Την ανησυχία του για την λειτουργία που τελείται σήμερα στη Μονή Παναγίας Σουμελά εκφράζει ο Orhan Kemal Cengiz, με άρθρο του στην «Today’s Zaman», το οποίο φέρει τον τίτλο «Α prayer at Sümela Monastery and provocation in the making». Ο Orhan Kemal Cengiz τονίζει στο άρθρο του, τη σημασία της Τραπεζούντας για το «βαθύ κράτος», αλλά και τον τρόπο που συνδέεται, όπως αναφέρει, με τον «Τουρκικό εθνικισμό».

Ads

«Δεν είναι τυχαίο ότι οι έρευνες για την Εργκενεκόν έχουν καταλήξει ότι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση στρατολογούσαν ομάδες νέων στην Τραπεζούντα», σημειώνει ο Orhan Kemal Cengiz. Χαρακτηριστικό είναι και το άρθρο της εθνικιστικής εφημερίδας Yeni Çağ, τονίζει ο Cengiz, «το οποίο επιχειρεί τη διασύνδεση της λειτουργίας με ορισμένα ιστορικά γεγονότα».

Στο εν λόγω δημοσίευμα αναφέρεται ότι «η ημέρα εορτασμού συμπίπτει με την ημερομηνία άλωσης της Τραπεζούντας από τον Μωάμεθ τον Πορθητή το 1461, γεγονός το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας καταδεικνύει ότι ορισμένοι επιδιώκουν την αναβίωση του Βυζαντίου».

«Επιπλέον, η συγκεκριμένη ημερομηνία θεωρείται ως ημέρα ορόσημο για το ΡΚΚ δεδομένου ότι την 15η Αυγούστου 1984 το ΡΚΚ άρχισε τις εγκληματικές του επιθέσεις», προσθέτει το δημοσίευμα και σημειώνει ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και πέρσι σημειώθηκαν επεισόδια το Δεκαπενταύγουστο, όταν περίπου 500 Έλληνες και Ρώσοι πιστοί ήρθαν στη Μονή Σουμελά».

Ads

Είναι σαφές, τονίζει ο Cengiz, ότι «κύκλοι της Εργκενεκόν επικρίνουν την απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να επιτρέψει την τέλεση λειτουργίας στη Μονή Σουμελά, υποστηρίζοντας ότι επιδεικνύει ιδιαίτερη ανοχή προς τους μη Μουσουλμάνους με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Ενώ οι ίδιοι κύκλοι προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι η κυβέρνηση Ερντογάν λειτουργεί βάσει κρυφής ατζέντας και επιδιώκει την εγκαθίδρυση του ισλαμικού νόμου στην Τουρκία».

Ο Orhan Kemal Cengiz αναφέρει στο άρθρο του ότι «η Τραπεζούντα είχε ανέκαθεν ιδιαίτερη σημασία για τους εθνικιστές, οι οποίοι ενθάρρυναν τους κατοίκους αυτής της κοσμοπολίτικης πόλης να αποδεικνύουν την «τουρκικότητά» τους με τον πιο ακραίο τρόπο, όπως στην περίπτωση της δολοφονίας του Χραντ Ντινκ το 2007 και του καθολικού ιερέα Σαντόρο κατά την τέλεση λειτουργίας στην εκκλησία της Αγίας Μαρίας στην Τραπεζούντα το 2006. Ίσως αυτός ήταν ο τρόπος με τον οποίο επεδίωξαν να αποδείξουν ότι είναι πιο Τούρκοι από τους υπόλοιπους Τούρκους».

«Ενδεχομένως, οι δομές της Εργκενεκόν να έχουν καταρρεύσει, ωστόσο, η ιδεολογία της οργάνωσης έχει επιβιώσει και δεν παραλείπει να χρησιμοποιεί ευκαιρίες τέτοιου είδους. Ενόψει της λειτουργίας για το Δεκαπενταύγουστο οι δυνάμεις ασφαλείας θα πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να αποτραπούν επεισόδια», προσθέτει ο Cengiz και καταλήγει: «Είναι καιρός πλέον η Τραπεζούντα να σπάσει τα δεσμά της και να απελευθερωθεί από το βαθύ κράτος».