Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας και τα οικονομικά αδιέξοδα και τις δυσκολίες καθημερινών ανθρώπων από την Αθήνα και την ελληνική περιφέρεια απασχολούν δημοσιεύματα των εφημερίδων Die Tageszeitung και Berliner Zeitung με τίτλο «Φτηνά ψώνια στην Τουρκία» και «Η ελληνική κατάθλιψη» αντίστοιχα.

Ads

Ο συντάκτης της Die Tageszeitung σημειώνει πως «Στην Ελλάδα οι τιμές αυξάνουν, οι μισθοί μειώνονται, οι συντάξεις κινδυνεύουν». Ο δημοσιογράφος παρακολουθεί την καθημερινότητα Ελλήνων πολιτών στο νησί της Χίου και καταγράφει τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους.

«Ευτυχώς έχουμε αυτή τη δυνατότητα με την Τουρκία» δηλώνει κάτοικος του νησιού, η οποία πηγαίνει για τα ψώνια της στην Τουρκία. «Πολλοί κάτοικοι του νησιού κάνουν το ίδιο, καθότι στην Τουρκία τα πάντα είναι φθηνότερα» σημειώνει το δημοσίευμα.

«Η κρίση πλήττει κυρίως τους δημοσίους υπαλλήλους, δηλώνει ο Γιάννης Στουρνάρας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ναι μεν έχουν ασφαλείς δουλειές, αλλά οι μισθοί που λαμβάνουν είναι χαμηλοί. Η πλειοψηφία των Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων λαμβάνει μεταξύ 700 και 1.400 ευρώ το μήνα… Σχεδόν κάθε Έλληνας έχει και μία δεύτερη δουλειά» αναφέρει η εφημερίδα.

Ads

«Η οργή έναντι των πλουσίων ολοένα και αυξάνει. “Φάτε τους πλούσιους”» αναφέρουν γκράφιτι στο κέντρο της Αθήνας.

Η οργή μετατρέπεται συχνά σε απελπισία, παρατηρεί ο ψυχολόγος Άρης Βιολάτζης, και εκτιμά ότι ο αριθμός των αυτοκτονιών στην Ελλάδα έχει διπλασιαστεί, ίσως και τριπλασιαστεί… Σε συνεργασία με την μη κυβερνητική οργάνωση Κλίμακα, ο ψυχολόγος διατηρεί τηλεφωνική γραμμή παροχής βοήθειας.

Όλο και περισσότεροι απελπισμένοι άνθρωποι τηλεφωνούν. Κατά μέσο όρο 25 την ημέρα, ενώ παλιότερα ήταν περίπου 10 ημερησίως. Αυτοί που τηλεφωνούν είναι κατά κύριο λόγο άνθρωποι με ευθύνες, με οικογένεια που δεν κερδίζουν αρκετά για να τη συντηρήσουν».

«Η ανεργία στην Ελλάδα αυξάνεται επίσης αλματωδώς… Πολλοί Έλληνες πολίτες αναρωτιούνται πώς θα συνεχιστεί η κατάσταση. Ο ηλικιωμένος πατέρας της κυρίας Σαμαρά, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, δηλώνει:

«Οι άνθρωποι θα βγουν στους δρόμους, θα πάρουμε πίσω με τη βία όσα έβαλαν στις τσέπες τους όλοι οι κλέφτες της Βουλής».

Η οικογένεια Σαμαρά δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι όλα τα μέτρα λιτότητας λαμβάνονται εις βάρος των φτωχών ανθρώπων. “Η κόρη μου ανήκει στην πρώτη μεταπολεμική γενιά που τα βγάζει δυσκολότερα πέρα απ’ ότι οι γονείς της” σημειώνει η κυρία Σαμαρά» καταλήγει το άρθρο.