Για τον πραγματικό ηττημένο των εκλογών, τον λαό, μιλά στο tvxs ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του ΑΠΘ κ. Ζήσης Παπαδημητρίου, καθώς και για το πολιτικό κλίμα στη Θεσσαλονίκη, το οποίο δεν φαίνεται να ενισχύει τον Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Ads

Δεν πρόκειται για πραγματική νίκη της κυβέρνησης, εκτιμά ο κ. Παπαδημητρίου, αλλά για «μια σημαντική μείωση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ.» Δεν είναι, όμως το ΠΑΣΟΚ ο πραγματικός ηττημένος των εκλογών, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Ο ηττημένος σε αυτές τις εκλογές είμαστε τελικά εμείς οι ίδιοι οι πολίτες, γιατί στην ουσία δεν φαίνεται να άλλαξε τίποτα.» «Βεβαίως υπάρχει μία αύξηση του κομμουνιστικού κόμματος, είναι όμως μία περιστασιακή αύξηση, η οποία ενδεχομένως δείχνει ότι ορισμένοι άνθρωποι, ενδεχομένως από την αριστερά του ΠΑΣΟΚ, ρίξανε ψήφο διαμαρτυρίας, αυτό όμως δεν αλλάζει το πολιτικό σκηνικό.»

Όσον αφορά το θέμα της αποχής από την εκλογική διαδικασία, ο κ. Παπαδημητρίου επισημαίνει ότι τα πρωτοφανή επίπεδα μπορούν να ερμηνευθούν ως «άρνηση αυτού του πολιτικού συστήματος, όπως λειτουργεί.» Δεν πρόκειται μόνο για αδιαφορία, σημειώνει, αλλά και για μια «συνειδητή τοποθέτηση» του εκλογικού σώματος.

Ads

«Εμείς οι Θεσσαλονικείς δυστυχώς παραμένουμε καρφωμένοι στο παρελθόν», επισημαίνει, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών όπως έχουν μέχρι στιγμής διαμορφωθεί, αναφέροντας παράλληλα ότι δεν αναμένεται μεγάλη ανατροπή στο δεύτερο γύρο των εκλογών, τουλάχιστον σε ότι αφορά την ψήφο υποστηρικτών ΚΚΕ και ΛΑΟΣ.

«Δεν νομίζω ότι για παράδειγμα οι ψηφοφόροι του κομμουνιστικού κόμματος να ψηφίσουν είτε τον κ. Μπόλαρη, είτε τον κ. Μπουτάρη. Από την άλλη μεριά, το ΛΑΟΣ και οι άλλες δυνάμεις που κινούνται στο χώρο, ας πούμε, της Δεξιάς, υποθέτω ότι θα ψηφίσουν υπέρ του κου Ψωμιάδη και υπέρ του κου Γκιουλέκα, αν και υπάρχει ένα ερωτηματικό αν και σε ποιο βαθμό μια τέτοια στάση θα βοηθούσε το κόμμα, καθώς θα επρόκειτο και για ένα είδος αυτό-αμφισβήτησής του», εξηγεί.

Δεν βλέπει, τέλος, ενίσχυση του κ. Ψωμιάδη βάσει των αποτελεσμάτων ο κ. Παπαδημητρίου, αναφέροντας ότι ενδεχομένως «ένα κομμάτι της κοινωνίας έχει βαρεθεί την μόνιμη παρουσία του κου Ψωμιάδη στο χώρο της πολιτικής», ενώ και ο ίδιος «έχει κάνει πολλά λάθη.»