Το βαρύ κλίμα και την κακοφωνία που επικράτησε στις τριήμερες συνεδριάσεις του eurogroup και του ecofin διεκτραγωδούν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, που τονίζουν ιδιαίτερα και την διάσταση απόψεων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαικής Ενωσης.

Ads

 

«Μια Ευρώπη ακόμα πιο διχασμένη σπρώχνει την Ελλάδα ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στη χρεοκοπία και αντιμετωπίζει με ψυχρότητα την έκκληση του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τιμ Γκάιτνερ να δοθεί τέλος στις διαφωνίες, ώστε η Ένωση να επικεντρωθεί στην επίλυση της κρίσης των κρατών μελών», περιγράφει η εφημερίδα La Repubblica «το ναυάγιο» της Συνόδου του Ecofin.
Η λέξη ναυάγιο κυριαρχεί στο σύνολο των δημοσιευμάτων του ιταλικού Τύπου,που επικεντρώνεται στην απόφαση ορισμένων κυβερνήσεων «να σπρώξουν την Αθήνα στη χρεοκοπία».

 

« Η Αμερική δίνει μαθήματα στους Ευρωπαίους», είναι ο τίτλος της FIGARO που δημοσιεύει ανταπόκριση από την Πολωνία. «To σενάριο δεν εκτυλίχθηκε όπως αναμενόταν. Ο Τιμ Γκάιτνερ, δεν μπόρεσε να αποφύγει να δώσει μαθήματα στους 17 ομολόγους του. Ανησύχησε για τις ανεύθυνες προτάσεις να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη και κάλεσε τα κράτη να θέσουν τέρμα στις διαστάσεις τους για τη διαχείριση της κρίσης. Σε απάντηση πολλοί συμμετέχοντες αντέτειναν στον Αμερικανό υπουργό να αρχίσει να βάζει τάξη στα του οίκου του».

Ads

…Το eurogroup κράτησε του Αμερικανό υπουργό σε απόσταση. Δεν τον κάλεσαν στο επίσημο δείπνο αλλά μόνο στην προκαταρκτική συζήτηση. Για δεύτερη φορά μέσα σε 8 ημέρες ο Γκάιτνερ φεύγει με άδεια χέρια. Χθες το Γιουρογκρουπ δυσανασχέτησε με την πρόταση του να πολλαπλασιάσει τα κεφάλαια του EFSF, αντίστοιχα με αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ με την καταιγίδα του 2008. « Αυτό δεν είναι κάτι που συζητείται με χώρες εκτός Ε.Ε.» απάντησε ο κ. Γιουνκέρ. Ίδια κατάληξη είχε και η αμερικανική ιδέα περί υποστήριξης της ανάπτυξης μέσω των δημοσίων δαπανών».

 
«Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ εξοργίζουν τα κράτη της Ευρωζώνης» έχει τιτλο η Süddeutsche Zeitung , αναφερόμενη στην προειδοποίηση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Γκάιτνερ ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη θα μπορούσε να φρενάρει την οικονομική ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο και στην επισήμανσή του ότι τα κράτη της ευρωζώνης εμφανίζονται αναποφάσιστα στην κρίση.
Ο Γκάιτνερ προειδοποίησε, επίσης, ότι εάν οι Ευρωπαίοι χάσουν κι άλλον πολύτιμο χρόνο σε ανούσιες συζητήσεις για τη διάλυση της Ευρωζώνης και δεν καταθέσουν κι άλλα οικονομικά προγράμματα, οι συνέπειες για την οικονομία θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές.

Η  τοποθέτηση του Γκάιτνερ προκάλεσε την οργή. «Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα οικονομικά προγράμματα», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Γιούνκερ.
Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε αντέτεινε ότι δεν μπορούν όλα να χρηματοδοτούνται εις βάρος των φορολογουμένων. Για το λόγο αυτό η Ευρώπη εξετάζει την επιβολή φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ιδέα που απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τον Γκάιτνερ.

Η Υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, κατήγγειλε ως «ανήκουστο» να «μας λένε οι ΗΠΑ τί πρέπει να κάνουμε, όταν οι ίδιες έχουν τόσο μεγάλο χρέος».
Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ανέβαλαν την απόφασή τους για χορήγηση περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα. Η επόμενη δόση του δανείου θα εκταμιευτεί, όταν η Αθήνα θα έχει υλοποιήσει τις υποσχεθείσες μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο Γιούνκερ.
Ανοιχτό παραμένει το πότε θα είναι έτοιμο το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Η Φινλανδία ζητάει από την Αθήνα διμερείς εγγυήσεις έναντι νέας βοήθειας. Ο Φινλανδός Επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε πάντως ότι το «φινλανδικό πρόβλημα θα εξαφανιστεί σύντομα από την ημερήσια διάταξη».

Η Münchner Merkur σε δημοσίευμα της με τίτλο «Οι διασώστες του Ευρώ δεν δέχονται τις συμβουλές των ΗΠΑ» αναφέρει ότι στο θέμα περαιτέρω οικονομικών προγραμμάτων για την Ευρωζώνη υπάρχει ανοιχτή διαφωνία μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών και ΗΠΑ, το έλλειμμα των οποίων κάνει το ελληνικό έλλειμμα να φαίνεται μικρό.
Ήταν η πρώτη φορά, σημειώνει ο συντάκτης, που ο Γιούνκερ απείλησε ανοιχτά την Ελλάδα με μη εκταμίσευση της επόμενης δόσης, εάν οι ελεγκτές της Τρόικα δεν καταλήξουν σε θετικό πόρισμα.