Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής προβλέπει τη συμμετοχή των ιδιωτών σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι αναμενόταν – 37 δισ. ευρώ στο συνολικό πακέτο των 109 δισ. ευρώ- κάτι που μπορεί να χρεωθεί ως επιτυχία της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, γράφει το Spiegel.

Ads

Παράλληλα, το γερμανικό περιοδικό υποστηρίζει ότι μέσω των αποφάσεων που ελήφθησαν και κυρίως σε ό,τι αφορά στο ρόλο του ΕFSF, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί προωθεί τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, κατά τα πρότυπα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Από την άλλη πλευρά, σημειώνει το Spiegel, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν είναι ιδιαίτερα ευτυχής καθώς από η ενισχυμένη συμμετοχή του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης δείχνει πως η ΕΕ κάνει ένα βήμα προς την περαιτέρω πολιτική και οικονομική ενοποίηση. Η ευελιξία που αποκτά o ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης τον κάνει να μοιάζει όλο και περισσότερο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Και η Die Welt αναφέρεται στη συμμετοχή των ιδιωτών και κυρίως των ασφαλιστικών ταμείων και τραπεζών, στο νέο πακέτο για την Ελλάδα. Η εφημερίδα σημειώνει πως πρόκειται για καλό συμβιβασμό και κατανομή βαρών μεταξύ ιδιωτών και φορολογουμένων.

Ads

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπογραμμίζει τον διευρυνόμενο ρόλο του EFSF και κάνει αναφορά, όπως και το Spiegel, στην επιδίωξη του Νικολά Σαρκοζί να δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Επισημαίνεται, δε, ότι η «εξήγηση» της Μέρκελ για αυτό είναι ότι «παρέχεται περισσότερη ασφάλεια για το κοινό νόμισμα και βάση για συνολική ευημερία».