναι, λοιπόν, μετά την Commerzbank (2,9 δις) και τη Deutsche Bank (1,6 δις), ο μεγαλύτερος πιστωτής της Γερμανίας».